Zapisi iz Prostranstva 6.0 #1: Svijet na Rubu

Konačno smo se vratili u fascinantni svijet Prostranstva („The Expanse“).  U jedan od najbolje zamišljenih i prikazanih fiktivnih svjetova u žanru. Nažalost, ovaj dobrodošli gost, pravo osvježenje u poplavi mediokritetnih SF naslova,  došao je samo u kraći posjet, prije nego što nas napusti, nadamo se nakratko. Jer šesta sezona „Prostranstva“ je ujedno i posljednja, iako Amazon Prime i Alcon Entertainment, studiji koji stoje iza serije, kao i cijeli kreativni tim, ne govore o ukidanju već o „pauzi“. I da, ova posljednja sezona ujedno je i najkraća, sa samo šest epizoda koje imaju ogromni posao. U manje od šest sati, showrunneri i scenaristi moraju ovaj izrazito kompleksni serijal privesti zadovoljavajućem kraju.

Poslije udara

Srećom za „Prostranstvo“, kreativna ekipa je među najboljim u žanrovskim adaptacijama, tako da u kratko vrijeme, kroz par scena možemo vidjeti posljedice ubojitog udara asteroida, kao i promjenu odnosa među snagama unutarnjih planeta, Zemlje i Marsa, te pobunjenih Pojasanaca. Ako ste se kao autor ovih redaka pomalo razočarali u mlaki prikaz katastrofe u prošloj sezoni, onda su prve minute premijerne epizode „Strange Dogs“ baš za vas. Kroz oči Chrisjen Avasarale (Shohreh Agdashloo) vidimo kako je Zemlju zahvatila nuklearna zima, koja je plodnu mediteransku ravnicu pretvorila u sibirsku tundru. Zemlja je pred kolapsom, s limitiranim resursima, kaosom u sustavu opskrbe, i stanovništvom koje se bori za život. Da stvar bude gora, udari asteroida nisu prestali. Flota UN-a uspjela je eliminirati većinu „ubojica iz svemira“, ali pod visoku cijenu. Zauzeti obranom planeta, Zemljani su prisiljeni prepustiti kontrolu nad Pojasom i velikim dijelom Sunčeva sustava, Slobodnoj mornarici.

The Expanse

Zapovjednik pojasanske flote i mastermind asteroidnog udara, heroj i ratni zločinac (kako za koga) Marco Inaros (Keon Alexander), na vrhu je slave. Vidimo to kroz ovacije oduševljenih stanovnika Ceresa, novoproglašenog središta Pojasa, svom vrhovnom zapovjedniku. No, dok Marco uživa u slavi, njegov sin Filip (Jasai Chase Owens) ne snalazi se najbolje u novostečenoj ulozi „heroja“. Upravo suprotno, Filipa progoni grižnja savjesti, za ključnu ulogu u operaciji koja je rezultirala smrću milijuna, tragedijom koja iz dana u dan odnosi nove živote. Filip pokušava naći izlaz u usputnom seksu, opijanju, ali ga glas savjesti ne ostavlja na miru. Zato ne treba čuditi da u napadu bijesa Filip ubija svog najboljeg (te vjerojatno jedinog) prijatelja. Očito je da su za mladog Pojasanca problemi tek započeli.

Ovaj nemili incident mogao bi zadati dodatne brige samom Marcu Inarosu koji se bolje snalazi na zapovjednom mostu broda Slobodne mornarice, nego u organizaciji civilne opskrbe. A tu je i Marcov glavni rival, koji se unatoč svim naporima, i dalje nalazi van dosega. Nitko drugi nego Camina Drummer (Cara Gee). Pitanje je samo do kada. Iako izbjegava (i eliminira) Inarosove lovce na glave, Drummer i njena posada na rubu su snaga. Ograničeni resursi i oružje, samo podižu već ionako stresnu situaciju. Drummer je srećom još u stanju donositi teške odluke, ali je očito da je pred odvažnom Pojasankom težak put.

Lovci u mutnom

U drugom kutku Sunčeva sustava, još jedna posada, još jedna mala obitelj je na rubu snaga. To su naravno naši titularni junaci, James Holden (Steven Strait) i ekipa. Mjesecima nakon tragedije, posada broda Rocinante još se nije oporavila od gubitka Alexa Kamala. Unatoč vremenskom ograničenju, kreativni tim uspio je kroz par scena i malo dijaloga prikazati težinu tog gubitka. Očito je da se Naomi Nagata (Dominique Tipper) ne osjeća dobro u pilotskoj stolici. Dok Amos (Wes Chatham) pokušava ispuniti prazninu dovođenjem novog člana. Nepovjerenje posade prema pridošlici razumljivo je ako se sjetimo kako je Clarissa Mao (Nadine Nicole) aka Peaches zamalo ubila Holdena i uništila Roci. No Clarissa je čini se otvorila novu stranicu, te uz Amosovu pomoć daje sve od sebe da se ne upliće previše u probleme ekipe.

The Expanse

A problema ne nedostaje. Roci je jedan od malobrojnih brodova koji nije zaokupljen patrolom oko Zemlje i Marsa. Holden i njegov mali tim u misiji su ranog otkrivanja i neutralizacije potencijalnih opasnih asteroida. Što ih dovodi do velikog otkrića. Nakon što Holden u zadnji čas izbjegne smrt na asteroidu, ekipa saznaje da svemirske ubojice koje Marco šalje prema Zemlji, navodi stealth pojasanski brod. Ako pronađu taj brod, koji uspješno izbjegava zemaljske i marsijanske patrole, mogli bi konačno izbaviti Zemlju i njene stanovnike od svemirskog bombadiranja.

Nada umire posljednja

Iako spriječavanje novih udara asteroida neće promijeniti tijek rata, niti znatno oslabiti Marca i njegovu Slobodnu mornaricu, prestanak opsade Zemlje donijeti će ono najvažnije izmučenom stanovništvu sve bijelijeg planeta – nadu. Jer nada je ono što svima očajno treba. Možda više od svih ostalih, nada i svaka dobra vijest prijeko je potrebna Avasarali, koja se još jednom našla u poziciji moći. Ili poziciji nemoći. Po prvi put u životu Avasarala shvaća da nije u stanju popraviti situaciju na svom planetu. Bolno je gledati ovu snažnu ženu, sposobnu političarku i lidericu, kako postepeno gubi kontrolu, te se privikava na novonastalu situaciju i sprema za budućnost na Luni, iliti mjesecu.

Iako sadrži nekoliko akcijskih scena, „Strange Dogs“ je prvenstveno kontemplativna epizoda. Neovisno o položaju ili pripadnosti, naši heroji ali i antiheroji, pa čak i zlikovci pate. Svako na svoj način. I čini se da rješenja nema na vidiku. Zemlja je u rasulu, Mars također nije u najboljoj poziciji, a Pojas, iako pobjednik, se i dalje bori s problemima koji ga progone od samog početka. Čini se da nitko nije u kontroli. Što god slijedilo, trebat će izniman talent, i trud, da se ovoj kompleksnoj situaciji da zadovoljavajući kraj. Nada umire posljednja.

Dodatne opservacije:

    • Prva epizoda odvija se većinom u Sunčevom Sustavu, ali nas cold open podsjeća da se „Prostranstvo“ u prošlim sezonama znatno proširilo. Naziv epizode „Strange Dogs“ ujedno je i naziv kratke novele koja je inspirirala početnu scenu. A to je susret djevojčice i „čudnog psa“ na planetu 2 u prstenu 673 – Lakonija. Lakonija je izuzetno bitan dio posljednje tri knjige. TV serijal nažalost neće adaptirati taj materijal (barem ne u ovoj sezoni), ali se nadam da ćemo vidjeti ili čuti više o Lakoniji i njenom misterioznom vladaru.

The Expanse

  • Još jedan kratki spomen Lakonije, je Holdenov komentar na incident koji se dogodio u finalnoj sceni prošle sezone – uništenju odmetnutog broda marsijanske mornarice. Protomolekula, koja je imala ulogu u ovom incidentu, također je sada na marginama radnje. No u knjigama, njena uloga ostaje bitna.
  • Zato je dobro privremeno rješenje pročitati posljednje tri knjige, književnog serijala „Prostranstvo“, Jamesa S. Coreyja. Posljednja knjiga, „Leviathan Falls“ upravo je izašla iz tiska, a Hangar 7, koji ima prava na hrvatski prijevod ima plan prevesti cjelokupni serijal na hrvatski jezik. Posljednja prevedena knjiga „Pepeo Babilona“, ujedno i izvor materijala za adaptaciju šeste sezone, dostupan je za kupnju ovdje i u svim boljim knjižarama.
  • Serija završava, ali „Prostranstvo“ će i dalje biti s nama uz druge medije. Usporedno s premijerom finalne sezone, objavljeno je da Telltale Games radi na avanturističkoj igri s Drummer u glavnoj ulozi. Teaser trailer možete pogledati ovdje.
  • Također, uz šest epizoda koje će izlaziti jednom tjedno, Amazon Prime objaviti će šest pratećih kraćih vinjeta. Svaka od njih pratiti će jednog od naših heroja. Prvi od njih „One Ship“ dostupan je na Amazon Prime, u X Ray opciji. Mada mi nije jasno zašto ovaj materijal nije mogao bit uklopljen u epizodu, više „Prostranstva“ je uvijek dobrodošlo.
  • I to je to, ulazimo u posljednju sezonu „Prostranstva“. Veselim se tjednom recenziranju moje omiljene SF serije. Nadam se da se i vi veselite čitanju posljednjih Zapisa iz Prostranstva.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Star Wars: Ahsoka – Putovanje na mjestu

Teško je napisati recenziju za seriju Star Wars: Ahsoka. S jedne strane, ovo je prvi …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics