3. SkON, sisačka SF&F konvencija je pred vratima

Došao je i taj dan. Objavljujemo informacije o misterioznim te magičnim sadržajima ovogodišnjeg, trećeg po redu SkON-a. Program je nikad bogatiji i raznovrsniji pa nas posebno veseli rast i razvoj prvotno male sisačke sf & fantasy konvencije van lokalnih gradskih okvira. Prostor je ustupio Gradski Muzej Sisak te je konvencija opet u „Utvrdi Stari Grad“, povijesnom poprištu sisačke bitke te prigodnom ambijentu za malo tematski uklopljene SkON-ovske fantazije. Ulaz na konvenciju je BESPLATAN te je i ove godine spomenuto zbivanje omogućeno radom skupine sisačkih entuzijasta, brojnih suradnika te sponzorskim donacijama.

And now for something completely expected; predstavljamo u kratkim crtama… program SkON-a!

Pričaj mi priču

Pridružite se već tradicionalnoj pripovjedaonici priča Srebrenke Peregrin na temu – “Lucy in the sky with diamonds ili kako žene lete u nebo“. Ovaj pripovjedni nastup donosi pregršt mitova i legendi o stanovnicama nebeskih prostranstva. Ujedno odgovara na goruća pitanja: Otkud naziv kineskom istraživanju Mjeseca? Zašto se ne udavati za ženika s dijamantnim konjima? Kako na svahiliju zaželjeti dobro jutro? I tko je velška imenjakinja pripovjedačice? Odgovori vas spremno čekaju u petak na SkON-u.

Slika nekad govori više od tisuću riječi. National Geographic zato svoje priče objedinjuje te upotpunjuje i riječima, i bezvremenskim fotografijama. Urednik National Geographic Hrvatska Hrvoje Prćić održat će predavanje vezano uz priču o jednom od najpoznatijih svjetskih časopisa.

A kad smo kod priča, dokazani prvoborac SF izdavaštva te hrvatskog izdavaštva Davorin Horak ispričat će nam svoju edukativnu priču – „Kako smo uvjerili EU da nam daju pare za SF“ i pri tome predstaviti i prvi objavljeni naslov tog projekta – R.U.R. Karela Čapeka. Ujedno ćete se moći i opskrbiti naslovima izdanim pod okriljem nagrađivane izdavačke kuće Hangar 7.

Mlada i nagrađivana autorica Ivana Delač promovirat će na opuštenoj subotnjoj „čajanki s autoricom“ svoju uistinu fantastičnu knjigu „Japodinine muke“.

Protagonistica Japodina von Reinhardt doživljava krizu srednjih godina i do grla je u dugovima. S tvornicom koju je preuzela nakon očeve smrti odlučila je uspjeti. No, to nije nimalo lako jer okolina gleda s neodobravanjem na snažnu ženu koja vodi posao. I zato u nastojanju da vrati dugove i namiri plaće svojim radnicima neće prezati ni od čega. Otići će na Veliku izložbu izuma i tamo se susresti s Teslinim električnim čudom.

Zvuči zanimljivo? I nama isto! Pridružite se čajanki dok svi skupa s Ivanom otkrivamo rasplet Japodinine „mučne“ sudbine.

SkON

Očekuje vas i radionica te „igraonica“ kratke priče pod vodstvom Maje Škvorc te ispoljite svoju ustaljenu ili pak tek novootkrivenu spisateljsku kreativnost. Zatim slijedi proglašenje finalistai pobjednika natječaja za „SkON mikropriču“ koju objavljuje časopis Sirius B, a pozvani ste i da budite dio nečeg novog, odvojite dvije minute vremena i pomognite u skupnom pisanju „Skon makropriče“ na postavljenoj pisaćoj mašini.

A zašto pak vi osobno ne biste bili dio neke fantastične priče? Tabletop roleplaying sve je popularniji hobi te razonoda koja polako, ali sigurno, ulazi u mainstream kulturu. Jakov Gavran, dokazani RPG maher te entuzijast, drži predavanje o profesionalnoj izradi hobi maketa, a vi kao igrivi lik možete uskočiti u stručno i pripovjedački vođene partije uvijek popularnih Dungeons & Dragons 5th Edition i Starfinder .

Pogled u zvjezdano nebo često skriva svoje osobne i posebne priče. Pronađite ih pomoću teleskopa uz prigodno vodstvo i objašnjenja gostujućeg astronoma. A počujte i znanstveno predavanje o brdovitom te nadasve zanimljivom razvitku svemirskog istraživanja.

After Dark

U tematskoj sekciji After Dark ove godine gostuje mladi autor Eric Johansson sa svojim suludo komičnim horor romanomIzlet Smrti“; literarnim miksom koji predstavlja i svojevrsno tematsko osvježenje na uvijek imaginativnoj žanrovskoj sceni.

Strašna i opaka učiteljica Fobia Spiritus i njeni nimalo bezazleni te neuračunljivi učenici odlaze autobusom sumnjive turističke kompanije “Herceranza” na maturalac u srce Rumunjske. Cilj? Upoznati čuvene dvorce Vlada Nabijača Drakuke, a i njega osobno također.

Putem im se događaju “nezgode” kao proizašle iz b hororca 80-tih, a susreću i pregršt sumnjivih likova – od crnih svećenika i njihovih malih pomoćnika, ubojitih lovaca na ljudske glave, pa sve do krvožednih doktora s lažnom radnom dozvolom.

Crna satira za crna vremena. Napravite i vi subotnji izlet na SkON te popričajte s Ericom o njegovom djelu smiješne strave.

SkON

Legenda hrvatskog SF-a Aleksandar Žiljak vraća se na SkON s predavanjem „Harry Potter i duh brkatog kaplara“  u kojem otkriva i razotkriva suptilne, no prije svega neočekivane, političke aluzije i implikacije svima omiljenog čarobnjačkog serijala.

After Dark sekcija će u svom zabavnom programu ponuditi i interaktivni Star Trek Talent Show, Karaoke Singstar Party, moderirano igranje svima omiljene igre dedukcije – Werewolf / Mafia te nadasve politički korektni 18+ Vrući Pub Kviz: Fantazija i Fetiš. Također je najavljeno noćno ukazanje legendarnog SkON pića i okrijepe – Skonovače.

Ne zaboravite i na večernji palež & mayhem Pyro show našeg vikinga ORY-a.

Kruha i igara

U programskoj sekciji „Kruha i igara“ svi su pozvani da se pridruže na subotnjem SkON roštilju te da osvježenje u vidu finih craftica potraže na šanku pivnice Veliki Tolk.

Udruga TALUS (Velika Gorica) uveselit će brojne posjetitelje tradicionalnom igraonicom modernih društvenih igara – boardgameova, za koju će biti pripremljen poseban prostor unutar Starog Grada, a tu je i boardgame trgovina Carta Magica. Tijekom festivala moći ćete se okušati i u streličarstvu pod vodstvom sigurne ruke i luka hrvatskog juniorskog prvaka u navedenom sportu – Vavre. Za ljubitelje videoigara pripremili smo i Tetris turnir, a videoigre će sigurno biti zastupljene i u pokojem pitanju na brojnim SkON pub kvizovima.

Pandakon ekipa vodi Anime kviz, a tu je i odlični kviz o Animiranom filmu Vol. 2; moći ćete igrati i Soundtrack kviz glazbenog nepoznavanja, USS Croatia sprema STAR TREK kviz, a za kraj tu je tradicionalni i veliki opći geek kviz – Kviz za SkONčat.

Ne zaboravite i na SkON showcase jer će ove godine unutar atrija utvrde biti zanimljivi štandovi s geek stvarčicama, žanrovskim knjigama te još mnogočim, a tu je nagrada za najbolji konovski COSPLAY.

Sve ovo, ali i još mnogo drugih predavanja, igara, stvari, ljudi, pića, hrane, zabave očekuje vas na ovogodišnjem SkON-u. Zato svi na izlet u Sisak, 06. i 07. rujna! Uključimo zajedno i Sisak na konvencijsku mapu. Sk  …ON!

Prije kona 01. kolovoza pravac u Veliki Tolk, jer zagrijavnje počinje sa SKvizom od 19:00 do 22:00 h! Tema kviza je “opći geek kviz” u najširem mogućem smislu, bit će tu svega – filma, glazbe, kulture, pop kulture, sf-a, fantasyja, fandoma pa čak i tematski uklopljenog sporta.
Dođite, pokažite te dokažite na pregršt pitanja vaše pub kviz znanje. Također popijte piće s organizatorima te podržite dolaskom SkON. Želite li sudjelovati u kvizu, potrebno se prijaviti kao ekipa od barem dva, a do maksimalno četiri člana. Sudjelovanje je besplatno, odnosno nema kotizacija. Prijave se šalju putem maila na velikitolk@gmail.com, najkasnije do ponoći u subotu 31. kolovoza 2019. godine. U prijavi treba navesti ime vaše ekipe, imena članova ekipe i barem jedan broj mobitela za kontakt. Svaki član/ica pobjedničke i drugoplasirane ekipe osvojit će poklon pakete sponzora kviza koje čine: Inverzija webshop, Zmajska pivovara, Bink Art, Veliki Tolk, Scørpiøn Art i SkON.

lokacija >

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics