Sraz svjetova na 21. konvenciji fantastike Rikon – postfestum

Od 05. do 07. listopada 2018. na Filozofskom fakultetu u Rijeci održana je konvencija fantastike Rikon u organizaciji Udruge 3. zmaj.

Rikonska počasna gošća bila je Aliette de Bodard, višestruko nagrađivana spisateljica fantastike koja je na Rikonu predstavila rad i iskustva sa stvaranjem svijeta i pisanjem priča iz svog bogatog književnog univerzuma Xuya, u kojem su astečka i azijske civilizacije pretekle zapadne u svemirskoj utrci. Neke od njenih najboljih priča okupljene su i prevedene na hrvatski jezik u zbirci “Kuća Jaguara, u sjeni i druge priče iz Xuya svemira” u izdanju Hangara 7, koja je premijerno predstavljena na Rikonu. Ova zbirka jedinstvena je u svijetu budući da nikada ranije ove priče i novele nisu objavljene kao kolekcija, već isključivo u časopisima i antologijama. De Bodard je također održala i književnu radionicu za sve pisce koji žele naučiti stvarati vlastite imaginarne svjetove, a o svom boravku u Rijeci i na Rikonu, ova spisateljica u čijim djelima posebnu ulogu igraju i hrana te obiteljski odnosi, rekla je sljedeće:

“Prvi put sam u Hrvatskoj i odlično sam se provela. Uživala sam u šetnji Rijekom i jela mnogo dobre hrane, što mi je očito jako važno. Sam događaj je bio odličan i bilo je prepuno ljudi. Također u usporedbi s mnogo konvencija na koje idem publika je mlađa i mnogo je obitelji, što je zaista lijepo vidjeti jer na dosta konvencija koje posjećujem sumnjivo nedostaje djece.”

Rikon 2018.

Svoje nove i nadolazeće književne uratke predstavili su i hrvatski autori Milena Benini, Aleksandar Žiljak i Ljiljana Došen, a novi strip “Mr. Joe” o istarskom divu Velom Joži prezentirala su braća Vibor i Vjeran Juhas. Nagrađivana autorica Milena Benini boravila je ove godine u Mošćeničkoj Dragi u sklopu programskog pravca Lungomare koji je dio projekta Rijeka 2020 Europska prijestolnica kulture, kada je petnaestero pisaca boravilo na rezidencijama uzduž obale. Svi su autori pisali tematske priče inspirirane lokacijom gdje su boravili. Vjerna svojem fantastičnom izričaju, Benini je napisala priču s mitološkom podlogom:

“Moja se priča odnosila na lokalnu mitologiju, tako da je uključivala Peruna i njegovu kći i njegovu suprugu i njegovog brata i dva psa i tako svašta nešto, i očekuje se da će negdje početkom sljedeće godine, odnosno na proljeće sljedeće godine izaći ta kompletna zbirka pa ćemo imati mogućnosti vidjeti kako je tko interpretirao pojedino mjesto u kojem je bio.”

Benini je redovita gošća Rikona i istaknula je zašto se uvijek vraća na ovaj događaj: “Na Rikon dolazim već dosta dugo i na Rikonu mi je uvijek totalno super. Meni je jedna od najdražih hrvatskih konvencija, a izbor nije mali, između ostalog zato što Rikon još uvijek drži jako puno do književnosti koja mene nekako najviše veseli u žanru. S druge strane ima i jako puno drugih događanja i kao i obično na konvencijama ima sto stvari koje propustim jer se sve zanimljive stvari događaju istovremeno, plus što smo ove godine imali puno sreće jer smo imali krasnu počasnu gošću.”

Osim redovnog programa predavanja, predstavljanja, nagradnih kvizova, natjecanja i igara tijekom cijelog vikenda, subotnji su program upotpunile i dvije dodjele nagrada. Nagrada “Artefakt” za najbolja žanrovska književna ostvarenja dodijeljena je u šest kategorija. U kratkoj kategoriji nagradu je dobio Dejan Šiptar za priču “Dobro je”, u srednjoj kategoriji Igor Rendić za priču “Snijeg, kao posut staklenom prašinom” te u dugoj kategoriji Vanja Spirin za roman “Junker’s i Vailiant protiv sila tame”. U kategoriji romana za mlade i dječjeg romana, dodijeljene u suradnji s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka, nagrade su dobile Vesna Kurilić za roman “Izazov krvi” (roman za mlade) i Vlatka Planina za roman “Wend” (dječji roman). Nagrada u kategoriji posebnog doprinosa fandomu, uvedena prošle godine, dodjeljena je Gradskoj knjižnici Rijeka za dugogodišnju suradnju i promicanje spekulativne fikcije u njihovim mnogim aktivnostima u kojima je uključena lokalna zajednica.

Rikon 2018.

Redovita pojava na konvencijama su i kostimirani posjetitelji koji sudjeluju u cosplay natecanju. Nagrade dodjeljuje stručni žiri i publika svojim glasanjem, a ove godine tema Rikona “Sraz svjetova” bila je zastupljena i kroz maštovite kostime. Nagrade za najbolje kostimirane grupe osvojili su “Mando Efekt” koji su kombinirali temu Star Wars i igre Mass Effect i “Team Cool” koji je okupio razne likove iz filmova i igara s ledenom tematikom. U pojedinačnim kategorijama za najbolje šivanje nagradu je dobila Dora Grundler, za najbolju izradu rekvizita Naomi Kombol, za najbolje spajanje svjetova Korina Cvijanović, za najbolji performans Armin Bečirević, sveukupni najbolji dojam postigla je Jelena Wehn, dok je nagradu publike osvojila Natasha Prodić kao Jawa.

Na Rikonu je predstavljena i europska konvencija fantastike Eurocon koja će se održati u listopadu 2020. u Rijeci pod nazivom Futuricon, za koji su već brojni strani gosti izrazili interes.

U sklopu cjelodnevne igraonice društvenih igara održala se i putujuća konvencija društvenih igara Super H.I.K., s bogatom i zanimljivom ponudom natjecanja i turnira.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics