499: eksperimentalni film o konkvistadoru koji putuje kroz vrijeme

The Cinema Guild je objavio novi američki trailer za eksperimentalni nezavisni film 499. Film kombinira dokumentarni film i fikciju, koristeći magični realizam za povlačenje paralela između apokaliptične pljačke Tenochtitlana i surove stvarnosti mnogih suvremenih Meksikanaca. Film je režirao Rodrigo Reyes (Lupe Under the Sun), a scenarij zajedno potpisuju Reyes i Lorena Padila. Glavnu ulogu tumači Eduardo San Juan.

Magično se našavši u suvremenom Meksiku, konkvistador iz 16. stoljeća započinje svoje epsko putovanje, koje istražuje brutalno naslijeđe kolonijalizma u današnjem Meksiku, gotovo petsto godina nakon što je Cortez osvojio Aztečko Carstvo. On tako posjećuje ožalošćenu rodbinu ubijenih aktivista, istražuje striptiz klubove i prelazi maglovite planine. Narator oživljava tekst iz starih dnevnika, dok putnik kroz vrijeme prelazi preko dina i kroz užurbane gradove, detaljno opisujući kako su Španjolci dehumanizirali društva s kojima su se susreli te s kakvom su nekažnjenošću manevrirali i borili se.

“Rodrigo Reyes stvorio je snažan, lijep i uznemirujući film koji kao da čini svoj vlastiti žanr… 499 spretno isprepliće brutalnost s nježnom ljepotom, a surovu stvarnost s carstvom snova.” – Jim Jarmusch

Film je ovjenčan s nekoliko festivalskih nagrada, a trenutna ocjena kritičara na stranici Rotten Tomatoes stoji na 70%.

499 u američka kina stiže 20. kolovoza.

Check Also

Megalopolis: prvi, podijeljeni dojmovi o filmu!

Od premijere Megalopolisa koja se održala prije par dana u sklopu Filmskog festivala u Cannesu …

Stranger Things: nove fotke iza kulisa 5. sezone!

Moram priznati da me ne drži hype za petu sezonu Netflixove popularne serije Stranger Things. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics