15. Liburnicon pod sloganom Ipak se kreće iliti Eppur si muove!

20. kolovoza počinje 15. po redu festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon. Konvencija koju organizira opatijska udruga Kulturni front svoju će jubilarnu obljetnicu obilježiti s čak četiri dana programa, od kojih će se od 20.-21. kolovoza program upotpunosti odvijati online, a od 22.-23. kolovoza je omogućeno i fizičko sudjelovanje, ali u smanjenom obimu i uz poštivanje aktualnih epidemioloških mjera.

U sklopu virtualnog programa, koji će se emitirati putem Youtube kanala LiburniconFestival (na dvije playliste – Librarium i Scriptorium), prenosit će se uživo prikazana ili prethodno snimljena predavanja, kvizovi, radionice i predstavljanja. Preporuka organizatora je da tijekom kona pratite satnicu putem službenog weba (www.liburnicon.com), odakle ćete u bilo kojem trenutku moći pristupiti svim playlistama. Sve točke prikazane na Youtubeu, ostat će na tom kanalu do daljnjega, tako da ćete im se moći i naknadno vratiti ako vam se dio programa preklapa. Ipak, ako se želite okušati u nekim od kvizova, morat ćete ih pratiti u realnom vremenu. U sučaju da kvizu pristupite kasnije, igrat ćete ga samo za svoj gušt. Većina točaka će po završetku prikazivanja na YouTubeu imati mogućnost diskusije, a taj će se dio odvijati putem Zooma. U opisu svakog videa kojeg pogledate, nalazit će se link na Zoom sobu u kojoj će se neposredno po kraju videa, otvarati rasprava, odnosno, prostor za interakciju s voditeljem i drugim sudionicima. Uz LibrariZoom i ScriptoriZoom, očekuje vas i treći Zoom – CoffeeZoom – ali u taj Zoom nećete dolaziti nakon što ste pogledali neku točku programa, nego će to biti prostor za neformalno druženje – kavana za raspravu.

Od online predavanja izdvajmo popularno-znanstveno predavanje Kvantna fizika za početnike koje će održati dr. sc. Ivica Puljak, te Opažanje Zemlje iz svemira, i druga daljinska istraživanja koje će održati inženjerka elektrotehnike koja se bavi razvijanjem softvera za satelite – Mirta Medanić. Također tu je i predavanje o distopiji u vrijeme pandemije kako su je opisali književnici spekulativne fikcije, koje će održati gosti iz Sarajeva – SciFi Pulsar. Zvonimir Barać će na duhovit način dati pregled industrije računalnih igara, a Red Martyr Entertainment će predstaviti domaću računalnu igru Saint Kotar, smještena u ambijent inspiriran Gorskim Kotrom.

U ostatku online programa čeka vas Baštinom protiv boleština gdje će Srebrenka Peregrin interpretirat hrvatske narodne priče. Biti će održana i putopisna video-promocija povijesno-fantastičnog romana Krsnik, autorice Ane Cerovac, nastala suradnjom Udruga Kulturni front i ALBUS Pazin. Nakon promocije svi zainteresirani moći će se podružiti s autoricom u Zoomu gdje će imati priliku i osvojiti primjerak romana. Slijedi i premijerno predstavljanje elektroničke zbirke kratkih priča Decameron 2020 – priče iz karantene koja je nastala na proljeće ove godine kolektivnim stvaralaštvom autora diljem Hrvatske. Tri će urednice dati kratki pregled cijelog projekta i objaviti linkove za skidanje epub i mobi oblika za čitanje zbirke. Zbirka je u potpunosti napravljena na volonterskoj bazi svih sudionika te će se distribuirati besplatno.

Vodilo se računa i o GoH-u čak i ovom specifičnom izdanju kona. U ekskluzivnom intervjuu povodom Online Liburnicona, s našom poznatom knjigoljupkom Anom Jembrek, Knjige su moj svijet, popričao je Tad Williams te podijelio svoju spisateljsku strast, predočio svoj stvaralački proces i ubacio pokoji super savjet za mlade pisce u cijelom svijetu. Stoga nemojte propustiti intervju koji je na programu u petak, 21. kolovoza, u 19:00 h.

U sklopu online Liburnicona imat ćete priliku upoznati se s ekipom Zagreb By Night i doznati gdje i kako uroniti u njihov zastrašujući svijet Vampira. Želite li iskusiti kruta društvena pravila Vampirskog društva i zaigrati po pravilima njihove visoke politike, svakako popratite ovu prezentaciju dva LARP-a. Prvi će se odigrati u rujnu, u Opatiji kao produžetak Liburnicona. U ovom komornom LARP-u preuzet ćete ulogu vođe drevnog vampirskog klana i sudjelovati u biranju novog Princa Rijeke. Drugi event je veliki internacionalni Vampire event Elegy for a Dead World: International Vampire The Masquerade LARP koji će se održati u Srbiji 2021., a u njemu će se sudionici suočiti s nadolazećim vampirskim ratom.

U subotu kreće program i u realnom prostoru, na terasi hotela Continental u Opatiji. Tamo vas očekuju dva predavanja: Od crnih rupa do neutrina – granice trenutne spoznaje svemira koje će održati dr. sc. Davor Horvatić, te Ipak se… juri!, predavanje gdje ćete čuti više o mnogobrojnim Zemljinim gibanjima koje će održati Vanesa Ujčić iz Astronomskog društva Rijeka. Ta dva predavanja će biti streamana uživo. Budući da će voditelji biti „na terenu“, a ne u Zoom sobi, pitanja koja ćete imati za njih, moći ćete postavljati izravno putem YouTubea, a organizatori će im ih prenositi. Održat će se i zabavni kviz s područja popularne filmske kulture pod sponzorstvom Amadria Park hotela, a posjetitelji će imati prilike iskusiti i LARP igru Mysterium: Lovačka kuća u izvedbi Terrible Creations koji će se održati u udruzi Kulturni front. Volite li mistiku okultnog i blagu dozu jeze, onda je Mysterium: Lovačka kuća prava igra za vas.

Finale Liburnicona će biti nedjeljna igraonica društvenih igara u prostoru Udruge Kulturni front. Za početak će biti predstavljena Arcadia Tenebra, nova igra koja odiše slavenskom mitologijom i steampunkom, koju priprema kreativni tim iz Rijeke – Rigged Dice Games. Nakon playtesta Arcadie Tenebre, možete se upustiti u Ticket to Ride turnir, i dokazati da ste najspretniji i najlukaviji gospodar željeznica te time osvojiti jednu od vrijednih nagrada koje sponzoriraju Carta Magica i Czech Games Edition. Broj mjesta na igraonici je ograničen veličinom prostora, zbog čega organizatori mole sve zainteresirane da najave svoj dolazak i tako si osiguraju mjesto.

Liburnicon 2020

Check Also

Rikon 2023: Fantastični vikend u Rijeci je pred nama!

Ovogodišnji Rikon, koji će se održati od 29. rujna do 01. listopada u prostorima Filozofskog …

18. Liburnicon samo što nije počeo, odazovi se zovu dubine!

18. kolovoza prigodno počinje punoljetni iliti 18. po redu festival fantastike i znanstvene fantastike Liburnicon, …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics