Altered Carbon 2.0: superjunaci protiv sajberpanka

Cyberpunk nikad nije bio aktualniji nego danas. No, iako je stvarnost uznemirujuće nalik fiktivnim distopijama Williama Gibsona, popularnost ovog SF podžanra i dalje blijedi pred super junacima i svemirskim bitkama. Upravo zato je Netflixova cyberpunk serija Altered Carbon vrijedna pažnje.

Premijerno prikazana 2018., ova raskošno producirana adaptacija romana Richarda K. Morgana je noir krimić zapakiran u celofan SF budućnosti u kojoj ljudi mogu digitalno pohranjivati svijest i s lakoćom mijenjati tijela. Kloniranje, umjetna inteligencija, virtualna stvarnost i putovanje svemirom su svakodnevnica. Usprkos tome, jaz između bogatih i siromašnih nikada nije bio veći: dok si bogati „metuzalemi“ mogu beskonačno produžavati život, sirotinja gine po ulicama megalopolisa.

Kreativni tim koji predvodi Laeta Kalogridis (koscenaristica filmova Alita: Battle Angel i Terminator Genisys) se pritom nije ustručavao krasti od najboljih. Gledajući prvu sezonu Altered Carbon, možete prepoznati vizualne odjeke filmova poput Blade Runner i Empire Strikes Back, anime filmova kao što je Ghost in the Shell te kompjuterskih igara poput Bioshock Infinite i Deus Ex: Human Revolution. Komplicirana krimi misterija bogata je atmosferom i ekscentričnim sporednim likovima a dolazi i s lijepo zaokruženim krajem zbog kojeg se može gledati i kao miniserija.

Altered Carbon

Dvije godine kasnije, konačno je stigla druga sezona Altered Carbon. Priča se odvija na Harlanovom svijetu – koloniziranom planetu na kojem se proizvodi slitina nužna za tehnologiju digitalnog pohranjivanja svijesti. Guvernerica Danica Harlan (Lela LorenPower) pokušava sačuvati neovisnost planeta od zemaljskog Protektorata. Istodobno, sljedbenici Quellcrist Falconer (Renée Elise GoldsberryThe Good Wife), koja je još prije tri stoljeća predvidjela zlouporabu ove tehnologije, pokušavaju srušiti Harlanicu s vlasti. U ovu političku bačvu baruta upada Takeshi Kovacs (Anthony MackieAvengers: Endgame) kojeg lokalni bogataš unajmi kao tjelohranitelja. Na Harlanovom svijetu Takeshija čekaju loše uspomene, hrpa nevolja te stari i novi neprijatelji.

U teoriji, ova sezona Altered Carbon mogla je i trebala biti odlična. Harlanov je svijet zanimljivo mjesto za radnju: planet na kojem su se kolonisti obogatili iskapajući drevnu tehnologiju iščezlih vanzemaljaca. Dok je prva sezona tematizirala sukob bogatih besmrtnika u oblacima i sirotinje u gradskim kanjonima, činilo mi se kako će se druga sezona fokusirati na odnos razvijenog svijeta i eksploatiranih kolonija. Dodamo li tome kriminalističku istragu, akcijske scene i galeriju šarolikih likova, imamo recept za još jednu odličnu sezonu.

Šteta što u njoj nema ničega od ovoga.

Altered Carbon

Misterija u središtu priče je nerazrađena i predvidljiva. Novih je likova manje i nisu pretjerano upečatljivi. Dobre ideje – poput kulta čiji se članovi odriču fizičke stvarnosti kako bi živjeli u virtualnoj zen nirvani – jedva da su istražene. Što se tiče negativaca, Harlanica je banalni političar gladan moći, dok je Protektoratov pukovnik Ivan Carrera (potraćeni Torben LiebrechtOperation Finale) tupi sadistički čekić u neprekidnoj potrazi za čavlima. Takva karakterizacija možda i jest realistična, ali je i vrlo dosadna.

Pa dobro onda, pitate se vi, ako u drugoj Altered Carbon nema zanimljivih likova, radnje ili misterija, čega uopće ima? Tu su ljubavna priča Takeshija Kovacsa i Quellcrist Falconer. Newt18EG Tu je skoro pa natprirodno zlo. Tu su kung fu bitke, herojske žrtve, čarobne tehnologije i tehno-magije. Sve kulminira stupom plavog svijetla koji pada na grad iz svemirskih dubina.

Druga sezona Altered Carbon nije cyberpunk nego superherojski film.

U prvoj sezoni, Takeshi Kovacs je prikazan kao cinični macho borac mračne prošlosti koji će, iako naizgled samoživ i sebičan, na kraju dana postupiti ispravno. Lik je to kojeg smo vidjeli u stotinu akcijskih filmova, trilera i krimića. I to je u redu, jer su to sve žanrovi koje Altered Carbon emulira. A onda u drugoj sezoni autori zaboravljaju cinični svjetonazor kojim su izjednačavali vizionare i ratnike, moćnike i pobunjenike, bogataše i bijednike. Umjesto toga nam pokušavaju prodati epsku ljubavnu priču o besmrtnom ratniku i njegovoj jedinoj ljubavi. Nakon što nam je čitava sezona serije predstavljala Takeshija kao antijunaka, sada bi nam trebalo biti stalo u koga je zaljubljen.

Sličnu promjenu tona – iz prljavštine u epiku, iz cinizma u romantiku – vidimo i kod glavnog negativca. Bez ulaženja u spoilere, u prvoj je sezoni glavna prijetnja likovima organski nikla iz truleži svijeta u kojem su živjeli. U drugoj sezoni, prijetnja dolazi izvana i treba ju zaustaviti jer ugrožava status quo društva. Neodgovorenim ostaje pitanje da li je on uopće vrijedan očuvanja. Sve je to u teoriji solidna zabava, osim što ide totalno protiv stvari koje smo gledali u prethodnoj sezoni.

Koja mi je bila daleko, daleko, daleko bolja.

Altered Carbon

Možda najsvjetlija točka druge sezone je bio Poe, umjetna inteligencija koju s neodoljivim šarmom tumači Chris Conner (American Crime Story). Poe i Takeshi imaju odnos vrlo sličan onome mučaljivog Geralta (Henry CavillMission: Impossible – Fallout) i hedonističkog barda Jaskiera (Joey BateyKnightfall) u seriji The Witcher. U obje serije je prijateljstvo ovih likova skoro pa neshvatljivo. Ali u obje serije komični predasi mogu biti sve ono što njihovi heroji ne mogu ili se ne usude. Poe je sentimentalan, komičan, romantičan i prepun djetinjastog entuzijazma. Njegov odnos s umjetnom inteligencijom Dig 301 (Dina ShihabiJack Ryan) je možda najsimpatičniji dio čitave druge sezone.

Drugu sezonu Altered Carbon preporučio bih vam samo ako ste u kišno nedjeljno popodne raspoloženi za jeftinu superherojsku pustolovinu ili ako – još i bolje – niste uopće gledali prvu sezonu serije. U protivnom, radije pogledajte ponovno prvu sezonu Altered Carbon. Ja jesam i nisam požalio.

Altered Carbon

Check Also

Dnevnik pobunjenika #2: Srce Imperije

Postoje trenuci u kojima jednostavno ne vjerujemo u ono što nam je pred očima. Jer …

Kronike Međuzemlja: Opasne igre

Kao veliki fan J. R. R. Tolkiena i njegova Legendarija, stvarno želim da The Rings …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics