Alien – 40. godišnjica: stigla su posljednja dva kratka filma – Harvest i Alone

Kako je i najavljeno, jučer su objavljeni Alien: Harvest i Alien: Alone, posljednji od šest kratkih filmova koje je 20th Century Fox producirao povodom 40. godišnjice znanstveno-fantastičnog horora Alien Ridleya Scotta.

Alien: Harvest režirao je Benjamin Howdeshell po scenariju Craiga Deweya. Uloge u ovom kratkom filmu odigrali su Agnes Albright, James C. Burns, Jessica Clark, Adam Sinclair i Alex Ward. Film prati preživjelu posadu koji pokušavaju stići do kapsula za evakuaciju prije nego što njihov teško oštećeni brod bude uništen. Senzor pokreta vodi ih prema spasu dok ih iz sjena vreba čudovišno biće. No, ono možda i nije najveća opasnost koja im prijeti.

Alien: Harvest demonstrira glavni problem čitave ove franšize: Alien je priča a ne setting. Iako su filmaši poput Jamesa Camerona snimili iznimno solidne nastavke, svi su Alien filmovi nakon prvog samo varijacije jedne te iste priče. Dok nam je prvi film sugerirao postojanje zanimljivog, kompleksnog svemira izvan Aliena, nastavci su se zadovoljili ponavljanjem istih motiva i tema. Pa tako i Alien: Harvest ne sadrži ništa što već nismo vidjeli prikazano bolje i zanimljivije. Tu su svemirski teretni brod, uplašena posada, čudovište, android… Čak je i završni preokret predvidljiv.

Za razliku od Alien: Harvest, kratki film Alien: Alone je bio ugodno iznenađenje. Film je napisao i režirao Noah Miller a u njemu glume Taylor Lyons i James Paxton. Radnja prati Hope, koja već godinu dana pluta svemirom u napuštenom brodu. Usamljena i na rubu smrti, Hope pokušava održati na životu sebe i brod u nadi kako će biti spašena. No, sve se mijenja kada u brodskom laboratoriju pronalazi vrlo… neobičnog prijatelja.

Alien filmovi uglavnom grade stravu koristeći krv, mrak i iznutrice. Iako toga ima i ovdje, Alien: Alone prije svega pronalazi užas u nepodnošljivoj usamljenosti jednog bića u svemirskoj tami. Motivacija protagonistice filma je dovoljno ambivalentna da ostavi prostora za raspravu i interpretaciju gledatelja.

Ovi kratki filmovi objavljivani su kroz proteklih mjesec dana na IGN-u. Na AlienUniverse.com i Alien Anthology društvene kanale filmovi stižu 03. svibnja, te će biti popraćeni s materijalima iza kamere.

Svih ovih šest kratkih filmova možete pogledati na IGN-ovom Youtube kanalu.

Check Also

Star Trek: Lower Decks je dobio prvi trailer!

Čekanju je konačno došao kraj, sletio je prvi trailer za Star Trek: Lower Decks, prvu …

Trailer prodire duboko u horor novog ruskog filma The Superdeep

Trenutno se u postprodukciji nalazi novi ruski žanrovski film na engleskom jeziku The Superdeep (Kolskaya …

Web Statistics