Army of the Dead: zanimljiv i zabavan… promašaj

Ne smetaju mi blesavi filmovi, dokle god su zabavni. Međutim, Army of the Dead – najnoviji film Zacka Snydera (Man of Steel, Batman v. Superman: Dawn of Justice) – nije mi ni približno toliko zabavan koliko je mogao biti.

Da se razumijemo, premisa filma mi je odlična. Nakon što u Las Vegasu izbije epidemija zombitisa, vlasti uspješno izoliraju grad od ostatka SAD-a. Par godina kasnije, vlasnik kockarnice Bly Tanaka (Hiroyuki SanadaMortal Kombat) dolazi vojnom veteranu Scottu Wardu (Dave BautistaGuardians of the Galaxy) sa zanimljivom ponudom. U zamjenu za omanje brdo novaca, Ward treba okupiti tim s kojim će upasti u mrtvi grad i pokrasti milijune koji skupljaju prašinu u jednom od trezora. Ali nemaju puno vremena: za par dana vojska će baciti atomsku bombu na Las Vegas i tako riješiti problem zombi virusa.

Ako ste gledali filmove kao što su Ocean’s Eleven ili (prigodnije) Armageddon i Aliens, znate otprilike što slijedi. Ward okuplja šaroliku grupu plaćenika i kriminalaca. Njihov nadređeni im predstavlja naizgled jednostavni plan operacije. Potom se upućuju na neprijateljski teren gdje sve što može poći krivo pođe krivo. To što je priča pritom predvidljiva nije mana nego vrlina, jer jasno slijedi specifični podžanr koji ima svoja pravila igre.

Army of the Dead

Netflix je Zacku Synderu dao 90 milijuna dolara da napravi što god želi. Bez obzira što mislio o filmu, čini mi se kako se ekipa dobro zabavljala radeći na njemu. Dobar dio glumaca pretjeruje u svojim nastupima – na najbolji mogući način. Recimo, Omari Hardwick (Sorry to Bother You) kao filozofirajući veteran Vanderohe koji ima PTSP, ali ne toliko da ga ne bi mogao izliječiti gomilom novca. Ili Garret Dillahunt (Deadwood) koji uvijek odlično odradi uloge ljigavih negativaca. Moram spomenuti i komičarku Tig Notaro (Star Trek: Discovery) čija sarkastična pilotkinja odbija ozbiljno shvatiti i zombije i misiju.

Kad smo kod zombija, film nam predstavlja Las Vegas ne kao apokaliptičnu pustoš, već doslovce kao zemlju živih mrtvaca. Vodiči poput Lily (Nora ArnezederManiac) povremeno vode ljude u Las Vegas i komuniciraju (donekle) sa novim vladarima grada čija kraljevina ima jednostavna, ali vrlo jasna pravila. Kaskaderi Richard Cetrone i Athena Perample pritom fantastično utjelovljuju kralja i kraljicu nemrtvih – bez ijedne jedine riječi, ali uz fizičku ekspresivnost glumaca iz nijemih filmova.

Međutim, Army of the Dead ima veliki problem: traje dva i pol sata. I to se osjeti. Puno previše scena – od akcije do dijaloga – ostavlja dojam kao da su taman malo predugačke. Također, pojedine scene i likove se moglo u potpunosti izbaciti i priča bi ostala više-manje ista. Uz to, kako likovi jedan po jedan postaju ćevapi za zombije, film se sve više i više vuče.

Army of the Dead

Army of the Dead kao da razvija sindrom hrvatske komedije koja smije biti duhovita ali samo ako na kraju netko tragično umre. Film započinje spektakularnom i duhovitom uvodnom špicom koja nam u tri minute ispriča priču o padu Las Vegasa. No potom se postupno pretvara u pogrebni marš. Synder – koji ne samo da je režiser već i jedan od scenarista filma – pritom očito želi da nam bude stalo do likova, ali nisam siguran koliko mu to uspijeva.

I tu se vraćamo na lik Scotta Warda. Dave Bautista je karizmatična mrcina od čovjeka. Ovdje tumači lika koji je iznenađujuće tih i pasivan, naročito u usporedbi sa čudovištima i karikaturama oko sebe. Njegov odnos s kćerkom Kate (Ella PurnellMiss Peregrine’s Home for Peculiar Children) trebao bi biti emocionalno središte koje će zombi pokolju dati nekakav smisao. U jednoj sceni, Scott pokušava saznati od Kate zašto više ne komunicira s njim. Otkriva kako je zapravo on taj koji se nesvjesno udaljio od nje. Ali samo par scena kasnije, Scott vodi praktički isti razgovor sa Mariom (Ana de la RegueraNarcos). Na taj način, nešto što je trebalo biti dirljivo nenamjerno postaje komično.

Štoviše, nisam siguran da li je ovom filmu uopće trebala ikakva patetika. Army of the Dead bi sasvim dobro funkcionirao kao akcijska horor komedija u stilu filma Zombieland. Čini mi se kako likovi jednostavno nisu dovoljno dobro napisani da bi publici zbilja bilo stalo do njih. No Snyder nikada nije bio suptilni filmaš, niti je ikada mogao odoljeti nihilističkom svjetonazoru. Zbog toga, čak i kada pokušava napraviti dinamičan i zabavan film, na koncu se nekako opet nađemo u zemlji čamotinje.

Army of the Dead

Army of the Dead je predug i prespor, s previše likova za koje nam je premalo stalo. Čak i tako, nakon Synderovih sumornih filmova o Supermanu, zadovoljan sam što gledam novi film redatelja koji je prije hrpu godina režirao remake horora Dawn of the Dead. U bilo kojoj normalnoj godini, ovaj bi film vjerojatno bio solidni blockbuster. No, zato jer pandemija još uvijek nije gotova ga umjesto u kinima gledamo na Netflixu. Iako je konačni rezultat daleko od savršenog, rijetko se koji filmaš može pohvaliti tako zanimljivim promašajima kao Zack Snyder.

Nastavak filma nije u planu, ali svijet Army of the Dead se ipak širi i to s dva Netflixova prikvela. Prvi je film Army of Thieves, u kojem će Matthias Schweighöfer ponoviti ulogu Ludwiga Dietera. Shay Hatten je napisao scenarij uz pomoć Snydera, a Schweighöfer će i režirati film kojeg očekujemo krajem godine. Drugi projekt je anime serija Army of the Dead: Lost Vegas u kojoj će glavne zvijezde originalnog filma posuditi glasove animiranim likovima. Radnja će također biti smještena u ranije faze epidemije gdje ćemo saznati cijelu priču Scotta Warda.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics