A Christmas Carol: kada Dickensa obučete u ruho Peaky Blindersa

Jeste li već pogledali novu tv adaptaciju Dickensove klasične priče, A Christmas Carol (Božićna priča)? Ako već niste krajnje je i vrlo prigodno vrijeme za to. Nije da nam je ta priča nepoznata, ali ova verzija istražuje korijene Scroogeova prezira, te ga zato gledamo kao mlađeg čovjeka, s opsesivno-kompulzivnim tendencijama i s poviješću obiteljske traume.

Riječ je o mini seriji koja dolazi od tvorca i scenarista Stephena Knighta (Peaky Blinders). Izvršni producenti su Knight, Tom Hardy i Ridley Scott. Režiser sve tri epizode je Nick Murphy.

Guy Pearce predvodi seriju u ulozi bijednika, škrtca Ebenezera Scroogea, koji se za Badnjak mora suočiti s duhovima prošlih Božića, sadašnjih i budućih, koji nastoje unijeti malo dobrote u njegovo hladno srce. No ova verzija poznate priče je iznimno jeziva, gotovo proganjajuća imerzija u Scroogeovu mračnu dušu. Također nova iteracija ima jasan kontrast između vanjštine i unutrašnjosti glavnog lika. Tu je i vrlo iznenađujuće finale, pa se odmah pripremite na značajni odmak od izvornog materijala. No najimpresivnija stvar je zapravo promjena fokusa na živote ljudi na koje je Scrooge utjecao, prvenstveno obitelj Crachit, gdje je Mary Crachit skriveno oružje serije (a između ostalog ispada da je ona i najvažniji lik, jači čak i od samih duhova). Zanimljivo je i to kako u izvornom materijalu nije objašnjeno zašto se točno duhovi pojavljuju, nego čitatelj uzima zdravo za gotovo da se radi o božanskoj intervenciji, ali Knight je i to promjenio, te nam dao jasno do znanja zbog čega odnosno koga su stigli.

Pearceu se u glavnim ulogama pridružuju Andy Serkis kao duh prošlih Božića, Joe Alwyn kao Scroogeov siromašni pomoćnik Bob Cratchit; Stephen Graham kao bijednikov mrtvi poslovni partner, Jacob Marley; Charlotte Riley kao Scroogeova sestra Lottie; Vinette Robinson kao Mary Cratchit; Jason Flemyng kao duh Božića budućnosti (koji je zamijenio pokojnog Rutgera Hauera); Kayvan Novak kao Ali Baba i Lenny Rush kao Tim Cratchit.

A Christmas Carol je prvi projekt u nizu Dickensovih adaptacija, koje produciraju BBC i FX sa Stephenom Knightom za kormilom. Sljedeći na redu su Great Expectations, A Tale of Two Cities i David Copperfield.

Sve tri epizode mini serije su dostupne na HBO GO servisu.

A Christmas Carol

A Christmas Carol

A Christmas Carol

A Christmas Carol

Check Also

Nosferatu: prvi trailer za remake redatelja Roberta Eggersa!

Focus Features konačno je objavio prvi teaser trailer za remake filma Nosferatu, redatelja i scenarista …

Snowpiercer: puni trailer za 4. i ujedno posljednju sezonu serije!

Nakon što je prvi teaser objavljen početkom mjeseca AMC je objavio i puni trailer za …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics