Autor sage Pjesma leda i vatre George R. R. Martin digitalno je posjetio Hrvatsku

 

30012015_martin_vitez_feat

George R. R. Martin je ponovo posjetio Hrvatsku, doduše digitalno. Bilo je to ugodno iznenađenje za sve prisutne iako nas nije bilo puno. No, krenimo od početka.

U režiji Algoritma i s potporom tvrtke HBO Adria i Zmajske pivovare, zagrebački Retro & Bar je u srijedu 28. siječnja bio poprište okršaja u poznavanju fantasy serijala Pjesma leda i vatre i vrlo popularne serije Igra prijestolja. Deset timova se borilo za titulu najboljeg znalca Martinove sage, ali i za fantastične nagrade: majice, pakete zmajske pive i najnoviji Algoritmov naslov Vitez sedam kraljevina. Natjecanje je bio tzv. pub kviz (iliti kviz koji se održava u birtiji), a timovi su morali točno odgovoriti na sedam rundi po sedam zahtjevnih pitanja.

Simpatičan je to bio način da Algoritam promovira novu Martinovu knjigu koja se sastoji od tri novele o pustolovinama Ser Duncana Visokog i njegova štitonoše Egga koje su nastale u periodu od 1998 do 2010. godine. Vitez sedam kraljevina radnjom prethodi događajima serijala Pjesma leda i vatre za nekih stotinjak godina, a protagnosti Dunk i Egg su budući zapovjednik Kraljevske garde i kralj Aegon V Targaryen. Iako su novele objavljivane u antologijama Legends, Legends II i Warriors, objedinjeno izdanje će na engleskom izaći tek u listopadu pa domaći čitatelji imaju prilike biti tako malo privilegirani. Treba napomenuti da je prva novela, Lutajući vitez (Hedge Knight, 1998.) objavljena već u hrvatskome prijevodu i to 2001. u Monolithu broj 4 u izdanju Zagrebačke naklade.

Pub kviz na kojem je sudjelovalo deset ekipa bio je zanimljiv, voditelj (ujedno i prevoditelj) Vladimir C. Sever je bio dostatno zabavan, ali je zahtjevo znanje koje premašuje ono prosječnih ljubitelja. Vladala je gužva u maloj podrumskoj prostoriji jer je bilo puno natjecatelja, pokoji novinar i neka zalutala ovčica. U svakom slučaju, nitko nije znao da će se prisutnima ukazati George R. R. Martin osobno. Negdje na polovici kviza pojavio se Neven Antičević, jedan od vlasnika Algoritma i urednik naklade, a nedugo zatim je zazvonio i Severov Skype. Zavaldala je graja, a ekipa nije mogla skriti oduševljenje da će imati prilike popričati sa svojim idolom.

Razgovor je nakon uobičajenih tehničkih problema (halo čujemo se, al se ne vidimo, mi vas čujemo, vi ne?) poveo Neven Antičević, a potom su prisutni fanovi mogli postavljati pitanja. Nažalost niti jedno nije smjelo biti vezano uz izlazak novog nastavka u serijalu, The Winds of Winter, za koji znamo da sigurno neće biti objavljen ove godine. No, Martin je dovoljno zanimljiv pa smo saznali da kada bi imao priliku poslati se u prošlost i dati savjet sebi mlađem, bilo bi to da ne ženi svoju prvu ženu :). Govorio je o svom iskustvu u Hollywoodu koje ga je puno poučilo o pisanju dijaloga, rečenicama koje mogu izgovorit glumci i tehnici specifičnoj za televiziju koju je poslije ugrađivao u svoja djela. Na pitanje o čitanju već pročitanh knjiga, Martin je odgovorio da je Tolkiena pročitao barem dvadesetak puta, da se svakih dvije godine vraća nekim djelima Lovecrafta, Velikom Gatsbyju i da kada se ukaže prilika čita ponovo pa je tako nedavno ponovo pročitao Heinleinovu priču All You Zombies jer je nedavno izašao film Predestination koji je koristi kao predložak (priča je bila objavljena u Siriusu, ali bit će upravo zbog filma objavljena i u 19. broju Siriusa B). Ponovo čitanje ima svoju draž, kaže Martin, jer nakon što se prvi puta čita zbog toga da se sazna što će se dogoditi, kasnije se može koncentrirati na detalje (to kaže i Jo Walton koja je vrlo temeljita i opaka čitateljica svega po više puta). No, zaključak je ipak da ima toliko novih knjiga koje ne stiže čitati da ipak tome daje prednost. Voli i čita Abercrombija, Rothfussa…

Zanimljivo je da i dalje svoje knjige piše na jako starom računalu koje pogoni DOS koristeći program Wordstar 4.0 (vjerojatno postoji još barem jedan čitatelj ovog teksta koji zna o čemu govorim). Kako kaže, to je solidan i robustan softver, a osim toga ne mora se brinuti oko virusa, trojanaca, crva ili hakiranja računala (a tko bi odolio da ne ukrade Martinov rukopis). Za uobičajene trićarije poput skajpanja i mejlanja ima Windows računalo.

Pitanja prisutnih fanova su bila šarolika i zabavna, od onih kako mu je bilo u Hratskoj i koja mu je omiljena naša hrana (jako voli pizzu, sic!) do toga je li dobio neku njihovu fotografiju. Udarno je pitanje bilo iz usta jedne lijepe statistice: „George, zašto si ubio Joffreya?“ Prolomio se smijeh, a Martin je na trenutak ostao bez riječi, da bi odgovorio kako je svima išao na živce. Statistica je branila Joffreya kao jednog od originalnijih karaktera. Rasprava je potom krenula o drugim likovima koji nisu mogli biti dio serije zbog ograničenja medija. Potom se osvrnuo na razne teorije fanova koji pišu što će se (ili bi se trebalo) dogoditi. I na kraju, Martin bi vrlo rado pohodio Hrvatsku, ali kada će se ukazati prilika, ne zna. Oni stariji fanovi sjećaju se njegova posjeta na SferaKon 2003. i ukolikoj je mjeri pristupačan svakome za razgovor.

Uslijedilo je još zadnje pitanje, a to je bio zahtjev za neobičan selfie s Martinom na zaslonu računala što se popratilo pljeskom i smijehom, a Martin je uz karakterističan zvuk prekida veze u Skypu ‘otišao’ iz Hrvatske. Nakon par gutljaja pive i sređivanja dojmova, nastavilo se s kvizom. Pobjednička ekipa moćna imena „Wolfs of Winter“ je nakon 7 rundi po 7 pitanja osvojila 40 od maksimalno mogućih 51 bod i kući otišla s Algoritmovom knjigom, paketom Zmajske pive i majicama iz serije. Drugoplasirni Statisti (koji su statirali na snimanju Igre prijestolja u Hrvatskoj) su skupili 39, a dvije trećeplasirane ekipe po 35. No s obzirom na težinu kviza, sve ekipe su pokazale zavidno znanje.

Saznali smo još neke detalje sa snimanja pete sezone Igre prijestolja iz usta Statista i činjenica je da jedva čekamo da serija krene. Do tada, bacite se na čitanje Viteza sedam kraljevina, a recenziju očekujte uskoro na Inverziji.

30012015_vitez_sedam_kraljevina

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2023.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2023., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Dobitnici nagrade Locus za 2023. godinu

Objavljeni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – Locus Award, tijekom netom održanog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics