10 najboljih žanrovskih serija 2020. godine

Stiglo je i to vrijeme godine kada radimo liste za najbolje što je godina ponudila. Prva je na redu lista najboljih žanrovskih serija. Nije to lak odabir jer iako je godina bila loša na jako puno planova, što se tiče ovogodišnjih serija imalo se što za birati, iako su neke doživjele pomicanje premijera radi pandemije, a neke su čak i premještene na iduću godinu. No sve u svemu imali smo što za gledati, i to vrijednog, a nismo čak ni stigli sve pogledati što smo željeli. Pa stoga treba uzeti u obzir da neke serije nisu završile na popisu jer doista ne možemo sa sigurnošću reći da im je tu mjesto dok ih ne pogledamo (poput recimo The Haunting of Bly Manor ili 2. sezone His Dark Materials). Neke su na popisu jer iako im možda tehnički tu i nije mjesto jednostavno su previše važne iz nekog razloga da ih ne uvrstimo. To što je neka serija pri vrhu popisa ne znači da je nešto bolja od one na kraju, jednostavno smo ih tako poredali. Previše je teško rangirati neke od tih naslova, i previše bi bilo polemike oko toga (a sigurni smo da će je biti dovoljno i ovako). Također posebno ističemo da je The Expanse na listi jer nema smisla da ga guramo u iduću godinu, iako smo vrlo svjesni činjenice da vas je većina imala priliku pogledati tek prve 4 epizode (ali kakve), no kritičari su vani već odradili skoro kompletnu drugu sezonu i ocjene su fantastične, pa to jednostavno nismo mogli, ni željeli ignorirati.

Dakle, ovo je naša lista 10 najboljih serija 2020., i sasvim je u redu ako se s njom ne slažete, dapače slobodno ostavite svoju ispod teksta. I ponavljamo ovdje ulazi samo žanr (SF/fantasy/horor). Animirani serijali nisu namjerno uvršteni jer će dobiti svoju vlastitu top listu.

What We Do in the Shadows (FX), 2. sezona, RT ocjena: 100%, IMDB ocjena: 8.5

What We Do In the Shadows ne gubi ništa s drugom sezonom, dapače još je i bolja, jer pametno širi svoje natprirodne horizonte, udvostručujući zabavu. Znamo da nije lijepo voditi se po ocjeni s RT-a, ali 100% ovdje stvarno nije bez razloga. Ako se želite dobro zabaviti i nasmijati ovo je prava serija za vas. Iako je ove godine bilo i drugih pretendenata na ovo prijestolje (Upload, Avenue 5, The Good Place 4. sezona) ipak niti jedna od sličnih serija nije bila točno u ovom rangu.

Dark (Netflix), 3. sezona, RT ocjena: 97% IMDB ocjena: 8.8

Mi bi rekli da je treća sezona zapravo nešto slabija od ostalih, ali generalno je zadržala visoku kvalitetu pa smatramo da joj je i dalje ovdje mjesto. Posljednje poglavlje priče je nastavilo biti kako uzbudljivo tako i zbunjujuće, ali smo dobili puni krug bez da je narušen narativ. Serija koju ste morali vrlo pažljivo pratiti jer bi bilo kako drugačije bila besmislena, s obzirom da su je činili brojni detalji i slojevi povrh slojeva.

The Mandalorian (Disney+), 2. sezona, RT ocjena: 93% IMDB ocjena: 8.8

S novim omiljenim likovima franšize te friškoj snazi ispred i iza kamere, druga sezona serije je učvrstila svoje mjesto kao jedna od najzanimljivijih i najuzbudljivijih priča iz daleke, deleke Galaksije. Nova sezona nam je u svojih osam epizoda ponudila izvrsnu glumu i kemiju među likovima, worlbuilding, dosljednost, spektakularne akcijske scene i vizuale, fantastičnu glazbenu podlogu, te brojna iznenađenja, a povrh svega praktično je vratila Star Wars iz mrtvih. This is the way.

The Boys (Amazon Studios), 2. sezona, RT ocjena: 97% IMDB ocjena: 8.7

Bili fanovi superheroja ili ne ova serija će vas oduševiti svojom svježinom, ekscentričnošću, zabavom i subverzivnošću. Drugoj sezona je naprosto još luđa nego prva (iako razumijemo da je to teško zamisliti ako je već niste pogledali), dodala je još više dubine ionako kompliciranim likovima i pojačala akciju bez suzdržavanja od bilo čega.

Lovecraft Country (HBO), RT ocjena: 90% IMDB ocjena: 7.1

Lovecraft Country (Lovecraftova zemlja) vrlo uspješno spaja jezive čudovišne priče H. P. Lovecrafta sa stvarnim užasom Amerike Jima Crowa. Epizode doduše variraju, neke su bitno bolje, a nekima fali dovoljno fokusa, no zanimljivo je da serija ima rijetku sposobnost da bude smrtno ozbiljna i strašna, te istovremeno i zabavna. U svakom slučaju teško da će vam biti dosadna, ali možemo se složiti da je knjiga ipak bolja i slojevitija, pa se u tom slučaju možda teško odmaknuti od toga, jer su i očekivanja sukladno tome veća.

Tales from the Loop (Amazon Studios), RT ocjena: 84% IMDB ocjena: 7.5

Iako je vrlo spora, Tales from the Loop lijepo prenosi slike Simona Stålenhaga u umjetnost pokreta i pruža SF-u dobrodošlu dozu topline i humanosti. Serija je kako je kolega u svojoj recenziji divno napisao: predivan, melankoličan povratak u prošlost koje nikada nije bilo.

The Plot Against America (HBO), RT ocjena: 86% IMDB ocjena: 7.3

Upozoravajuća priča koja nam je možda i previše bliska. The Plot Against America (Zavjera protiv Amerike) je uznemirujuće relevantna. Ne radi se toliko o ljudima koji čine loše, već o onome što se događa kad ljudi odluče ne činiti ono što je ispravno. Riječ je o složenoj drami koju nose likovi, koji će vam ostati u glavi dugo nakon što završite s gledanjem.

The Umbrella Academy (Netflix), 2 sezona, RT ocjena: 90% IMDB ocjena: 8.9

Druga sezona serije je malo ublažila disfunkcionalnost i otuđenost obitelji u korist lagane zabava kroz putovanje kroz vrijeme, ali je i dalje zadržala svoju emocionalnu dubinu. Miks humora i drame koji je gotovo fantastičan iako na trenutke malo repetativan.

The Outsider (HBO), RT ocjena: 91% IMDB ocjena: 7.8

The Outsider (Autsajder) je horor priča za odrasle koja itekako rezonira u ovim danima paranoje i karantene. Autsajder je doslovce natprirodan. On nije dio prirode. Svojim postojanjem, on dovodi u pitanje stvarnost u kojoj živimo. Autsajder je alegorija za sve naše skrivene strahove i simbol krhkosti svijeta kojeg uzimamo zdravo za gotovo. Žao nam je što nećemo dobiti nastavak ove priče, ali se možemo tješiti da je ovo ipak bila adaptacija romana koja je lijepo zaokružena.

The Expanse (Amazon Studios), 5. sezona, RT ocjena: 100% IMDB ocjena: 8.5

Brojne niti radnje se lijepo povezuju u izvrsnoj petoj sezoni koja gotovo maestralno kapitalizira sve ono zbog čega serija funkcionira ovako dobro, postavljajući pozornicu za epsku završnu sezonu. Stvar je vrlo jednostavna, zavalite se i uživajte u ozbiljno dobrom SF-u!

Check Also

Ekskluzivne fotke i novi detalji iz Marvelove serije Secret Invasion!

Vanity Fair je netom objavio galeriju ekskluzivnih fotografija iz nadolazeće Marvelove serije Secret Invasion, koje …

Star Trek: Starfleet Academy, službeno je najavljena nova igrana serija!

Nema dugo da smo pisali o tome kako je Strange New Worlds u tom trenutku …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics