35. SFeraKon i nove knjige koje dolaze

09052013_SFerakon_Knjige_postAko ne dolazite na SFeraKon samo zbog igranja, kostimiranja ili druženja (i, naravno, pokoje sitnice s programa), vrlo je velika vjerojatnost da vas zanimaju one šarene stvarčice s puno slova. Kao najveća nacionalna konvencija, SFeraKon je oduvijek bio prva stepenica izdavačima za pokazivanje friške žanrovske literature.

Počinjem od domaćina. Regularni posjetitelji SferaKona znaju da uz kotizaciju dolazi i zbirka domaćeg sf-a u izdanju SFere, organizatora konvencije. Ovogodišnja, 19. po redu nosi naslov Tamna, tmasta tvar, a sadržaj  je sljedeći:

 • Lutke Irena Hartmann
 • Pećina pored mora Igor Rendić
 • Hurije Darko Macan
 • Niti jedno vino Zoran Krušvar
 • Zmijski gen Sanja Lovrenčić
 • Zmajeva smrt T. M. Blackwood
 • Vesta  Iva Šakić Ristić
 • Žderač Goran Glušić
 • Jaska Jaska Jure Maleš
 • Mesopust Katarina Brbora
 • Blek protif Grendela Vedran Bokor
 • Zarobljena glasom Ivana Delač
 • Pismo Adrijan Sarajlija

Zbirku su uredili Tatjana Jambrišak, Darko Vrban i Ivana Delač, autor naslovnice je Marko Dješka. Promocija je na rasporedu u subotu, 11. svibnja u 16 sati.

Čak tri časopisa imat će svoje prvo ukazanje na konvenciji. 12. po redu Ubiq te Sirius B 9 i Sirius B broj 10. S obzirom da je u subotu previđen pravi mali književni maraton koji počinje već oko 12 sati, ne propustite i promocije Ubiqa (11 i 12 u 17:30) i Siriusa B 10 (u 16:30). Neovisno o promociji, brbljat će se općenito o stanju u domaćem sf-u, pisanju, prevođenju, uređivanju i općenito o knjigama.

Ovogodišnja gošća SFerKona, Danielle Trussoni predstavit će svoje romane Angelologija i Angelopolis, od kojih je potonji upravo izašao. Obje knjige je objavio Ljevak, a SFeraKon je idealno mjesto da ganjate autogram.

Dobitnik SFere za priču i roman, Aleksandar Žiljak će potpisivati svoj nagrađeni roman Irbis (pa tko još nije ugrabio ovaj zanimljiv uradak, eto dobre prilike), no zahvaljujući discipliniranoj proizvodnji, predstavit će i svoju najnoviju zbirku priča Knjiga beštija. Evo kratki info:

Godinu dana nakon objavljivanja romana Irbis, Aleksandar Žiljak javlja se sa novom zbirkom fantasy priča Knjiga beštija. Ako su vam se svidjele Slijepe ptice i Božja vučica, ovo je knjiga koju ne smijete propustiti. U ovoj zbirci, Aleksandar Žiljak nastavlja putem zacrtanim u svojoj prethodnoj zbirci Božja vučica: odmakom od imitacija Tolkiena, koje su u značajnoj mjeri zagušile epski fantasy unutar skučenog prostora likova, tema i kulisa. Većina priča ovdje sabranih propituje odnos čovjeka prema životinjama i, u širem smislu, prirodi općenito. Umjesto da izmišlja svjetove i epohe, Žiljak pokušava svoje fantasy narative smjestiti u prilično poznata mjesta i određeno povijesno razdoblje.

Algoritam dolazi na SFeraKon s par naslova, a jedan je (dugo)očekivani nastavak Tada Williamsa, Sjenovita igra (moguće je da ste zaboravili prvi dio, Sjenovita međa, koji je objavljen prije više od šest godina). Predstavit će i novi roman Michaela Chabona Sindikat jidiških policajaca koji je pobrao gotovo sve žanrovske nagrade.

Što bi se dogodilo da je uoči Drugog svjetskog rata prihvaćen prijedlog o stvaranju privremenog utočišta za židovski narod na zapadnoj obali Aljaske? Michael Chabon, Pulitzerom ovjenčani autor romana Čudesne avanture Kavaliera & Claya i Gospoda i pustolovi, poveo se za ovom historijskom mogućnošću i stvorio alternativni svijet u kojem zaista postoji Savezni okrug Sitka, privremena domovina za raseljene Židove iz rata. U toj izmaštanoj paralelnoj povijesti, država Izrael nije se uspjela održati na Bliskom istoku, a Židovi su stvorili svoj mali izolirani univerzum na rubu svijeta, živopisnu naseobinu u kojoj se hladnoća krajolika miješa s jidiškim i indijanskim tradicijama.

Nažalost, Algoritam nije uspio zgotoviti zadnji nastavak Vorkosigana, no ljubitelji Bujoldice će ipak doći na svoje. Izašao je roman Chalion – dio 1: Prokletstvo Chaliona:

Zlatna svjetlost sunca obasjava Valendu, gradić u kraljevstvu Chalion, u kojem se Lupe dy Cazaril nada naći utočište nakon života u kojem je bio dvorjanin, zapovjednik, dvorski upravitelj, glasnik… i rob na galiji. Iz tog je sužanjstva jedva uspio uteći živ, no slomljena tijela i duha. Sada mu je jedina namjera naći neki skroman posao, možda u kuhinji udove provincijare kod koje je nekoć služio. No, ona ga postavlja na opasno mjesto učitelja- -tajnika kraljinčice Iselle, nasljednice prijestolja oko kojeg se već dugo kovitla crni oblak nesigurnosti i nesreće. Cazaril će se morati suočiti ne samo s moćnim neprijateljima koji su ga vezali za galijotsko veslo, već i sa zlokobnim prokletstvom koje će ga zarobiti u labirintu demonskih paradoksa, propasti i smrti na peterostranom putu bogova…

I za sam kraj, ostavio sam ono što sam obećao čitateljima još prošlo ljeto. I eto sa samo malo manje od godinu dana kašnjenja stigao je prvi Titan. A info za Titan kaže:

Jedan od najznačajnijih pisaca u njezinoj povijesti, Ray Bradbury je rekao: “Znanstvena fantastika je najvažniji oblik književnosti u povijesti svijeta jer ispisuje povijest ideja, povijest naše civilizacije koja samu sebe rađa… Znanstvena fantastika je središte za sve što činimo i oni koji se izruguju znanstvenoj fantastici nemaju pojma o čemu govore.” A Ray je znao. Kao što su znali Miller, Wells, Kornbluth ili Weinbaum, a znaju Le Guin, Vance, MacLeod, Chiang… i ostatak moćne gomilice čija djela sadrži prvi Titan, almanah znanstveno-fantastične književnosti koji se nadovezuje na najbolju tradiciju sličnih zbornika na ovim prostorima, prvenstveno Monlit(h)a i Andromede.

Vjerujemo da uz navedeno možete očekivati i neka iznenađenja ostalih nakladnika (Frakture, Lumena), pa i nove fanzine (Parsek sigurno). Uz uobičajene popuste i akcije, ljubitelji domaćih knjiga će uz novitete pronaći i neka starija izdanja, strane knjige, ali i neke raritete. Zato, ne propustite SFeraKon koji za vikend postaje najveća sf knjižara u Hrvatskoj.

Check Also

Castlevania: 4. sezona serije u igru ponovo vraća Drakulu!

Kao što smo nedavno saznali nadolazeća četvrta sezona Netflixove serije Castlevania će ujedno biti i …

Ghost Lab: trailer za Netflixov nadnaravni triler

Netflix je objavio službeni trailer za tajlandski nadnaravni triler Ghost Lab iliti Phi Hxng Ptibatikar. …

Web Statistics