18. Liburnicon samo što nije počeo, odazovi se zovu dubine!

18. kolovoza prigodno počinje punoljetni iliti 18. po redu festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon, koji ove godine istražuje Svijet ispod površine. Festival se kao i prošle godine održava na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki, od 18. do 20. kolovoza. Organizatori su pripremili raznovrsan program, u ravnoteži s ‘ozbiljnim’ i ‘zabavnim’ sadržajem koji je, uz jedinstvenu atmosferu, jedna od glavnih karakteristika Liburnicona. Posjetitelje očekuju brojne igre, turniri, kvizovi, radionice, paneli i predavanja.

Ovogodišnji počasni gost i predavač je dizajner igara i pisac Monte Cook, koji je kao dizajner igara radio na stotinama projekata. Najpoznatiji je po svom doprinosu igri Dungeons & Dragons, a dizajnirao je HeroClix, Return to the Temple of Elemental Evil, Ptolus, Arcana Evolved i Numenera. Potpisuje mnoštvo proizvoda za Planescape, Call of Cthulhu d20, Monte Cook’s World of Darkness te puno d20 stvari. Kao pisac fikcije, objavio je brojne kratke priče i dva romana: The Glass Prison, epski fantasy smješten u Zaboravljena Carstva, te Of Aged Angels, suvremenu priču o konspiraciji i paranormalnom. Također je napisao uvrnuti, ali informativan publicistički naslov Skeptic’s Guide to Conspiracies. A trebao spomenuti i da je za Marvel Comics napisao serijal Ptolus: Monte Cook’s City by the Spire.

Od predavanja, panela i predstavljanja iz programa izdvajamo:

Frina: Ordio (Srebrenka Peregrin)

Prvi u nizu roman o najslavnijoj kurtizani slobodnoga grada Moreja spaja fantasy s krimićem i erotikom u povijesno – urbanom okruženju. Osim o samom romanu, Srebrenka pripovijeda i par autorskih priča i legendi iz grada Tornjeva i Cehova, demona i moratora, Zida i Mostova. Dobrodošla su pitanja, dijeljenje iskustava o pisanju, kovanje planova za dalje i sve što vam je spisateljsko – čitateljskom srcu drago.

Skriveno znanje kroz povijest: Izgubljene knjižnice, napredna tehnologija i težnja za superiornošću (Davor Horvatić)

Predavanje vas vodi na putovanje kroz intrigantan svijet skrivenog znanja od izgubljenog znanja kroz povijest i njegov utjecaj na našu suvremenost do modernog razvoja znanosti koje se najbolje oslikava kroz Manhattan projekt, istraživanje dinamike fluida i hipersonične projektile, sve do trenutne fronte istraživanja i želje za tzv. AI nadmoći.

Alternativna povijest – remiksana prošlost (Danijel Štriga)
Sovjeti na Mjesecu! Nacisti u Americi! Inkvizicija danas!

Alternativna povijest iznimno je zanimljiv podžanr znanstvene fantastike fasciniran različitim mogućim verzijama naše prošlosti. Cilj predavanja je predstaviti ovaj pod žanr, i uz njega vezane pojmove, istražiti njegove početke i eksploziju u popularnosti, upoznati nekoliko klasičnih djela, te analizirati neke od autorskih i čitateljskih tendencija unutar žanra.

Podzemlje i podmorje u romanima Julesa Vernea (Davor Šišović)

U šezdesetak avanturističkih i fantastičnih romana, francuski pisac Jules Gabriel Verne (1828.-1905.) upoznavao je ondašnje čitatelje s rezultatima vrlo aktualnih zemljopisnih i znanstvenih istraživanja, ali i projekcijama rezultata koje bi takva istraživanja mogla dati u bližoj i daljoj budućnosti. Verneova misija bila je kroz avanturu i napetost širiti među mladim čitateljima znanstvena saznanja i činjenice, ali i znanstveni način razmišljanja. Ono što čovječanstvu još nije poznato – bit će poznato kada istraživanja dosegnu i te sfere materijalne stvarnosti, a dok prava znanost te stvari ne otkrije, puteve joj utire lijepa književnost. Kako je ondašnjoj znanosti nedostajalo adekvatnih tehnologija i materijala, Verne ju je lako preduhitrio u tri sfere istraživanja, odnosno putovanja: svemirom, podzemljem i podmorjem, i upravo su k tim obzorima fokusirani romani postali, i do danas ostali, njegova najbolja i najpopularnija djela. U ovom predavanju saznat ćete je li Jules Verne bio stvarni vizionar budućih istraživanja podmorja, podzemlja i svemira, ili je samo vješto kombinirao već poznata znanstvena saznanja i otkrića sa svojim raskošnim književnim talentom.

Predstavljanje romana Sjena Jantarnog mora (Franka Blažić, Tamara Štiglić Vodopić)

Elin prelazi u Anaru, zemlju koju od njenog Meresa razdvaja urušeni morski prolaz. Tamo ju dočekuje posve novi način života, ali i saznanje da su stvari ispod površine oduvijek bile drugačije, a Anara svoj prosperitet skriva iza, ne tako utopijskog, postojanja. Sjena Jantarnog mora riječke autorice Franke Blažić, prvi je roman epske fantastike u serijalu “Anara”, objavljen u izdanju Naklade Cranium na ljeto 2023. godine.

Što se krije iza Umjetne inteligencije – SF vs. stvarnost – kviz panel (Dubravko)

Umjetna inteligencija. Što je ona zapravo? Koju svrhu ima u raznim SF – ovima? Čemu služi? A današnja umjetna inteligencija? Pokažite što znate o umjetnoj inteligenciji danas i u SF – u te nakon toga raspravimo zajedno koliko bi moglo biti istine u vizijama umjetne inteligencije, kuda ona ide danas i kako utječe na naše živote.

Strava iz morskih dubina (Antonija Mežnarić, Vesna Kurilić, Danijel Štriga, Mojca Brenko-Puzak)

Mora i oceani puni su skrivenih tajni koje iznova inspiriraju ljudsku maštu. Potonuli brodovi, neobične životinje, neistražene dubine, potpuni mrak, toliko opasnosti koje vrebaju na čovjeka na mjestu gdje ne može preživjeti bez pomoći opreme. U umjetnosti, morske dubine idealno su mjesto za izazivanje strave i užasa. Upravo će o tome, na ovome panelu, pričati: prava panonska sirena Mojca Brenko-Puzak koju se često može naći na dnu mora, vrsni filmski poznavatelj i kritičar Danijel Štriga, te horor autorica Antonija Mežnarić koja je i sama ponekad inspirirana morskim tajnama. Panel moderira Vesna Kurilić.

U zabavnom dijelu programa uz kultne ‘liburnikonovske’ igre kao što su Star trek boćanje i Barbarian contest, ove godine očekuju vas i Water wars, Monty Python silly walks competition, Beer pong te neizostavno Cosplay natjecanje.

U glazbenom djelu nastupit će gitarist i pjevač Ortegas koji nastupa uz pratnju gitariste i pjevača Ivana Korlevića te riječki The River Sharks koji će posjetitelje rasplesati uz Elvisa, Casha, Roy Orbisona, Stray Catse, Carl Perkinsa i brojih drugih legendi Rock’n’Rolla.

I ove godine je pripremljen program za najmlađe sudionike koji će imati prilike naučiti brojne zanimljivosti, sudjelovati u radionicama, ali i igrati društvene igre.

Kompletan program konvencije i satnicu potražite ovdje.

Check Also

SFeraKon: pred vratima su 46. dani znanstvene fantastike u Zagrebu

SFeraKon, najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe, održava se ovaj vikend od …

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics