19. Istrakon je pred vratima

Ovaj vikend, od 06.- 08. travnja 2018. u Pazinu se održava 19. izdanje Istrakona, konvencije znanstvene fantastike i fantastike, na novoj lokaciji u prostorijama Gimnazije i strukovne škole Jurja Dobrile i Sportskoj dvorani Pazin.

Tema ovogodišnjeg Istrakona su Heroji. Suvremena opsesija herojima koji zauzimaju sve veće mjesto u popularnoj kulturi filmova, serija, romana i video igara ponudila je izvrsnu priliku da se kroz ovogodišnju temu dotakne problematika heroja i kako su oni prikazani u znanstvenoj fantastici, fantastici i fikciji uopće, kako su se mijenjali kroz povijest, kakve osobe današnje društvo smatra herojima i mogu li se heroji gledati kao ogledalo poželjnih vrijednosti unutar društva.

Počasni gost ovogodišnjeg Istrakona je dr. Zoran Živković, prevoditelj, književni teoretičar, izdavač, profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, gdje predaje Kreativno pisanje, autor je većeg broja priča i 22 romana, a do sada mu je objavljeno ukupno 157 izdanja, od čega je 91 objavljeno u prijevodu na 20 jezika, između ostalog na engleski, francuski, talijanski, portugalski, turski, arapski, japanski… Autor je Enciklopedije naučne fantastike I-II, četvrte takve knjige u svijetu. Dobitnik je nagrade World Fantasy Award za roman Biblioteka.

U sklopu književnog programa će biti predstavljena i 17. Istrakonska SF/F/H zbirka priča pod naslovom Greške u koracima. Zbirku će činiti sljedeće priče i autori: Ja, bomba (Aleksandar Kostjuk), Harmonija u bljesku bombe (Aleksandar Žiljak), Dvije muhe, druga muha (Danijel Bogdanović), Kopija (Ed Barol), Pronalazač (Tamara Lujak), Suđenje (Marin Pelaić), Svetlonosac (Mirnes Alispahić), Pod mesečinom (Nataša Milić), Đavoljica (Relja Antonić), Kletva.com (Saša Šebelić), Gospođa Breča (Srebrenka Peregrin), Tajna Janomama (Tamara Babić), Roxy (Viktoria Faust) i Mrtva voda, živi čaj (Vladimira Becić). U ovogodišnjoj zbirci pronaći ćete i priču Kapetanova Biblioteka, od počasnog gosta Istrakona Zorana Živkovića.

Hangar 7 će promovirati roman autora Ratka MartinovićaKaleidoskop, 15. izdanje iz biblioteke Solaris koja objavljuje domaća žanrovska ostvarenja. Kaleidoskop je povijesni SF fantasy roman koji kroz sedam epoha prati život glavnog lika koji se iz nepoznatog razloga i zbog višeg cilja sjeća prošlih života, te ih živi kao da proživljava besmrtnost. Paralelno vodi bitke sa samim sobom, s neprijateljem koji ima iste sposobnosti i sa ženom čiju je ljubav nemoguće osvojiti iskustvom i sudbinom. Plemenska zajednica, drevni Egipat, Vikinzi u Vinlandu, Konkvistadori u Amazoni, Drugi svjetski rat, Prvi kontakt i Veliki rat vodit će vas kroz njegove zgode i nezgode u potrazi za svrhom…

Gotovo godinu dana nakon što je objavljen, Izazov krvi, prvi domaći povijesni vukodlački ljubić stiže kući – na Istrakon, gdje je autorica Vesna Kurilić 2010. prilikom predstavljanja zbirke Dimenzija tajne dobila sudbonosno pitanje: “A kad ćemo predstavljati neki tvoj roman?” Upravo je to bila kap koja je prelila čašu i navela je da se s kratkih priča usudi prebaciti na nešto dulju formu. Izazov krvi vodi čitatelja daleko u povijest – u zimu 1873. godine, u srce Gorskog kotara. S jedne strane priče pratimo spajanje željezničke pruge Karlovac-Rijeka, a s druge strane vučji čopor Rački, koji se bori za svoje pravo na život u prugom podijeljenoj šumi – i ljubav u svijetu podijeljenom između ljudskog i vučjeg roda. Autorica će također najaviti i nastavak romana koji će izdati nakladnička kuća Hangar 7.

Očekuje vas i promocija pod naslovom Žiljak ide dalje! u sklopu koje će Aleksandar Žiljak, jedan od najplodnijih domaćih pisaca SF-a predstaviti svoje zbirke Pjesma Xallassandre i Welche Farbe hat dear Wind, srpsko izdanje romana Poseidonia, te će također dati najavu za nove projekte na kojima radi.

Pragram uključuje promociju i najavu drugog SkON-a, sisačke SF&F konvencije koja će se ove godine održati 13. i 14. srpnja unutar pitoresknog okruženja sisačke utvrde Stari Grad. Na Istrakonu će biti sakriven mali logo SkON-a čiji će pronalazitelj dobiti “veseli” sisački poklon paket. Promovirat će se i gigant među domaćim konovima koji ove godine puni velikih 40. godina. Ukoliko ne možete dočekati famozni SFeraKon onda nemojte preskočiti saznati kako je sve počelo, koji su planovi za budućnost, te koja čudesa možete očekivati od 40. rođendanskog izdanja.

Od brojnih ovogodišnjih predavanja izdvajamo:

I ove godine Istrakon nudi organizirano natjecanje u cosplayu. Svi posjetitelji koji žele sudjelovati u natjecanju trebaju se prijaviti na info pult u Gimnaziji i srednjoj školi Jurja Dobrile. Prijave počinju u petak u 17:00 h, a završavaju u subotu u 17:00 h. Cosplay fashion show održat će se u subotu u 18:00 h, a stručni žiri će ocijenjivati i nagrađivati prema kategorijama: najbolji kostim, najbolji performans, najbolja grupa i najbolji opći dojam. Dodjela nagrada održat će se u subotu u 21:00 h.

U gaming djelu programa očekuje vas ogromna igraonica s raznim igrama na ploči, Magic the Gathering turnir s bogatim nagradama, kompjuterska igraonica s dodatkom VR uređaja, LARP pod vodstvom ekipe iz Terrible Creationsa. Pregršt kvizova, zabavne igre i Nerf arena.

U subotu ćete se moći zabaviti na koncertu grupe TBF, a ulaz za posjetitelje s akreditacijom je besplatan.

Detaljan raspored programa konvencije potražite na linku.

Što još čekate, spakirajte sve što geeku treba za tri dana druženja sa svojima, i put pod noge. Vidimo se tamo, jer Inverzijin štand je odavna postao stalna postava 😉

Istrakon

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics