10 najboljih božićnih epizoda koje su nam pružile žanrovske serije

 

Božić je tema koju su prošle mnoge serije (svaki sitcom praktički mora imati jednu božićnu epizodu po sezoni), a iako su takve epizode nešto češće kod obiteljskih serija i onih s previše snimljenog laugh tracka, žanrovske serije također nisu bile nimalo milostivije prema temi. To nije previše čudno, ideja žanra je uvijek bilo poigravanje s onim što nam je poznato, a osim toga, cijeli je blagdan baziran na nadnaravnoj premisi pa je u našem “svijetu” takvo okruženje samo prirodnije.

Ipak, božićne epizode najčešće nisu previše fokusirane na sam katolički blagdan i više prate onu konzumerističku stranu, onu o darovima, Djedu Božićnjaku, krampusu, vilenjacima… Tema svakako ima dovoljno, a neki pisci su bili posebno maštoviti i za svoje serije napisali epizode koje nisu samo dobre božićne epizode, već su jednostavno dobre epizode.

Ovdje vam nasumičnim redoslijedom prezentiramo deset najprihvaćenijih božićnih epizoda iz popularnih žanrovskih serija. Ako mislite da smo zanemarili neku epizodu vrijednu spomena, slobodno je istaknite u komentarima.

 

Doctor Who, “A Christmas Carol”

24122015_christmas_11

Doctor Who je uvijek bila jaka serija što se tiče božićnih epizoda i mogla bi se napraviti lista isključivo na tu temu. Ali ipak, što je primjerenije od spajanja legendarnog vanzemaljca i Dickensa?

 

Supernatural, “A Very Supernatural Christmas”

24122015_christmas_10

Ekipa Supernaturala je nakon 11 sezona obavila skoro pa sve. Zato nije nimalo čudno da su i oni uspjeli izbaciti kvalitetnu božićnu epizodu. A i budimo realni, ili ih volite ili ste ih odavno prestali gledati. Ovo je na listi zbog onih koji još gledaju (mada priznajemo i one koji su stali nakon pete sezone).

 

The X-Files, “How the Ghost Stole Christmas”

24122015_christmas_9

Mulder, Scully, ukleta kuća, duhovi i, naravno, Božić. Nije potrebno puno više riječi.

 

Buffy The Vampire Slayer, “Amends”

24122015_christmas_8

Ova epizoda, koju je režirao Joss Whedon, prihvaćena je kao jedna od najboljih epizoda cijele serije. A što drugo uopće očekivati od epizode u kojoj se Angel nakon dugo vremena vraća Buffy. Budimo realni, u nekoj točki svi smo ovu seriju gledali samo zbog toga.

 

Black Mirror, “White Christmas”

24122015_christmas_7

Pretpostavljamo da ni jedno razdoblje ne može više reći o o strahu od tehnologije i konzumerističkog društva od onog božićnog. Naravno, Black Mirror je uvijek izvrstan, ali prošlogodišnja božićna epizoda mogla bi biti jedna od najboljih do sada. I kad će ta treća sezona?

 

Futurama, “Xmas Story”

24122015_christmas_13

Iz svemira u kojem je Božić dan koji izlučuje strah umjesto veselja dolazi nam nekoliko tona težak robotski Djed Mraz kojemu je jedini cilj širiti teror i smrt. Što se uopće drugo može očekivati od Futurame.

 

Grimm, “12 Days of Krampus”

24122015_christmas_5

Monster of the week epizoda s Krampusom. Naravno. Ove godine smo dobili nekoliko horor filmova s Krampusom (jedan veći i kvalitetan, nekoliko manjih i groznih), a i zašto ne, ovaj je stvor stvarno dobra ideja za čudovišnog božićnog neprijatelja. Samo se nadamo da tema neće postati previše izlizana.

 

American Horror Story: Asylum, “Unholy Night”

24122015_christmas_3

Još jedan ubojiti Djed Mraz, ovoga puta okružen zombijima, vanzemaljcima, demonima… Ima toga. Čak bi ubojica u odjelu Djeda Mraza mogao biti i najnormalnija stvar u vezi ove epizode.

 

Werehouse 13, “Secret Santa”

24122015_christmas_2

Božić i želja za globalnim mirom često idu zajedno. Pretpostavljamo da to znači da za vrijeme Božića neki uspjevaju biti skromni i ne fokusirati se isključivo na poklone i hranu. “Secret Santa” tako govori o artefaktu koji može ostvariti bilo koju želju, uključujući mir u svijetu. No naravno… Znate kako to već ide.

 

The Twilight Zone, “Night of the Meek”

24122015_christmas_12

Usprkos očekivanjima, nije svaka epizoda Twilight Zonea bila strašna. Da, uglavnom su bile čudne i neobične, ali ne i isključivo jezive. Dokaz toga je ovdje istaknuta epizoda u kojoj se pravi Djed Mraz ne može vratiti na Sjeverni pol pa umjesto toga radi u trgovačkom centru dok se u slobodno vrijeme opija na šanku. A ljudi su mislili da priče s Djedom Mrazom ne mogu biti egzistencijalne prirode.

Check Also

The Last of Us: prvi trailer za HBO-ovu adaptaciju!

HBO je konačno objavio prvi trailer za adaptaciju jedne od najboljih i najprodavanijih videoigara The …

Shadow and Bone: teaser za 2. sezonu Netflixove fantasy serije!

U sklopu globalnog fanovskog eventa Tudum Netflix je između ostalog objavio teaser za drugu sezonu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics