12. Zagreb Film Festival i žanrovski filmovi

 

21102014_ZFF

12. izdanje Zagreb Film Festivala počelo je 19. i traje do 26. listopada u kinima Europa, Tuškanac i MSU, te u Zagrebačkom plesnom centru i Zagrebačkom kazalištu lutaka. Natjecateljski program donosi pedesetak dugometražnih i kratkometražnih igranih filmova i dokumentaraca. Prisutan je i već poznati popratni programi koji čine Velikih 5, Bibijada, Moj prvi film, Dan LUX filma i program u suradnji s Queer Zagrebom. Novost su tri nova dijela popratnog programa: Ponovno s nama, Prvi svjetski rat na filmu i Bib PLUS. Žanra na žalost nema mnogo, ali kao i uvijek izdvojit ćemo ono što se našlo na repertoaru.

U glavnom programu kratkometražnog filma (van konkurencije) izdvajamo danski film Helij (“Helium”), redatelja Andersa Waltera. Film je dirljiva priča o neizliječivo bolesnom dječaku Alfredu i njegovom prijateljstvu s ekscentričnim bolničkim vratarom Enzom. Enzo dječaku pripovijeda o Heliju, šarenom i sretnom mjestu gdje ljudi idu kada osjete potrebu za “dubokim snom”. Njih dvoje tako zajedno stvaraju magičan, fantastičan svijet sreće i snova, daleko od tužne realnosti bolnice. Važno je napomenuti da je film ovogodišnji dobitnik Oscara u kategoriji najboljeg kratkometražnog filma, a zašto je to zaslužio pogledajte u fantastičnom traileru. Helij u cijelosti možete pogledati u kinu Europa, 23. listopada, u 19:30 sati.

Iz kategorije glavnog programa dokumentarnih filmova ističe se Ustrajnost vizije (“Persistence of Vision”), redatelja Kevina Schrecka. Tema dokumentarca je nikad dovršeno remek-djelo Richarda Williamsa – The Thief and the Cobbler, na koje je legendarni direktor animacije potrošio milijune dolara, tridesetak godina života kao i živce svih svojih suradnika i producentskih kuća. Očekuju vas rijetke arhivske snimke, fragmenti originalnog djela, te ekskluzivni intervjui s bivšim Williamsovim suradnicima u kojima se otkrivaju slojevi priče o zastranjenom geniju te najvećem animiranom filmu nikad napravljenom. Ustajnost vizije možete pogledati u Zagrebačkom kazališu lutaka, 22. listopada, u 18:00 sati.

U kategoriji popratnog programa: Ponovo s nama izdvajamo novozelandski film Kad padne mrak (“What We Do in the Shadows”), redatelja Taikae Waititija. Priča prati vampire Viagu, Deacona i Vladislava u njohovoj borbi sa svakodnevnicom. Muče se s financijama, svađaju se oko čišćenja i društveni život im je i više nego u krizi. Nakon što njihov cimer Petyr pretvori mladog hipstera Nicka u vampira, fantastični trio mora upoznati novaka s trikovima vječnog života. Kad padne mrak vas očekuje na repertoaru u kinu Tuškanac, 23. listopada, u 20:30 sati i u Muzeju za suvremenu umjetnost, 24. listopada, u 19:00 sati.

Popratni program: Bibijada skriva dva žanrovska danska filma. Dječji kultni klasik Pale sam na svijetu (“Palle Alone in the World”/ “Palle alene i verden”), redateljice Astrid Henning-Jensen. Film je adaptacija priče Jensa Sigsgaarda o dječaku koji se jedno jutro probudi sam, u svijetu bez odraslih. Treba istaknuti da je film 1949. u Cannesu osvojio nagradu za najbolji kratki film. Pale sam na svijetu se nalazi na rasporedu u kinu Europa, 22. listopada u 12:00 sati, zatim u Muzeju za suvremenu umjetnost, 22. listopada, u 17:00 sati i ponovo u kinu Europa, 25. listopada, u 11:00 sati.

Drugi film je Učiteljica na zamjeni (“The Substitute”/”Vikaren”), redatelja Olea Bornedala. Riječ je o fantastičnoj horor-komediji o ljubavi, smrti, paranoji i najvećem dječjem strahu – da ih roditelji ne razumiju. Kada učenici šestog razreda dobiju privremenu učiteljicu, ubrzo shvate da nešto nije u redu. Mlada zamjena je iznimno zločesta, i sklona raznim oblicima kažnjavanja, a čini se da ima sposobnost i čitanja misli. Povrh svega zadobit će i naklonost roditelja… Učiteljica na zamjeni se nalazi na repertoaru u kinu Europa, 24. kolovoza, u 12:00 sati i u Muzeju za suvremenu umjetnost, 24. kolovoza, u 17:00 sati.

U popratnom programu pod kategorijom Retrospektiva: Derek Jarman izdvajamo kultni film Jubilej (“Jubilee”). Film priča priču o dvorskom mađioničaru koji transportira sebe i kraljicu Elizabetu četristotinjak godina u budućnost. Prizori koje tamo zatječu uznemirujuće su prirode. Engleska je postala anarhoidna pustopoljina gdje je civilizacija dosegla svoj kraj. Grupa punkerica sije teror ulicama grada pokušavajući suzbiti dosadu i mržnju preme svemu konvencionalnom. Jubilej je na programu u Zagrebačkom plesnom centru, 21. listopada, u 23:00 sata. Ukoliko ne stignete na projekciju možete ga pogledati kod nas na portalu u cijelosti.

Check Also

Netflix je naručio 4. sezonu serije Love, Death + Robots!

Netflix je dao zeleno svjetlo za četvrtu sezonu animirane antologijske serije Love Death + Robots. …

Trailer za distopijski film Vesper

Objavljen je puni trailer za nezavisni distopijski film Vesper koji je incijalno bio poznat pod …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics