Danas počinje 07. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon

Usprkos svim nedaćama i odgađanjima, ipak će se održati 07. Konvencija fantastike, igara i znanstvene fantastike FantaSTikon. U organizaciji Udruge F&ST, jedina splitska konvencija ovakve vrste ovaj vikend će otvoriti vrata Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Splitu (Ulica Ruđera Boškovića 32) od 29.-31. listopada 2021. s podtemom „Narodne priče naših krajeva“.

Posebnost ovogodišnjeg izdanja je što će se paralelno odvijati na platformi Discord ali i uživo, a uključivat će Bajkarice – junakinje našeg doba i Hrvati (se) s bajkama Srebrenke Peregrin, pripovijedačice, spisateljice, prevoditeljice i predavačice; Perunfest i The tales of the wind – digitalnu knjigu Zdenka Bašića – autora, ilustratora, redatelja i dizajnera, umjetničkog ravnatelja Perunfesta; Porijeklo bajki – kako su i kada nastale klasične bajke i FEBAST – Festival bajki u Splitu i Sinju Snježanke Jadrijević, voditeljice projekata civilnog društva, slikarice i waldorf učiteljice slikanja po teorijama boja J. W. Goethea i Rudolfa Steinera. Svi navedeni programi su prikladni za djecu.

Uz Zorana Kojdića možete upoznati Tajne Zmajeve špilje, Sandra Barešin će pojasniti kako je došlo Od more do vještice – fantastična imaginacija predaja, Antonija Mežnarić otkriti što stoji iza Folklora, horora i fantastične guske – Mistress of Geese, a Iva Lulić donijeti Predstavljanje digitalne slikovnice Začarana šuma – zaboravljen svijet mitskih bića Hrvatske.

Tatjana Šojić, glumica i pripovjedačica, i Željka Lemez, producentica sarajevskog Festivala bajki i dizajner lutaka i scenografije za Vuneno pozorištance, će govoriti o svojim aktivnostima i uspjesima koje su postigle organizirajući šest festivala, sedam proslava Svjetskog dana pripovijedanja i niz sezonskih aktivnosti. Anela Borčić će pričati stara sjećanja pučinskog otoka kroz Viške predaje, dok će o svojoj hrvatskoj inspiraciji govoriti Krzysztof Rewiuk i Krzysztof Matkowski kroz nagrađivanu priču The Saints of Vukovar.

Jedno od standardnih obilježja FantaSTikona je predavanje omiljenog zadarskog sveučilišnog profesora, Josipa Ćirića, koji nas ove godine pita Gdje je Dina u SciFi svemiru? Dragić Rabrenović će promovirati crnogorski Refesticon 2020./21., a Davorin Horak će održati predavanje o transhumanizmu u SF-u s analizom u romanu Dina Buzzatija “Veće od života” pod naslovom Transhumanizm, PR ili filozofija i “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost”. Tu je i mlada snaga hrvatske spisateljske scene Antea Benzon koja će nas uputiti u SCP (Secure. Contain. Protect.) doktorice Tinke Pahuljice.

Uredništvo 3. fantastikonovske zbirke priča Priče, legende i laži, koju izdaje Udruga F&ST u sklopu FantaSTikona, predstavit će autore i priče te proglasiti dobitnika 3. nagrade FantaST, kao i najaviti temu 4. zbirke.

Od ostalih zanimljivosti, tu su Geek Trivia Quiz i kviz o mitologiji, radionica origamija Luke Alfirevića, predavanje fizičarke Željke Fuchs-Stone: Flying into hurricanes i cosplayera Nine Dadas Čurguz i Bogdana Čurguza o osnovama Cosplay 101.

Osim standardnih društvenih igara, u igraonici konvencije će se moći priključiti turnirima D&D horror themed one shoot, Min/Max Munchking: The Planar Goblet: Declassified (charity D&D 5e livestream – sav prihod ide dječjem odjelu onkologije KBC Split), Challenge of the Fang – Pathfinder 1ed avantura za 3-5 lvl 4 lika, Scary Board game turnir i 50 godina Uno ludnice.

Osim igranja, posjetitelji će moći doznati kako izgleda posjet najvećem svjetskom Sajmu društvenih igara u Essenu od Ivana Kosaka, kako se stvaraju igre od Nikole Raykova, Juraja Bilića i Hrista Yordanova, te sudjelovati u DnD panelu Game master stanje uma Ivane Boko i suradnika.

Ostale detalje konvencije i satnicu potražite ovdje.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics