17. Konvencija fantastike Rikon i dodjela Artefakta

 

06102014_rikon2014-banner

Od 10. do 12. listopada 2014. na riječkom Filozofskom fakultetu održat će se 17. godišnja konvencija fantastikeRikon” u organizaciji udruge “3. zmaj”

“Rikon je kulminacija festivala Mjesec fantastike u Rijeci održanog ove godine po prvi put, koji se već pokazao kao izuzetno uspješan. Ove godine na Rikonu imamo najbogatiji dosad program predavanja, a posebnu smo pažnju, uz program posvećen zanosti i žanrovskoj književnosti i filmu, posvetili domaćim studijima za razvoj računalnih igara” izjavila je Valentina Mišković, voditeljica projekta i tajnica Udruge 3. zmaj.

“Također smo pripremili poseban program za najmlađe u nedjelju, 12. listopada, uz lutkarsku predstavu, kreativne radionice i igre”, istaknula je Mišković.

Program koji počinje u petak 10. listopada u 18 sati nudi predavanja, predstavljanja, kreativne radionice, tribine, nagradne igre i kvizove te izložbe na temu znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti te umjetnosti.

Izdvajamo brojna znanstvena predavanja istaknutih hrvatskih stručnjaka: Dijana Dominis Prester, doc. dr. sc. sa Sveučilišta u Rijeci u svom će predavanju “Oči u ekstremni svemir” predstaviti rad na eksperimentu MAGIC te istraživanja grupe s riječkog Odjela za fiziku koja se bavi astročestičnom fizikom. Antonio Šiber, dr. sc. sa Instituta za fiziku u Zagrebu svojim predavanjem “Virusi: scenariji uništenja vrste” propituje koliko su virusi opasni te u kojoj je mjeri moguć najcrniji scenarij u kojem bi zasad nepoznati virus mogao zbrisati ljude s lica Zemlje. Zvonimir Peranić, mr. sc. pojasnit će teoriju struna i načine na koje ona daje nove odgovore o crnim rupama i samom nastanku svemira, a najnovijim istraživanjima koja se tiču crnih rupa više će nam reći doc. dr. sc. Davor Horvatić. Niz znanstvenih predavanja zaključit će tribina znantvenika-fizičara koju moderira dr. sc. Marta Žuvić-Butorac.

Posebnost ovogodišnjeg Rikona su predstavljanja domaćih studija za razvoj računalnih igara – tako će posjetitelji imati priliku upoznati timove Cateia Games, Ironward i Little Green Men te saznati nešto više o njihovim naslovima, a na tribini koju moderira Hrvoje Beljan podijelit će svoja iskustva sa razvojem igara u Hrvatskoj, plasiranju domaćih igara na strano tržište i crowdfundingu.

Osim studija koji nižu uspjehe na stranom tržištu, predstavit će se i projekt u razvoju “Viktor” Studia Spektar te tabletop igre “Awaken RPG” i “Neon Race“.

Dio programa posvećen je žanrovskoj književnosti i filmu, od kojih izdvajamo predavanja: Josip Ćirić, doc. dr. sc. “Forever Jung – arhetipi u SF filmovima“, Marko Fančović “Pola stoljeća Dine Franka Herberta“, Petra Mrduljaš Doležal, dr. sc. “Tolkien i Lovecraft – dva pola suvremene fantastike” i Zoran Vlahović “Pivo, vino i ino u SF-u“.

Na tribini “Prikaz različitosti u Young-Adult književnosti” sudionice Milena Benini, Mihaela Marija Perković, Ivana Delač i Vesna Kurilić predstavit će na koji način prikaz likova u pod-žanru književnosti za mlade razbija standarde prikaza likova u mainstreamu.

Centralno događanje za žanrovsku književnost je dodjela književne nagrade “Artefakt” koja će se održati u petak 10. listopada u 20:30 sati, a koju dodjeljuje udruga “3. zmaj” za najbolja književna ostvarenja u žanru spekulativne fikcije u 2013. godini. U kratkoj kategoriji Artefaktom je nagrađena priča Krugovi Igora Rendića, u srednjoj kategoriji po prvi puta su nagrađene dvije priče – Tri Laure Veronike Santo i Marijana Darka Macana i Tatjane Jambrišak, a u dugoj kategoriji Artefakt je dobio roman Povratak genija Tomice Šćavine.

Tijekom konvencije održava se cosplay natjecanje za najbolje kostime te će biti dodijeljene nagrade u 3 kategorije: pojedinac, parovi te kategorija “Omiljeni likovi iz djetinjstva”. Svi posjetitelji mogu glasati za svoje favorite, a dodjela nagrada je u subotu 11. listopada u 23 sata.

Posjetitelji željni igre i zabave imaju priliku sudjelovati u nekoj od brojnih nagradnih igara i kvizova znanja i osvojiti bogate nagrade, ili pak isprobati neku od brojnih društvenih igara što im omogućavaju Carta Magica, Igraj.hr i Pathfinder Society.

Nedjelja je dan posvećen mlađem uzrastu pa će djeca i njihovi roditelji moći potpuno besplatno uživati u programu koji započinje u 11 sati predstavom “Izgubljena priča: Ivica i Marica” Gradskog kazališta lutaka Rijeka.

Detaljne informacije i program konvencije dostupni su na web stranici: http://rikonrijeka.com

Check Also

Antonija Mežnarić: Od kolijevke pa do groba

Roman Od kolijevke pa do groba iz pera riječke autorice Antonije Mežnarić izašao je gotovo …

Opasne veze i ostale priče: 4. broj Morine kutije dostupan je za čitanje!

30. prosinca 2022. online časopis za spekulativnu fikciju Morina kutija objavio je novi broj koji …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics