Akira: Katsuhiro Otomo razvija anime seriju

Nema dugo da je objavljeno kako će Taika Waititi (What We Do in The Shadows, Thor: Ragnarok) za Warner Bros. režirati igrani film Akira, baziran na legendarnoj istoimenoj mangi autora Katsuhira Otoma. A sada je i sam Otomo u sklopu manifestacije Anime Expo najavio anime seriju koju će on napisati i režirati. Seriju će producirati Bandai Namco Sunrise.

Otomo je 1988. godine režirao film Akira, jedan od najpoznatijih animea, a na njemu je radio paralelno s mangom koja je prestala izlaziti 1990. godine. S obzirom da je manga vrlo dugačka (2000+ stranica) i detaljna sa širom lepezom likova, automatski je i bolje zaokružena. Stoga će Otomo ovaj put adaptirati kompletnu mangu, jer puno toga nije završilo u njegovom filmu, što bi za rezulatat trebalo imati seriju bitno bližu originalnom smijeru radnje.

Budžet Otomovog filma bio je iznimno velik za vrijeme u kojem je nastao, s preko deset milijuna dolara. No zanimljivo je i to da je Otomo bio nezadovoljan filmom zbog brojnih financijskih problema tijekom produkcije, ali i vremenskim ograničenjem filma. Konačan rezultat je barem prema van ispao odličan, s iznimno detaljnim scenama i živim likovima koji su svi ručno crtani, i koji su donijeli revoluciju u tadašnji anime. Kritika ga je skoro pa jednoglasno proglasila najboljim animeom do tada, te se smatra najutjecajnijim japanskim animiranim filmom. No činjenica jest da film pomalo ostavlja dojam nedorečenosti, ali iako je zakinut na nekim dijelovima, izbacivanjem radnje i razvojem likova, zato skoro pa nadoknađuje nedostatake s ostalim, naprosto briljantnim elementima.

Priča je smještena u distopijski svijet nakon kraja Trećeg svjetskog rata. Anomija i dekadencija se očituju na prljavim ulicama po kojim haraju motociklističke bande među kojima se nalaze i glavni likovi Kaneda i Tetsuo. Kaneda je srednjoškolac, tipičan primjerak socijalnih slučajeva koji do grla ispunjavaju škole, i vođa lokalne motorističke bande. Njegovog najboljeg prijatelja Tetsua otima vojska. U nastojanju da otkrije što mu se dogodilo prijatelju, Kaneda “ulazi” između nekoliko vatri, dok istovremeno, Tetsuo doživljava radikalnu transformaciju…

Također je najavljeno da će Sunrise izdati originalni film iz 1988. u novom, 4K izdanju koje bi trebalo izaći 24. travnja 2020. godine.

Otomo je također najavio svoj treći dugometražni animirani film Orbital Era za koji je objavljen i prvi teaser. Radnja se odvija u bližoj budućnosti u svemirskoj koloniji koja je još u izgradnji. To je akcijska avantura koja prati živote mladih dečki koji preživljavaju u tom specifičnom okolišu i društvu.

Check Also

Star Trek: Lower Decks ima datum premijere i prvi poster!

Prva Star Trek animirana serija nakon Star Trek: The Animated Series (TAS) je konačno pred …

Otkrijte animatronička čudovišta u filmu Willy’s Wonderland!

Incijalno poznat kao Wally’s Wonderland, film je sada preimenovan u Willy’s Wonderland, gdje glavnu ulogu …

Web Statistics