Četvrti FantaSTikon je na horizontu

Četvrto izdanje konvencije FantaSTikon će se, kao i prošle godine, održati u ožujku, od 16.-18. 03. 2018. na FESB-u.

Do 22. veljače su otvorene prijave za sve koji žele sudjelovati u programu konvencije, a zainteresirani se mogu prijaviti preuzimanjem prijavnice te slanjem ispunjenog dokumenta na program@fantastikon.com.

Također, do istog datuma primaju se prijave zainteresiranih izlagača koji žele tijekom konvencije Splićanima prezentirati svoje radove, nakit, knjige, rad udruga i sl., na temu fantastike, znanstvene fantastike, mitologije i legendi. Za prijavu je potrebno poslati mail na izlagaci@fantastikon.com s opisom djelatnosti i zahtjevom za štand.

Volonteri imaju nešto duže vremena za prijave, a dijelom fantaSTičnog tima se može postati ispunjavanjem prijavnice na do 01. ožujka 2018.

FantaSTikon je prva i jedina konvencija na temu fantastike, društvenih igara  i znanstvene fantastike u Splitu i široj okolici.

Za 2018. godinu Udruga za fantastiku, igre i znanstvenu fantastiku F&ST priprema četvrto izdanje FantaSTikona s programom koji će zasigurno privući još više posjetitelja nego prethodnih godina stavljajući naglasak na lokalne autore i razvoj lokalne scene, ali i pružiti posjetiteljima „okus” međunarodnog stvaralaštva.

Ove godine gosti su Hrvoje Prćić, književnik i urednik hrvatskog izdanja časopisa National Geographic, te urednik nekadašnjeg časopisa za znanstvenu fantastiku Sirius. Iz Zadra stiže doc. dr. sc. Josip Ćirić, poznati i višestrani sveučilišni profesor čija su predavanja uvijek iznimno posjećena. Prvi puta stiže Irena Rašeta, mlada spisateljica i književna urednica, jedna od organizatora SferaKona, kao i Sandro Blašić, hrvatski predstavnik velikog svjetskog izdavača društvenih igara iz Češke – Czech Games Editiona.

Od mladih splitskih snaga očekuje vas Kristina Bilota Toxicpanda, zaposlenica Croteama koja je kao kandidatkinja F&ST-a 2016. osvojila nagradu Europskog društva za znanstvenu fantastiku za Najboljeg umjetnika između dva Eurocona, poznatu po svojim grafičkim radovima, među koje ubraja i vizuale za dosadašnje fantastikonovske plakate. Predavanje će održati Ivan Benutić i Barbara Jelić, splitski maturanti koji su pokrenuli portal i uslugu FindRead preko kojeg su ostvarili suradnju s Amazonom.

Ponovo stiže i Tanja Radman, autorica romana „Republika kamena” s dva rasprodana izdanja, čiji se nastavak očekuje početkom 2018, a dolazi i Aleksandar Žiljak, koji je, osim što je bio redoviti gost prva tri FantaSTikona, iznimno poznat pisac i ilustrator u Hrvatskoj i izvan nje, a bio je i počasni gost na europskoj konvenciji Eurocon 2017.

Dio FantaSTikona bit će posvećen vrlo popularnom serijalu knjiga „Pjesma leda i vatre“ i njezinoj slobodnoj tv adaptaciji Igra prijestolja, a zemlja kojoj se ove godine posvećuje kovencija je Japan.

Uz to valja spomenuti Ljubicu Dolašević, cosplay umjetnicu koja je kao profesionalna izrađivačica kostima sudjelovala u izradi kostima za Igru prijestolja, Machina Academiu, centar za obuku mladih u programiranju računalnih igara iz Zagreba, Nikolu Kojića koji pod pseudonimom Argent Helion piše knjige i stvara društvene igre, Kendo klub Marjan, LibriMagicu, društvo ljubitelja književnosti poznato i kao Djevojke koje čitaju, a koje će održati književnu čajanku, te Valeriju Strutinskaju koja će i ove godine održati dječju radionicu izrade igračaka od recikliranih materijala.

Osim predavanja, demonstracija, izlaganja i radionica koje će pokrivati vrlo širok spektar tema, biti će kao i uvijek organizirano popularno nagradno natjecanje u cosplayu i veliki nagradni Geek Trivia Quiz, a da bi sve zaokružili svojim posjetiteljima FantaSTikon će i ove godine ponuditi trodnevnu igraonicu modernih i klasičnih društvenih igara s preko stotinu naslova. Za one koji vole računalne igre, Udruga Level up i Clan Gaming pobrinut će se za opremu i program računalne igraonice (opremljene popularnim konzolama i pripadajućim igrama).

Više o 4. FantaSTikonu možete saznati na njihovim stranicama.

FantaSTikon

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics