The Rig: ne odviše misteriozna i originalna Amazonova serija!

Amazon nikad nije previše ulagao u marketing svojih filmova i serija. Postoje naravno iznimke, poput serije The Lord of the Rings: The Rings of Power, jer bi valjda i njima bilo suludo potrošiti tolike novce na stvaranje serije a da se o njoj nigdje ne piše. Kad je Amazon svojedobno preuzeo/spasio fantastični The Expanse fanovi su se nadali da će odraditi bolji posao po pitanju marketinga s obzirom na popularnost serije, ali ni tamo se nisu isprsili, jer su valjda računali da će se o njoj dovoljno pisati i pričati zahvaljujući njezinoj kvaliteti. I sada dolazimo do teme članka, a to je serija The Rig. Pretpostavljamo da se pitate kakva je to serija i od kuda smo je iščupali? Ili se barem to pitate ako nemate pretplatu na Amazon Prime, gdje se jednostavno manifestirala 06. siječnja sa svih šest epizoda. Prvo smo mislili da je samo nama prošla ispod radara, ali surfajući po netu jasno je da je serija jedva dobila nešto pažnje medija. Mi smo seriju otkrili upravo zahvaljujući našoj pretplati na Amazon Prime, a s obzirom da nije bilo ništa pametnije za gledanje kliknuli na play, čisto da vidimo što je to. Ne možemo reći da nas je prva epizoda oduševila, ali nas je u svakom slučaju iznenadila jer smo do kraja epizode shvatili kako gledamo ni manje ni više nego žanrovsko ostvarenje. I eto nas ovdje da vam nešto o seriji i napišemo.

The Rig je barem do kraja prve epizode vrlo teško klasificirati. Serija koja želi biti miks nekoliko žanrova: psihološka drama, misteriozni triler, a povrh toga se razotkrila i kao relativno jezivi SF. A o čemu je točno riječ? Radnja se odvija na naftnoj platformi Kinloch Bravo u Sjevernom moru, koja se neočekivano nađe odsječena od svih komunikacija s kopnom kada se pojavi gusta misteriozna magla. S prvim problemima polako se počinje razotkrivati tko je tko među posadom. Kako tjeskoba i nemoć raste, dolazi do podijela, preispituje se lojalnost, i događaju se prva stradavanja, dok se krizi koja postaje sve veća ne nazire kraj. Jasan osjećaj opasnosti se povećava s drugom i trećom epizodom, kako se odmotava i misterij iza priče. No njega ćemo prepustiti da ga sami otkrijete. Ono što možemo reći je da se misterij koji se na početku čini vrlo uvjerljiv, do kraja treće epizode polako raspline. Jednostavno postane previše razvodnjen ekološkom porukom. A tome ne pomažu ni vizuali koji naprosto nisu previše uvjerljivi, barem što se tiče tog specifičnog dijela iliti žanrovske kulise. Stoga nemojte očekivati finese, niti kod glavne okosnice priče, ni kod specijalnih efekata. Iako moramo napomenuti da serija uvjerljivo ‘prodaje’ lokaciju na kojoj se odvija, i sama platforma nikada nije problem, bilo da se radi o dijelovima specijalno izgrađenim za potrebe snimanja (za što je u prvom redu zaslužan produkcijski dizajner Rob Harris) ili onima koji su doista i snimani na pravoj naftnoj platformi na istočnoj obali Škotske.

The Rig

Glumačka ekipa je izvrsna, i oni su svakako najveći plus serije. Tu posebno izdvajamo Iaina Glena (Game of Thrones) kao Magnusa MacMillana, Owena Tealea (Game of Thrones) kao Larsa Huttona, Marka Bonnera (Humans) kao Alwyna Evansa, Emily Hampshire (Schitt’s Creek) kao Rose Mason i Martina Compstona (Line of Duty) kao Fulmera Hamiltona. Sami likovi su mogli biti bolje odrađeni, jer posebno neki od njih ne samo da jesu nego i ostaju jednodimenzionalni, uobičajeni arhetipovi. Naprosto ne iskaču s gotovo ničim, i ne znate dovoljno o njima da bi vam bilo previše stalo što će se s njima dogoditi. Interakcija između likova je s druge strane vrlo dobro odrađena. Atmosfera je opipljiva, kao i same tenzije. Sve u svemu ne možemo reći da nije zanimljivo do određenog trenutka. Prvo poglavlje zapravo obavlja relativno pristojan posao izgradnje misterija prije nego što se čitava stvar raspadne, posuđujući isprobane koncepte koji su tokom godina iskorišteni puno bolje (što nas opet dovodi do serije The Expanse).

Tvorac i scenarist serije je David Macpherson, koji je navodno veliki fan Aliena kao i Carpenterovog Stvora, ali šteta je što iz tih filmova nije izvukao lekciju što je to ono što ih izdvaja od ostalih žanrovskih ostvarenja. Zanimljivost je kod Macphersona da je on zapravo imao upliv u svijet naftnih platformi, i to kroz posao njegovog oca, koji ih je gradio i popravljao, te se često vraćao s raznim pričama o čudnim stvarima koje su se događale tamo vani na moru. No, na Macphersonovom pisanju se na žalost vidi da mu je ovo prvi posao kao scenarista. Sva sreća da su glumci tako dobro odradili posao da izvlače seriju, koja dokazuje da su ponekad sami glumci dojmljiviji od bilo koje priče koju žele ispričati. Prvu polovicu serije je režirao John Strickland (Line of Duty), a drugu Alex Holmes (The Letter for the King) koji su odradili solidan posao.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

4 comments

  1. Nije bogznakaj, ali ak nema pametnijeg posla može se pogledat. Solidna glumačka posatava i relativno zanimljiva tema. Izgleda da ni ovdje nije moglo bez ‘the message’ :D.

    • Ali što je zaporavo ta “poruka”? Da nekakva “Majka Priroda” (Ancestor) periodično uništava živa bića koja na Zemlji stvore tehnološku civilizaciju baziranu na organskim gorivima? Znači, to se već događalo, i to više puta? Svaki put završi isto? Gdje je tu ikakva logika..?

  2. izvrsna glumačka ekipa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics