7. Pandakon kuca na vrata!

Konvencija azijske kulture – Pandakon 2019. se održava ovaj vikend, odnosno 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog kluba Močvara.

Ove godine se Pandakon vratio početnim korijenima konvencije, te su se tematski vezali uz Japan. Nadahnuće za ovogodišnje izdanje je Edo period japanske povijesti. Edo period vremenski pokriva godine od 1603. do 1868., a najčešće se uz njega spominje najpoznatiji shogun (vladar) Tokugawa Ieyasu. Period obilježuju ekonomski rast, strogi socijalni poredak, izoliranje od stranih utjecaja, no isto tako i stabilni rast populacije, periode mira bez ratovanja, te uživanje u kulturi, zabavi i umjetnosti. Naravno, u tom periodu su najpopularniji bili svi shogunati (vladari) sa svojim ratnicima – samurajima, te svim pričama koje su proizašle iz tog dijela japanske povijesti, i Bushido načinu života.

U programu sudjeluju udruga Makoto, te Ichidan udruga, koji će posjetitelje provesti kroz pojedine dijelove Edo perioda s predavanjima o samurajima, origamiju iz Edo perioda, i presjeku japanske animacije koja se bavi temama samuraja. Također su prisutni i udruga Talus s boardgame igraonom, Crouch Guard s multimedijalnom igraonicom, te KCE Events s vrlo popularnim plesnim radionicama.

Svaki dan donosi svoje posebnosti, pa u goste dolaze i organizatori konvencije SKON, koji će održati kviz za sve ljubitelje Japana. U nedjelju su dva predstavljanja borilačkih vještina, Društvo japanskog mačevanja KIAI, koji su ujedno jedan od sponzora ove godine, te Kyokushinaki Karate Masoyama Zagreb-Gajnice.

Na programu su i dva panela, te par interaktivnih aktivnosti, i nezaobilazno cosplay natjecanje, koje uvijek donosi sa sobom pregršt raznoraznih likova koje posjetitelji predstavljaju, a natječu se za vrijedne nagrade sponzora. Pobjednike bira publika i žiri koji se sastoji od četiri člana. Dodjeljuju se ukupno četiri pojedinačne nagrade i jedna grupna. Prijave se rade isključivo na licu mjesta na Info pultu: subotu od početka programa do 19:00 sati, te u nedjelju do 18:00 sati.

Ulaz na Pandakon je simboličnih 15,00 kuna po danu. Program konvencije potražite podno teksta (za povećanje kliknite na njega), a sve ostale detalje možete pronaći na web stranici konvencije.

I ove godine među brojnim izlagačima pronaći ćete i Inverziju sa svojom šarolikom ponudom Funko POP! figurica, bilježnica, šalica i majica. Vidimo se!

Pandakon 2019.

Pandakon 2019
Copyright: M^3 Photo/Matej Čelar

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics