3. GISKO tjedan Harryja Pottera održava se od 27. kolovoza do 01. rujna

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek već treću godinu za redom održava GISKO tjedan Harryja Pottera, koji se održava od 27. kolovoza do 01. rujna 2018. godine. Projekt je namijenjen svim zainteresiranim korisnicima Knjižnice – kako djeci i mladima, tako i odraslima.

U sklopu manifestacije Knjižnica organizira izložbu knjiga i umjetnina teme Harryja Pottera, igraonice poput Metloboja, Tromagijskog turnira te Potrage za horkruksima, društvenih igara te Harry Potter pub kviz koji će se održati u sklopu projekta Zemlja bez granica – Osijek 24 sata Udruge Breza u caffe baru Peppermint.

Tjedan Harryja Pottera je kao ideja potekla iz Gradske knjižnice Zadar i tamošnjih studenata Odjela za informacijske znanosti koju je GISKO – točnije moje kolegice Katarina Marjanović i Ivana Turk – uz dopuštenje idejnih začetnika, preuzela, te prilagodila mogućnostima, željama i potrebama svojih korisnika – kaže Merien Hadrović, treća članica tima.

GISKO je 2016. prvi put postao Hogwarts, ispunjen dekoracijama koje su ručno izradili djelatnici, a koje asociraju na scene i radnje iz književnog i filmskog serijala, likovnim, kreativnim i športskim aktivnostima usko vezanim uz navedenu tematiku.

“Svake godine nastojimo nadograditi izgled našeg Hogwartsa, osmisliti nove, kreativnije aktivnosti i izložbe kako bismo animirali korisnike te intenzivirali afinitet prema ovom, ali i ostalim djelima književnosti. Za Harryja Pottera odlučili smo se zbog više razloga, prije svega publike različitih uzrasta, neiscrpnog izvora ideja i mogućeg razvitka aktivnosti te osobnih afiniteta voditelja radionica.” – izjavila je Merien Hadrović.

Ideje preuzimaju iz knjiga, filmova, raznih kreativnih manifestacija organiziranih diljem svijeta, ali najviše se ponose onima koje su izvorno njihove. Od prethodnih aktivnosti u lijepom sjećanju uvijek ostaju Harry Potter Pictionary koji su posebno kreirale za manifestaciju, zatim potraga za Horkruksima, svojevrsni treasure hunt, tijekom kojeg je optrčan najveći broj kilometara u zgradi knjižnice, pub kviz čija nevjerojatno precizna pitanja, improvizirani metloboj za potrebe kojega su sami izradili sve potrebno za pravu utakmicu.

“Te su aktivnosti posebice drage i sudionicima, pa ih nastojimo zadržati svake godine. Kako uzbuđenje i zainteresiranost ne bi jenjavali i za ovogodišnji smo Tjedan priredili brojne nove aktivnosti. Nabavili smo društvene igre poput Harry Potter Clueda, Trivial Pursuita, itd. Ove ćemo godine doslovce približit Hogwarts sudionicima.” – sa smješkom ističe Merien, koja je, kao i ostatak tima, zahvalna na velikodušnoj podršci ravnateljice Dubravke Pađen Farkaš, koja im daje slobodu i mogućnosti za organizaciju ovakve manifestacije, ali i brojnim sponzorima koji omogućavaju uređenje prostora i osiguravaju nagrade.

Na samom kraju Tjedna podijelit će se i bogati nagradni fond kojeg su osigurali sponzori, a moramo se pohvaliti da smo među njima i mi, odnosno Inverzijin webshop.

Pripremite svoje čarobne štapiće, ponovite gradivo Harry Potter serijala, ponesite najudobnije tenisice, pratite društvene mreže GISKO-a i ne zaboravite prirediti svoja pisma iz Hogwartsa i donijeti ih na peron 9 ¾ dana 27. kolovoza na dobro znanu adresu – poručuju organizatori.

Prijave na radionice je moguće ostvariti osobnim dolaskom ili telefonski u radnom vremenu Knjižnice na Posudbenom odjelu za odrasle od 20. kolovoza 2018. godine. Dodatne informacije možete dobiti na broj telefona: 031/211-233.

GISKO tjedan Harryja Pottera

Check Also

Počeo je Animafest Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 03. do 08. …

FantaSTikon slavi 10 godina postojanja!

Ovog vikenda, od 15. do 17. ožujka, u prostorijama splitskog Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics