A Discovery of Witches – tek zagrebena površina

Bazirana na romanima All Souls Trilogy (Otkrivanje vještica) spisateljice Deborah Harkness, serija A Discovery of Witches uzbudljiva je i napeta moderna fantasy drama. Preuzevši ime prve knjige iz trilogije, fokusira se na povjesničarku Dianu Bishop (Teresa Palmer) koja se mora suočiti sa svojim vještičjim naslijeđem. Zaljubljena u intrigantnog genetičara, vampira Matthewa Clairmonta (Matthew Goode), razbuktat će strasti okoline i probuditi stara neprijateljstva.

A Discovery of Witches

Radnja je smještena u samom srcu srednjovjekovnog grada Oxforda, većim dijelom oko okupljališta eruditske elite – Bodleianske knjižnice. Upravo je Ashmole 782, tajanstveni rukopis o podrijetlu vrsta, poznat kao Knjiga života glavni izvor sukoba u seriji. On sadrži vitalne informacije o tome kako su demoni, vampiri i vještice stvoreni, pa samim tim i tko ima primat i pravo prevlasti nad drugim vrstama.

Kako serija prati dvije paralelne radnje, gledatelj je konstantno suočen s dva različita pitanja. Koja vrsta je ta koja bi trebala voditi igru, i zašto se pravila o miješanju vrsta ne bi mogla izmijeniti? Istina je da je svaka strana do sada uspjela zadržati genetsku čistoću, ali nova vremena donose i nova pravila.

Kemija koju dijele protagonisti je intrigantna. Kako su oboje istražitelji, svako zajedničko otkriće dodatno im izgrađuje odnos. Njihova se povezanost najbolje vidi u četvrtoj epizodi. Scena u kojoj plešu možda najbolje demonstrira prisnost i privrženost. Čak se i Dianin način oblačenja, od početka jakih i upadljivih boja, prema kraju sezone počeo adaptirati Matthewom sivilu pa tako nosi tamnije tonove. Suptilni podsjetnik na intimnu povezanost koju dijele. Matthew Goode utjelovio je vrlo karizmatičnog i suzdržanog vampira. Zanimljivo je kako je unatoč zabrani o ljubavnim odnosima između vampira i vještica, još uvijek zadržao integritet u zajednici i nije izgubio potpunu podršku što je suprotno od očekivanog.

A Discovery of Witches

Teresa Palmer je uspjela prenijeti snagu i ranjivost svog lika. Shvaća da samo radom na sebi i razvijanjem svojih moći može izbaviti sebe i druge iz opasnosti. Britka na jeziku i neustrašiva, uspijeva okrenuti situacije u svoju korist. Diana je nakon smrti roditelja predana na odgoj teti Sarah (Alex Kingston) i njezinoj životnoj partnerici Emily (Valarie Pettiford). Iako vrsne vještice, njihov majčinski instinkt učinio je sve da je pripreme za običan život van magije, no protiv sudbine se ne može. Ono što me intrigira u sezonama koje slijede, a najavljene su druga i treća sezona, jest hoće li postati potpuno ovisna o dominantom muškom liku serije.

Portretiran kao jedan od moćnih negativaca, beskrupulozan Peter Knox (Owen Teale), suveren vještac, postaje žrtvom vlastitih ambicija pa većinom ne drži sve konce u rukama. Iako ima saveznicu, mladu treniranu vješticu Satu Järvinen (Malin Buska) i ona mu zbog svoje nezrelosti i mladenačkih hirova ponekad okreće leđa. Čak i Dianina prijateljica, pomalo naivna Gillian Chamberlain (Louise Brealey) stoji na usluzi manipulatoru Knoxu. Tako njegova dominacija oscilira, ali ugled ga još uvijek drži kao pretendenta vještica. Siva eminencija u seriji, vladar iz sjene bio bi vampir Gerbert D’Aurillac (Trevor Eve) koji je vještim potezima uvijek korak ispred ostalih. Naravno, težnja da bude na vrhu piramide njegov je krajnji cilj. Kao i kod Knoxa, i on ima izražene slabosti, pa je tako najteže držati red u vlastitom klanu vampira. Pogotovo zbog dugogodišnje zavade s obitelji Clermont. Demoni u prvoj sezoni igraju gotovo benignu ulogu. Kreativni i smireni, bez pozadinskih planova oko dominacije postat će najbitniji segment čija će se važnost tek objelodaniti. Razumski nastrojena članica Kongregacije, demonica Agatha Wilson (Tanya Moodie), učinit će sve da zaštiti vlastitu obitelj. Upravo je njezina trudna snaha Sophie (Aisling Loftus), ključni element u preispitivanju tisućljetne tradicije nemiješanja vrsta.

A Discovery of Witches

U scenariju nadahnutom trilogijom postoji određeni odmak pa tako nema prepričavanja iz prvog lica, dodane su pozadinske priče sporednim likovima, mjesta upoznavanja protagonista su različita, neki od likova su ranije uvedeni u radnju i neki od odnosa prikazani su bliskijima nego što su u originalu. Puno magije i dinamična radnja, očaravajući kadrovi prirode i nepatvorene okoline, interijer koji je oslobođen nebitnih rekvizita, živopisni vizualni efekti u scenama sukoba, obiteljske tajne koje plivaju prema površini, interesno profilirani oponenti, intrige i preispitivanje sklopljenih saveza u svijetu skrivenom pred očima običnih smrtnika svakako su odlike ove serije.

Nakon osam epizoda tek smo zagrebli površinu i nismo sasvim upoznati ni s čijim namjerama. Iako imamo dosta jasnu podjelu na dobre i loše likove, poneki klišeji u ovom žanru imaju neku prednost, postaju – repetitivan narativ koji je lako spojiti s već viđenim serijama na istu temu. Vjerujem da će se u sezonama koje slijede karte ispremiješati i da će serija ispuniti svoj puni potencijal.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics