18. Konvencija fantastike Rikon posvećena je Zvjezdanim ratovima

 

07102015_rikon2015_post_1

Od 09. do 11. listopada 2015. na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike Rikon u organizaciji udruge 3. zmaj.

Konvencija će kao i svake godine okupiti petstotinjak posjetitelja, većinom mladih, i to ne samo iz Rijeke i okolice već iz čitave Hrvatske, Slovenije i Srbije. Ovogodišnja konvencija posvećena je kultnom filmskom serijalu Zvjezdani ratovi čiji je dugo očekivani VII. nastavak najavljen za prosinac 2015., stoga ćemo se kroz predavanja, kvizove i igre prisjetiti prethodnih nastavaka.

Program počinje u petak 09. listopada u 18:00 sati te nudi bogat izbor predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti te popularne kulture, kao i predstavljanja književnih izdanja i igara, tribine, nagradne igre, kvizove te izložbe.

Posebni gosti konvencije su udruga Mos Croatia Spaceport, hrvatska udruga ljubitelja Zvjezdanih ratova.
Obožavateljima Zvjezdanih ratova bit će posebno zanimljivo predavanje psihologa Daniela Antunovića pod nazivom “Darth Vader, heroj, a ne zločinac! – psihologija i psihopatologija u Star Wars univerzumu” u kojem će publici prikazati kako bi Anakin Skywalker danas u Hrvatskoj prošao na psihološkom vještačenju. Marko Fančović će se u svom predavanju osvrnuti na to kako su nastali Zvjezdani ratovi, što je sve utjecalo na redatelja Georgea Lucasa te kako su oni zauvijek promijenili znanstvenu fantastiku i Hollywood, dok će predavanje Mladene Funtek predstaviti tehnologiju specijalnih efekata preddigitalnog doba koji su korišteni u prvim nastavcima Zvjezdanih ratova.

Dio programa Rikona redovito je vezan za znanost: dr. neurologije Raphael Bene u predavanju Današnja i buduća sučelja u neurorehabilitaciji će pojasniti najnoviju tehnologiju koja se trenutno koristi kod pacijenata s umjetnim udovima, kao i moguće smjerove razvoja te tehnologije, od čega dio možemo vidjeti i u samom filmu Imperij uzvraća udarac.

Filip i Boris Bradarić predstavit će povijest, sadašnjost i budućnost robotike te demonstrirati rad Centra Tehničke Izvrsnosti Tesla na različitim tipovima robota. Fizičar Zvonimir Peranić će na predavanju O početku vremena izložiti percepcije vremena koje daju različite fizikalne teorije, od klasične do onih najsuvremenijih koje pokazuju začudne, atraktivne nekad i zastrašujuće posljedice fizike. U sklopu predavanja Znanstveno-fantastična stvarnost Sandrino Požežanac će prikazati koji su koncepti i izumi nekada bili znanstvena fantastika, a danas su uz pomoć tehnologije znanstvena činjenica te na koji su način Zvjezdani ratovi revolucionirali tehnologiju kojom se danas koristimo.

Na tribini Post-seksualnost – Seksualnost budućnosti sudionice dr. sc. Snježana Prijić – Samaržija te spisateljica Milena Benini pokušat će odgovoriti na pitanja kao što su: na koji će način razvoj tehnologije utjecati na ljudsku seksualnost te kako to zamišljaju autori znanstvene fantastike u knjigama i filmovima.

Od osvrta na književna i filmska ostvarenja tu su predavanja Ivane Delač Povratak Dosjea X – što, kada, i ima li smisla?, Mihaela Novosela Alegorija u Gospodaru prstenova, psihologinje Lorene Zec Arkham Asylum, Hrvoja Beljana One, Two, Freddy’s Coming For You posvećeno radu preminulog redatelja Wesa Cravena te Demiana Vokšia The Walking Dead Rijeka – kako preživjeti zombi apokalipsu u gradu koji teče.

07102015_Nocni_vlak_za_DukkuTajnovita riječka književna skupina Fluminati će u društvu urednice Milene Benini predstaviti svoj kolaborativni roman “Flumen obscura”, dok će višestruko nagrađivani mladi autor znanstvene fantastike u kategoriji kratkih priča Danijel Bogdanović predstaviti dugoočekivani roman prvijenac “Noćni vlak za Dukku”. Riječ je o neobičnom znanstvenofantastičnom romanu u kojem se isprepiliću snažni žanrovski elementi – putovanje svemirom, izvanzemaljska bića, neobične tehnologije, s određenim detektivskim šarmom – treba odgonetnuti tko je ubojica u noćnom vlaku koji se vinuo put svemira prema planeti Dukki.

Gosti iz Beograda Mihajlo Vitezović i Jelena Obradović će se u sklopu predstavljanja Deset godina Festivala srpskog filma fantastike osvrnuti na razvoj filma fantastike na ovim prostorima te kakva je regionalna i međunarodna suradnja i njezin značaj, a posjetitelji Rikona imat će priliku pogledati projekcije pet najboljih kratkih filmova s tog festivala.

Udruga 3. zmaj i ove godine dodjeljuje nagradu “Artefakt” za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2014. godini, a svečana dodjela održat će se u petak 09. listopada u 20:00 sati.

Tijekom cijele konvencije održava se i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Osim u kategoriji pojedinca i grupe, ove godine dodjeljuju se nagrade u kategoriji “Star Wars“. Najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Proglašenje pobjednika je u subotu 10. listopada u 23:00 sata.

Posjetitelje koji se žele zabaviti čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, kao i cjelodnevna igraonica društvenih igara koju predvodi udruga Igranje te maraton LARP (live action role play) igara domaćih i stranih autora. Također se mogu okušati u igrama Star Wars: The Card Game, Star Wars X-Wing Miniatures te turniru u novoj igri hrvatskih autora Velos.

U nedjelju 11. listopada će djeca i njihovi roditelji moći potpuno besplatno uživati u programu koji započinje u 11 sati monodramom “Priče iz budućnosti” u izvedbi Posve moguće družine Rijeka te Kendo prezentacijom sa svjetlosnim mačevima za djevojčice i dječake. Nakon toga slijedi niz kreativnih radionica, a na kraju dana mladi posjetitelji moći će se okušati u borbi protiv tamne strane Sile uz pinjatu u obliku Zvijezde smrti.

Detaljnije informacije i program dostupni su na web stranici konvecije.

07102015_rikon2015_poster

Check Also

Natječaj za SF/F/H zbirku Priče o Davoru Šišoviću (FFK 2024.)

Natječajem se traže priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike – fantasyja – nadnaravnog horora koje …

Isle of Wonders: Cres postaje otok čuda

Od 28. do 30. lipnja 2024., Cres će se pretvoriti u epicentar fantasyja i magije: …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics