7. Fantastic Zagreb film festival počinje fantastičnim najavnim vikendom

 

Jedan od najatraktivnijih filmskih festivala u regiji, Fantastic Zagreb, na radost brojnih obožavatelja fantastike i srodnih žanrova ove godine počinje najavnim vikendom, 23. i 24. lipnja. Prvog dana 23. lipnja, na ljetnoj pozornici Tuškanac, prikazat će se ruski SF klasik Solaris, koji ove godine obilježava 45. godišnjicu, dok će drugog dana 24. lipnja na velikom platnu zaigrati briljantna korejska fantasy triler drama The Wailing (Došljak).

Kultni Solaris snimljen 1972. u režiji legendarnog Andreja Tarkovskog (Stalker, Andrej Rubljov) spada među najznačanije SF filmove u povijesti sedme umjetnosti. Riječ je remek djelu o ljubavi, iskupljenju i svemirskoj misiji koja krene naopako kojeg svakako treba doživjeti u svoj njegovoj ljepoti na velikom platnu.

Došljak je jedan od najhvaljenijih novih naslova super popularne korejske žanrovske kinematografije koji zaslužuje sve superlative. Riječ je izuzetno napetom i atraktivnom filmu koji maestralno spaja elemente trilera, horora, drame i fantazije kroz priču o misterioznom strancu u provincijskom mjestu koji krije jezovitu tajnu. Redatelj Hong-jin se proslavio briljatnim trilerom Chaser. Ukoliko želite saznati više o filmu prije gledanja može pročitati Inverzijinu recenziju.

Fantastic Zagreb nastavlja s popularnim programom “Sretan rođendan!” uz kultne žanrovske klasike koji slave velike jubileje. Conan Barbarin, Poltergeist, Robocop, Stvor, Metropolis i Suspiria nezaboravni su žanrovski klasici koji su zaslužili posebno mjesto u filmskoj povijesti.

Conan Barbarin Johna Miliusa žanrovski je biser 80-tih godina. Američki fantasy pustolovni film o popularnom strip junaku proslavio je Arnolda Schwarzeneggera koji briljira u ulozi legendarnog ratnika u mističnom svijetu mačeva i čarobnjaštva.

Poltergeist je prava poslastica paranormalnog horor trilera koji je bravurozno režirao Tobe Hooper prema sjajnom scenariju Stevena Spielberga. Savršen spoj obiteljskog filma i atraktivnog fantasy trilera kakav današnji Hollywood može samo sanjati.

Robocop je kultni američki futuristički SF o policajcu kiborgu u režiji genijalnog Paula Verhoevena (Total Recall, Starship Troopers) nabijen fantastičnim akcijskim prizorima i dramskim elementima koji je svojom (post)apokaliptičnom pričom danas aktualniji nego ikada ranije.

Stvor spada među najznačajnija djela čuvenog Johna Carpentera u kojem je Kurt Russell ostvario svoju najpoznatiju ulogu.  Ovaj apsolutni SF horor triler klasik smješten u Antartičkoj znanstvenoj postaji upamćen je i po nezaboravnim creature feature efektima iz najgore noćne more koji i danas izgledaju zastrašujuće. Iako ste “The Thing” vjerojatno gledali više puta, možda postoje neke stvari koje su vam nepoznate, pa ih otkrijte u Inverzijinom retro osvrtu.

Metropolis Fritza Langa i 90 godina nakon premijere smatra se jednim od temeljnih djela SF kinematografije i jednim od najvećih klasika europske kinematografije uopće. Rijetka prilika da se ovaj revolucionaran i spektakularan film nijemog doba pogleda na velikom platnu.

Suspiria je predivan talijanski horor iz 1977. remek-djelo talijanskog maestra horora Daria Argenta koji svojom krvavom poetikom i danas oduševljava filmofile i struku.

Sedmo izdanje Fantastic Zagreba održava se od 29. lipnja do 09. srpnja. Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, kultni žanrovski klasici, horori… i dodatna iznenađenja očekuju filmofile i zagrebačku publiku na predivnoj ljetnoj pozornici Tuškanac. Očekuju nas i dvije fantastične noći za kraj festivala na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad koja je postala omiljeno mjesto Zagrepčana za uživanje u spektakularnim ljetnim projekcijama. U deset festivalskih dana prikazat će se niz premijernih filmova u različitim programskim sekcijama: Orient Exspress, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan!, Nordijski fokus i dr.

Kompletan program festivala bit će dostupan početkom lipnja.

Check Also

Prvi pogled na Tron: Ares!

Disney je otkrio prvi pogled na Tron: Ares, koji predstavlja nastavak filma Tron: Legacy. Nemojte …

Prvi pogled na reboot filma The Crow!

Konačno smo dobili prvi pogled na reboot filma The Crow (Vrana), u vidu netom objavljenih …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics