18. Istrakon je pred vratima

 

06042017_Istrakon_post_1

Ovaj vikend, od 07.-09. travnja u Pazinu se održava osamnaesto izdanje Istrakona. Riječ je o konvenciji znanstvene fantastike, mitologije i alternativnih znanosti. Prvi put je održana 2000. godine, i od tada je prerasla u pravi festival graničnih znanosti, SF literature i filmova, uz šarolik popratni program predavanja, igraonica, turnira, radionica, filmskih projekcija i tematskih partyja. Tema ovogodišnjeg Istrakona jest Virtualna stvarnost. Povezanost tehnologije i čovjeka, mogućnosti stvaranja digitalnih svjetova i promišljanja svijesti u kontekstu takvih kreacija te okretanje ljudi virtualnim svijetovima kao eskapizam ili nova vrsta digitalnog istraživačkog pionirstva samo su neki su od motiva koji će biti biti obrađivani u sklopu ovogodišnje jubilarne (punoljetne) konvencije.

U sklopu književnog programa će biti predstavljena i 16. Istrakonska SF&F zbirka priča pod nazivom “Apokalipsa laži“. Zbirku će činiti sljedeće priče i autori: Svi duhovi Marsa (Aleksandar Kostjuk), Mehaničari (Aleksandar Žiljak), Tišina (Boris Mišić), Apokalipsa prekosutra (Dalen Belić), Ljevaci (Danijel Bogdanović), Ispravak pogreške (Danila Linić), Napolju, kiša je neumorno padala (Dragana Matović), Obrati pažnju na poslednju stvar (Filip Nikolić), Virtualne igre (Ivan Staraj), Labirint stvarnosti (Jasmina Škrinjar), Pametna (Tamara Lujak), Prometnik (Tomislav Tomašević), Skok (Maja Škvorc), Siva i žuta (Marin Pelaić), Kako je zapisano (Nataša Milić), Poslednje jutro (Saša Robnik) i Kafana Cikada 3301 (Tamara Babić).

Predstavljanje knjige “Dragon’s Treasure” i predavanje o iskustvu samostalnog izdavaštva (self-publishing). Roman kojeg je napisala Maja Škvorc pod pseudonimom Maya Starling, je njezin prvi fantasy roman na engleskom jeziku, te će autorica osim o samom romanu govoriti i o svom iskustvu pisanja i objavljivanja knjige za englesko govorno tržište.

06042017_Istrakon_post_2

Hangar 7 će predstaviti svoja najnovija domaća žanrovska ostvarenja iz biblioteke Solaris. Pričat će se o romanima Izgnani, autorice Ivane Delač, Kad tama zavlada, autora Olivera Franića, ali i o potpuno friškom naslovu kojeg do sada niste imali prilike nigdje vidjeti – Eshaton TV, autora Gorana Gluščića. Distopijski roman Eshaton TV neobičan je žanrovski roman za naše podneblje. Suvremeno pisan oslikava društvo nepostojeće zemlje Sretije u kojoj živote kontroliraju vlast i mediji. Apsolutna moć medijskog prostora dovest će do puknuća glumaca u poznatoj dječjoj emisiji. Njihova reakcija bit će brutalna kada se upuste u snimanje Posljednje epizode kojom će napraviti ultimativni spektakl. Predstavljanje će voditi i moderirati urednik Davorin Horak, a gosti su Ivana Delač, Oliver Franić i Goran Gluščić. Pričat će se i o posljednjem broju SF&F časopisa Sirius B, koji prigodno iz tiska izlazi taman da se može prošetati po konovskoj pisti.

Očekuje vas i predstavljanje knjige nakladničke kuće Funditus, Prevaranti: Iskupljenje autorice Dorotee Vučić. Riječ je o romanesknoj priči žanrovski pozicioniranoj između fantastike i „magijskog realizma“, kakav poznajemo ponajprije preko sjajnih južnoameričkih pisaca, a taj se „magijski realizam“ odvija posredovanjem mitoloških, biblijskih i inih stvorenja, kao i osoba iz faktografski provjerljive povijesti bivše Jugoslavije i nove Hrvatske, „pozitivnih strana klišeja“ i onoga što će biti prepoznato kao „osebujni Balkan“.

Predstavit će se i jedan novi književni projekt: “Book Club of The ConGoers“. Ideja je da se započne Book club svih hrvatskih konvencija i da se mjesec dana prije svake konvencije zada jedna knjiga za čitanje o kojoj će se na samoj konvenciji i raspravljati. Kako je ove godine tema Istrakona Virtualna stvarnost prigodno je odabran kiberpunk klasik “Neuromancer” kojeg ste najvjerojatnije bar jednom već pročitali.

Od brojnih ovogodišnjih predavanja izdvajamo:

izv.prof.dr.sc. Davor Horvatić: Umjetna inteligencija – blagoslov ili prokletstvo budućnosti
Vladimir Perić – Valter: ŽIVOT U DIGITALNOM KAVEZU, Nesvjesni robovi 21. stoljeća
Aleksandar Žiljak: Masamune Shirow – oštra sablja kiberpunka
Kristina Bilota: Digitalna ilustracija – Od hobija do posla
Sandro Fanelli: Augumentirana Realnost
Bogdan Čurguz – Bendershield: Kako sam postao Garrus Vakarian
Mirko Grdinić: SF&F za početnike
Ivan Kranjčević: Eurocon 2017 & Worldcon 75
Korado Korlević: Društvo Snova

I ove godine je organizirano natjecanje u cosplayu. Svi posjetitelji koji žele sudjelovati u natjecanju trebaju se prijaviti na cosplay štandu u petak od otvorenja konvencije do subote u 17:00 sati. Ukoliko se ne prijavite, nećete moći sudjelovati ni u predstavljanju pred žirijem, niti u konkurenciji za nagradu publike.
Natjecatelji se mogu prijaviti u individualnoj i grupnoj kategoriji, pri čemu grupu čine minimalno dva natjecatelja koji se prijave zajedno. Maksimalan broj članova grupe nije ograničen.

Nagrada publike:
Svaki posjetitelj dobiva tri naljepnice koje može dodijeliti cosplayerima koji mu se najviše sviđaju. Cosplayeri naljepnice skupljaju na karticama koje primaju prilikom prijave na cosplay štandu. Skupljanje glasova publike traje od otvaranja konvencije do subote u 18:00 sati, kada su svi cosplayeri obvezni predati kartice s naljepnicama na cosplay štand kako bi sudjelovali u izboru za nagradu publike.

Nagrade žirija:
U subotu u 19:00 sati, održat će se predstavljanje cosplayera pred istrakonskim stručnim žirijem. Žiri će cosplayerima tijekom predstavljanja dodjeljivati ocjene na temelju sljedećih kriterija: izrada i kvaliteta kostima, prepoznatljivost lika i performans (odigravanje lika na predstavljanju) te na temelju tih ocjena konsenzusom odlučiti o četiri nagrade: najbolji individualni kostim, najbolji performans, najbolja grupa i najbolji ukupni dojam.
Članove žirija čine Ivana Delač, Iva Pavlić, Irena Petranović i Jelena Ćopić.
Dodjela nagrada održat će se za vrijeme Svečanog programa Istrakona 2017.

Od igara izvdajamo: Virtualna stvarnost u pop kulturi – tematski kviz, Star Wars Kviz, Virtual Activity, EuroTrash Utopia, Star Trek Odbojka i nezaobilazni The Terrible Creations – Istrakon 2017 Programme: Battlestar Galactica: Freighter 212, Star Wars: Endor, The Association for the advancement of rights for Fairytale Creatures i Suprise game koji će se otkriti tek na samom konu.

Objavljena je i radna satnica pa provjerite što vas sve očekuje u ovom punoljetnom izdanju Istrakona.

06042017_Istrakon_plakat

Check Also

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Napustio nas je Davor Šišović, koji je dao velik doprinos znanstvenoj fantastici i njezinoj promociji

U subotu, 14. listopada, zauvijek nas je napustio Davor Šišović – Šiška: novinar, publicist, pisac, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics