41. SFeraKon samo što nije počeo, provjerite što vas čeka

Ovaj vikend od 10. do 12. svibnja 2019. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu održat će se 41. izdanje SFeraKona, najstarije i najveće konvencije znanstvene fantastike u ovom dijelu Europe.

SFeraKon - 2019.Gosti su kao i uvijek fantastični. Tako na SFeraKon stiže veliko ime znanstvenofantastične scene – spisateljica i autorica svjetski poznate trilogije Rebel of the Sands, Alwyn Hamilton. Rođena je u Torontu 1988., a djetinjstvo je provela na relaciji Europa – Kanada dok joj se roditelji nisu odlučili skrasiti u Francuskoj. Odrasla je u malom gradiću Beauaneu koji bi je motivirao da spontano zapjeva prvi song iz mjuzikla Ljepotica i zvijer kad bi imala imalo sluha. Stoga se umjesto glazbe posvetila čitanju i pisanju te pritom razvila slabost prema fantasyju i snažnim ženskim likovima. Francusku je radi studija zamijenila Engleskom, gdje na Sveučilištu Cambridge, u King’s College upisuje studij Povijesti umjetnosti i nakon završetka zapošljava se u Londonu. Njena prva knjiga Rebel of the Sands bila je na listi New York Timesa kao najprodavaniji debitantski roman. Nastavak Traitor to the Throne je izašao 2017. godine, a završetak trilogije Hero at the Fall krajem 2017. godine. Do sad je serijal objavljen u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Srbiji, Nizozemskoj, Turskoj, Izraelu, Poljskoj, Mađarskoj, Bugarskoj, Iranu i Brazilu. Dobitnica je Goodreads Choice nagrade 2016. za Najboljeg debitantskog pisca (Best Debut Author).

Kao počasni gost na 41. SFeraKon stiže i John Kovalic. Crtač stripova, ilustrator i pisac, rođen 1962. u Manchesteru, u Engleskoj, a u međuvremenu je živio u Wisconsinu dovoljno dugo da izgubi britanski naglasak. Kod nas je možda najpoznatiji kao ilustrator društvenih igara, čemu će posvjedočiti svi igrači Munchkina, dok je u međunarodnim vodama najpoznatiji po stripu The Dork Tower. Osim Dork Towera, pisao je i crtao i stripove Snapdragons, Newbies, Wild Life, Beached i Dr Blink: Superhero Shrink (uz ostatak tima Blink). Ilustrirao je više od stotinu igara (uključujući skoro 5000 karata za različite Munchkine) za što je više puta dobio nagradu Origins, koju dodjeljuje The Academy of Adventure Gaming Arts & Design (AAGAD). Osim toga, prvi je ilustrator koji je uveden u AAGAD-ovu Dvoranu slavnih. Za svoje stripove je dva puta nominiran za nagradu Harvey. Kovalic se bavi i ozbiljnijim temama, kao višestruko nagrađivani autor političkih stripova i karikatura za The Daily Reporter iz Milwaukeeja, a njegove radove su objavljivali Wisconsin State Journal, The New York Times, The Washington Post i Rolling Stone. Njegov panel je na rasporedu u subotu 11. svibnja, a pridružit će mu se i strastveni crtač Milivoj Ćeran koji je na jednom start-upu zaradio dovoljno novaca da da otkaz i radi samo ono što voli – crta!

SFeraKon - 2019.Captain Ghostly je alter ego pod kojim se krije Mattias Story, cosplayer iz Belgije koji također dolazi na ovogodišnje izdanje SFerakona kao počasni gost. Mattias svoje impresivne oklope najčešće izrađuje od EVA pjene, a svoja znanja o tehnikama izrade i materijalima voli dijeliti kroz lekcije na internetu i radionice na konvencijama. Ovaj veliki ljubitelj animea ipak preferira cosplayjati likove iz filmova i igara. Svoju prvu nagradu je osvojio već s prvim oklopom, Sauronom iz filmske trilogije Gospodar prstenova. Velika ljubav prema zlikovcima očituje se i u drugim izborima jednako impresivnih kostima: u cosplayu Ornsteina iz igre Dark Souls osvojio je 2. mjesto na belgijskom WCS-u (World Cosplay Summit), a sa svojim Imperiusom iz Diabla nagradu za najbolji kostim na nizozemskom Comic Conu. Zanimljivo je što u nijednom kostimu ne pokazuje svoje lice, a zašto je to tako će objasniti na SFerakonu.

Kao i svake godine, na konvenciji će se predstaviti niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom, a posjetitelji će uživati u brojnim igraonicama, turnirima i demonstracijama RPG igara, kao i u sajmu knjiga, prodajnoj izložbi i naravno cosplayju. Vrlo zanimljiva izložba biti će izložba kostima najpoznatije hrvatske cosplayjerice Tajane Štasni, koja ima više od sedamnaest godina staža. Ljubav prema cosplayu počela je još u srednjoškolskim danima, kad se 2000. godine odvažila na dolazak na SFeraKon u kostimu Amidale iz Star Wars serijala. Tu priča u svoju ruku i počinje, pa tako kroz godine nastaju novi kostimi, ponajviše Star Wars tematike (Amidala, Obi- Wan, Leia, da nabrojimo samo neke od njih), ali i ostalih serijala iz polja fantastike i SF-a: Witch King iz Tolkienovog univerzuma, Alien i Predator, kostimi iz serijala Stargate. Skoro pa je nemoguće pobrojati i sve kostime koje su drugi dali šivati kod nje, što za potrebe cosplaya, što za LARP, reenactment, tematske zabave, pa čak i vjenčanja. Posebno će biti istaknut kostim Aliena kojim će se obilježiti 40. godina od prikazivanja prvog filma. SFeraKon će obilježiti ponovo i suradnja s akademskim kiparom Veliborom Mačukatinom koji će obogatiti konvencijski prostor te s posjetiteljima podijeliti svoje radove nastale u posljednje dvije godine, a posjetitelji će imat priliku sudjelovati u njegovoj kiparskoj radionici.

Iz bogate sekcije književnosti sferakonskog programa izdvajamo:

Više od princeza: Pepeljuga, Trnoružica i Snjeguljica izvan okova braće Grimm: vjerojatno najslavniji ženski likovi iz bajki, Pepeljuga, Trnoružica i Snjeguljica, poznate su kao žene koje uglavnom ništa (pametno) ne rade osim što bivaju lijepe i čekaju princa. No, nije sve baš tako jednostavno: osim standardnih verzija koje svi pamtimo zbog Disneyja te onih tradicionalnih braće Grimm, postoje i neke druge, koje nude malčice drugačije vizije ovih likova. Dođite i upoznajte ih. Predavačica je Milena Benini.

Predstavljanje romana Japodinine muke: novi, treći roman nagrađivane spisateljice Ivane Delač. Ovaj roman, okarakteriziran kao feministički steampunk, prati naslovnu junakinju, vlasnicu karlovačke tvornice koju su financijski problemi doveli u faustovski ugovor s dalekosežnim, potencijalno sudbonosnim posljedicama. Ako vas zanima kako se u sve to uklapaju sufražetski pokret, Marija Jurić Zagorka, Nikola Tesla i Rusi, poslušajte što autorica i njen urednik, Davorin Horak, imaju za reći. Nakon što potpišete ugovor o čuvanju poslovne tajne, naravno. Jer to što nastaje u Japodininoj tvornici… najstrože je povjerljivo.

Što ste dobro pročitali? Što ste dobroga od spekulativne fikcije pročitali u posljednje vrijeme? I ne znate što biste slijedeće čitali? Dođite na ovaj okrugli stol gdje će se podijeliti dojmovi o dobrom štivu bez obzira na to je li riječ o novim naslovima, zaboravljenom vintage SF-u ili omiljenim piscima. Predavač i voditelj je Petra Bulić.

Kome ide Hugo za serijal? Laundry Files ili Xuya Universe priče? Ili Seanan Mcguire? Kome treba ići Hugo za serijal 2019. pretresaju Milena Benini, Marko Fančović, Mihaela Marina Perković (moderator) i Igor Rendić.

Dijagnoza hrvatskog SF-a: okrugli stol i rasprava o stanju domaćeg književnog žanrovskog stvaralaštva. Prikaz stanja, novi i stari autori, i jel’ toliko očajno da moramo kukati ili ipak ima nade… Predavači i voditelji: Davorin Horak i Aleksandar Žiljak.

YA & Women Who Do Things: panel na kojem žene diskutiraju o ženama i djevojkama u književnosti (YA, ljubići i ostali žanrovi). Koliko se u mišljenjima slažu a koliko razilaze spisateljice i book blogerica i koji vrag je “character agency”? Predavači i voditelji su Alwyn Hamilton, Rose Strong, Milena Benini i Mihaela Marija Perković.

Predstavljanje fantasy romana Knjižnica tajni: Divovska greška autorice Zoe Penn s ilustracijama Željka Paheka, u prijevodu Milene Benini. Predstavit će se roman za mlade Knjižnica tajni: Divovska greška, čija je autorica još u osnovnoj školi. Ali roman je toliko dobar da je za njega ilustracije napravio Željko Pahek. Predavači i voditelji su Milena Benini i Zoe Penn.

Transhumanizam i znanstvena fantastika: predavanje o transhumanizmu, što je, pravcima u kojem se kreće, i kako je zastupljen u književnosti znanstvene fantastike. Predavač je Ed Barol.

Worldbuilding radionica s Alwyn Hamilton: volite čitati i pisati, ali vam treba pokoji savjet kako stvoriti svijet u kojem vaši likovi obitavaju? Ako je vaš odgovor da, onda je ovo radionica za vas. Ovogodišnja gošća Alwyn Hamilton na SFeraKon donosi radionicu s kojom odlazi u škole i radi s tinejdžerima koji čine svoje prve autorske korake. Niste tinejdžer? Nema veze, radionica je otvorena za sve uzraste dok god vam održavanje radionice na engleskom ne stvara problem. Trajanje radionice iznosi 90 minuta.

Predstavljanje 25. sferakonske zbirke Abeceda beskraja: Na predstavljanju ovogodišnje, 25. sferakonske zbirke, doznajte zašto je urednica odabrala baš naslov Abeceda beskraja, po čemu je ovogodišnja zbirka drukčija od prethodnih i kako autori reagiraju na oštre uredničke zahvate, i još štošta provokativnog i zabavnog što nećemo otkrivati u najavi. Voditeljica je Ivana Delač.

Zmajske princeze: zmajevi, žene i moć: alternativnog naslova – Dragons, Queens and Ser Friendzone. Zmajevi i princeze vezani su dugogodišnjom narativnom tradicijom (zajedno s nemilim zmajosjekom), od starih narodnih priča, do modernih fantasyja. Ovo će se predanje dotaknuti toga kako su se izmjenili tradicionalni motivi i simbolika vezanih uz zmajeve i otete princeze, s posebnim naglaskom na djela George R. R. Martina i njegovih vatrenih zmajskih kraljica i princeza. Predavačica je Antonija Mežnarić.

Empress of the Damned Housework Tea Party: čajanka na SFeraKonu, na kojoj će se, između ostaloga , razgovarati o zbirci feminističkih priča hrvatskih autorica na engleskom jeziku – Empress of the Damned Housework. I bit će čajeva. Razno raznih čajeva. Voditeljica je Mihaela Marija Perković.

SFeraKon 2019.Hangar 7 već tradicionalno na SFeraKon dolazi s nekoliko novih izdanja. Stiže novi broj Siriusa B – 43. Iz tiska premijerno za SFeraKon, u biblioteci Nova, Hangara 7 izlazi i knjiga iz jednog od najpoznatijih suvremenih fantasy serijala. Riječ je o dvije novele Petera V. Bretta, Veličanstveni Bazar i Brayanovo zlato, koje su poveznica između prvog i drugog djela Ciklusa o demonima. Serijal se sastoji od pet knjiga i nekoliko novela. Prvi je roman Oslikani čovjek objavljen 2008. godine (izdanje u prijevodu Hangara 7 2018.), a zadnji u rujnu 2017. godine. Friško iz tiskare na SferaKonu će svijetlo dana ugledati i tri nova naslova u biblioteci Solaris, Mletački sokol Milene Benini, Nebo nad K.u.K. Robija Selana i Japodinine Muke Ivane Delač. Steampunkovski Karlovac, Zagreb i leteći brodovi nad Austro-ugarskom te japanska nova Venecija u bladerunerovskom štihu zatitrat će vašu čitateljsku imaginaciju. Kao distributer izdanja Društva za znanstvenu fantastiku, Hangar 7 će na štandu Inverzije imati u prodaji i novi broj Ubiqa – broj 24.

Od filmski orjentiranog programa izdvajamo:

Kucamo na vrata zaboravljenih asova: Buck Rogers – predavanje o legendarnom liku s kojim je počela popularnost znanstvene fantastike, i čije ime je nekad bilo doslovno sinonim za cijeli žanr, a već desetljećima je zaboravljen. Predavač je Marko Fančović.

Interaktivni film: Interaktivni film Black Mirror: Bandersnatch nedavno je prodrmao čvrste temelje medija. Milijuni gledatelja streaming platforme Netflix mogli su ne samo upravljati likovima, već i postati jednim od njih. No interaktivni film nije samo trendovska pojava – postoji već preko pola stoljeća, a evoluciju mu koče tehnička ograničenja, komplicirana produkcija, budžet i kreativnost. Predavanje će ukazati na mogućnosti interakcije u kinu, televiziji, kućnom videu, video instalaciji i internetu. Predavač je dr. art. Tihoni Brčić.

SFeraKon - 2019.Aliena – 40 godina užasa: Prije 40 godina na filmu se izleglo najpoznatije filmsko čudovište – Alien! Od tada neizostavni dio naših kolektivnih noćnih mora, to je film koji zahtijeva nova tumačenja, u skladu s vremenima u kojim živimo. Koji su izvori Aliena? I što nam taj film govori o današnjem svijetu? O tome i puno čemu drugome, u predavanju Aleksandra Žiljka.

ALIEN – 40 godina poslije i “After lecture party”: program je zamišljen kao predstavljanje raznih memorabilija, zapisa, literature i ostalih zanimljivosti, te rasprava s fanovima ALIEN franšize. Predavač je Marko Ivšinović.

Best of SF by Trash Film Festival: najbolji filmovi iz arhive Trash Film Festivala! Trajanje: 165 minuta. Voditelj je Ante Magaš, član Udruge Trash Varaždin.

Kadar – Drugačiji filmski kviz: ako ste ljubitelj celuloidne magije onda ne smijete propustiti posebno filmsko izdanje pub kviza koje za ovogodišnji SFeraKon priprema ekipa iz Siska. Pitanja neće pokrivati samo žanrovsko filmsko stvaralaštvo, već film općenito te će biti koncipirana kao niz različitih izazova; slikovno prepoznavanje, audio prepoznavanje, asocijacije, standardna tekstualna pitanja itd. Kviz je, poput njegovih voditelja, opuštenog karaktera. Voditelji su Igor Milković, Tilen Hedžet i Patricia Matijević.

Kompletan program za 41. SFeraKon potražite na linku gdje ga čak možete i skinuti u obliku nove aplikacije.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics