The Lord of the Rings: The Rings of Power – dobrodošli u novu eru!

Živimo u doista zlatnom dobu fantasy TV-a. U manje od pola dekade imali smo priliku vidjeti pravu poplavu žanrovskih adaptacija od megapopularnog fenomena „Igre prijestolja“ (koja je nažalost neslavno završila), pa do recentnih ostvarenja poput serija „The Witcher“ i „The Wheel of Time.“ A tu je naravno i upravo izašli „House of the Dragon“ (čiju recenziju možete pročitati ovdje). No malo koji fantasy serijal izaziva toliki interes kao magnum opus legendarnog J. R. R. Tolkiena. Zato nimalo ne čudi da je najava Amazona iz sad već daleke 2017. godine, o adaptaciji ni više ni manje nego Drugog doba kroz serijal težak milijardu dolara (da dobro ste pročitali, troška se ne bi postidio ni pohlepni Smaug) izazvala ogromni interes Tolkienovih fanova. Kao i popriličnu skepsu. Jer unatoč ogromnoj investiciji, i najskupljoj seriji u TV povijesti, Amazon je kupio prava samo na materijal u Hobitu, Gospodaru prstenova, i dodacima na kraju trilogije. Na temelju toga, treba napraviti čak pet sezona epskog serijala The Lord of the Rings: The Rings of Power. A sada, kada je dugoočekivani „Rings of Power“ konačno stigao na male ekrane sigurno se pitate, je li ovaj serijal uopće vrijedilo čekati?

Vizualni spektakl

Da vam skratim muke, nemam pravi odgovor, bar ne u ovom trenutku. Jer Amazon nam je dao priliku da vidimo tek prve dvije od osam epizoda prve sezone. Ipak, na temelju odgledanog, možemo dobiti uvid u viziju showrunnera i samoproglašenih Tolkienovih superfanova, J. D. Paynea i Patricka McKaya. Neću lagati, od samog početka vidi se da je u ovaj serijal doista uložen ogroman novac. „Rings of Power“ su prava vizualna poslastica, i dojma sam da bi se ovo trebalo gledati na što većem ekranu. Isto se može reći za glazbenu podlogu, koju je napravio jedan od najvećih kompozitora današnjice Bear McReary. Howard Shore, koji je zaslužan za zvuk sad već kultne filmske trilogije Petera Jacksona, također je sudjelovao na projektu, ali samo za potrebe uvodne špice (koja je vizualno nažalost podbacila).

The Rings of Power

Za odličan dojam, bar što se tiče vizualija, zaslužan je režiser prve dvije epizode, J. A. Bayona (A Monster Calls , Jurassic World: Fallen Kingdom) kao i Weta Workshop, koji se proslavio s filmskom trilogijom, i koji je ovdje zaslužan za CGI, ali i praktične efekte. Kreativni tim doista nas vraća u Međuzemlje, počevši sa spektakularnim prologom, te nam predstavlja fascinatan svijet, i naše heroje, koji će u narednim epizodama (i sezonama), doživjeti nezaboravnu avanturu. Ali i tragediju, koja će zauvijek promijeniti njihov svijet i njih same. Jer, podsjetimo se, nalazimo se u Drugom dobu – eri još neviđenoj na velikim ili malim ekranima. I eri koju ni sam Tolkien nikada nije detaljno razradio.

Nešto drugačije Međuzemlje

Tisuće godina prije Bilba, i Froda Bagginsa, i bitke za Prsten, Drugo doba era je prosperiteta i blagostanja za stanovnike Međuzemlja. Na samom zapadu nalazi se kraljevstvo elfa Lindon, kojim vlada Visoki kralj Gil Galad (Benjamin Walker). Tu je i moćno kraljevstvo Eregion, u kojem stoluje Celebrimbor (Charles Edwards), kovač titularnih Prstenova moći. Koji na početku sezone još ne postoje. Tu je i legendarno kraljevstvo Patuljaka Khazad-Dum, gdje na tronu sjedi Durin III, i njegov sin, princ Durin IV (Owain Arthur). Dalje na istoku, uz moćnu rijeku Anduin žive proto-hobiti Harfooti, a predjeli Tir Harada (ili Južnih Zemalja) – koji će u budućnosti postati Mordor – naseljeni su ljudima, koji su stoljećima ranije, još u Prvom dobu, stali uz Morgotha. Naposljetku, na samom jugu, nalazi se legendarni otok Numenor, Tolkienova Atlantida, visokorazvijeno kraljevstvo ljudi koji su pomogli elfovima i besmrtnim Valarima zbaciti Morgotha, te su kao nagradu dobili ovaj otok ali i znatno duži život od ostalih ljudi.

The Rings of Power

Ako kojim slučajem niste Tolkienov fan, sve ovo će vam zvučiti dosta konfuzno. A ako jeste štovatelj Tolkienova lika i djela, već ste zamjetili određene probleme, i promjene u loreu. I u pravu ste. „Rings of Power“, zbog limitiranog izvornog materijala, zahtjeva promjene koje su već zbunile ili razočarale broj gledatelja. A to je samo početak. Već sami prolog, kojim započinje prva epizoda, unosi kaos u vremensku liniju budući da mileniji postaju stoljeća, a događaji mijenjaju mjesta. To sažimanje vremena i najveći je problem serijala, te prisiljava scenariste na stvaranje niza novih likova i događaja. U čemu, bar za sada baš ne uspijevaju.

Likovi, stari i novi

A problem postoji i s već poznatim likovima. Ključni lik je zasigurno Galadriel (Moryfdd Clark). Mnoge će zasmetati pretvaranje ove kultne, mudre i izuzetno moćne elfice u akcijskog heroja. No čini se da je u ovoj adaptaciji, želja za osvetom Morgothovoj desnoj ruci i nasljedniku Sauronu, fokus priče i glavna motivacija Galadriel. To je dovodi i do susreta s misterioznim Halbrandom (Charlie Vickers), čija uloga je bar za sada još nejasna. Mada, ne bi me čudilo da je Halbrand na putu da postane jedan od Nazgula, ili nešto još i gore. Još jedna od slabijih niti radnje je ona vezana uz elfa Arondira (Ismael Cruz Córdova). Na stranu s njegovom bojom kože, romansa između Arondira i Bronywn (Nazanin Boniadi) je forsirana, te je njihova kemija nepostojeća. Vjerojatno najzanimljiviji dio ove niti radnje je mali Theo (Tyroe Muhafidin), koji dolazi u doticaj s moćnim artefaktom iz Prvog doba, artifaktom koji bi mogao promijeniti njegov život (na gore).

The Rings of Power

Situacija je bolja u slučaju polu-elfa Elronda (Robert Aramayo), koji za razliku od Galadriel, puno više podsjeća na lik kojeg znamo iz knjiga i filmova. Njegova nit radnje, koja uključuje posjet Khazad-Dumu, te prijateljstvo s Durinom IV, je priča s potencijalom, i veselim se otkriti više. Osim što je fascinatno vidjeti legendarno kraljevstvo patuljaka na svom vrhuncu, drago mi je istaknuti da je kontroverzna princeza Disa (Sophia Nomvete) lik izvrsno uklopljen u narativ. A slično vrijedi i za Harfoote, točnije mladu i znatiželjnu Nori Bradyfoot (Markella Kavenagh) čiji se bezbrižni život stubokom mijenja nakon što naleti na misterioznog Stranca (Daniel Weyman), čiji identitet će zasigurno potaknuti niz diskusija u narednim tjednima. Numenor, ćemo po svemu sudeći, vidjeti naredni tjedan.

The Rings of Power

Povratak u Međuzemlje

Očekivano, „Rings of Power“ je serija koja će potaknuti brojne kontroverze. Novac nije rješenje za sve, i unatoč doista raskošnom izgledu, narativ može biti bolji. Ne pomaže ni to da je vremenska linija komprimirana i ispremiješana, što uvodi nepotrebnu konfuziju. A problem predstavlja i loš editing, budući da u prve dvije epizode konstantno skačemo s jednog kraja Međuzemlja na drugi. Tu su i meme momenti, poput svjetske prvakinje u plivanju Galadriel, i bar po meni, nepotrebnih fillera.

S druge strane, „Rings of Power“ konačno nas je vratio u Međuzemlje. Vidjeti Lindon, Khazad-Dum ili (uskoro) Numenor, posebno je iskustvo. Priča ima ogromni potencijal, i sudeći po viđenom, pogotovo po boljim nitima radnje, taj potencijal bi mogao biti realiziran do kraja sezone. Uz par iznimaka, glumačka postava daje sve od sebe, a showrunneri, svjesni limitacija, bore se s problemima, koji bi predstavili problem i za samog Eru Ilúvatara. Ako se radnja popravi, „Rings of Power“ imaju sve potrebne elemente da postanu decentna adaptacija Tolkienovog svijeta. Možemo se samo nadati da će ispuniti svoj potencijal.

Check Also

Dina: Drugi dio – Blockbuster s mozgom i srcem

Denis Villeneuve više je puta izjavio da svoju Dinu vidi kao trilogiju, u kojoj pratimo …

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

5 comments

  1. Pogledao 6. Konfuzna. U pravi tren dolazi konjica da spasi stvar, ali onda jedan jedini tip sam pokvari sve i eto ti cliffhangera. Ne brinite, Galadriel će preživjeti, hehe.

  2. Pogledao 3, 4. i 5. Treća je solidna, bolja od prve dvije, ali radnja se tu zapravo još više uspori i na kraju ispadne da im je trebalo 3 epizode da se maknu iz Numenora. U petoj epizodi konačno detalj koji sliči Tolkienu, pjesma. I to je otprilike sve.

  3. Gledljivo. Očekivao sam puno više. Nespretno prenošenje radnje i događaja gledateljima. Rekao bi da ne znaju kvalitetno prenijeti sadržaj tj. kvalitetno ispričati priču (što je uobičajeno za većinu današnjih filmova i serija). Vizualno je odlično. Vidi se da su potrošili puno novca. Također pretvaranje svih rasa u ljude je nepromišljeno i ne bi se trebalo raditi (što po izgledu, što po ponašanju/glumi). Žao mi je Tolkiena. Vjerojatno se okreće u grobu.

  4. što se mene tiče, ovo je za sad jedva gledljivo. Vidi se da su ulupali hrpu para, ali uzalud, jer sve djeluje nekako lažno i dosadnjikavo. Ne bih se složio s komentarom gore da su crni likovi dobro uklopljeni, imalo bi nekavog smisla da je riječ o rasi koja je zemljopisno odvojena, ali ovako random razbacani, ne. Iako ona ‘crna patuljčica’ čak i djeluje ok, ali to je više do same glumice. Ovo je nekakav ‘MTV lotr’ i bojim se da mu nema spasa, jer je u temeljima sve pogrešno…

  5. Pogledao. Nije toliko loše kako pišu po netu, ali istina je da je slabo Tolkienov high fantasy. Više je Game of Thrones bez seksa, prizemno, grubo, nerafinirano, “realistično”. Crni likovi ne smetaju, dobro su uklopljeni, daleko iritantniji su elfovi s kratkom kosom (wtf??). Da ne spoilam previše, ako ovako nastavi, Galadriel je na putu da postane nešto kao ona Mary Sue iz posljednjih Star Warsa – lijevom rukom ubija čudovišta, a desnom preplivava oceane. Zvijezda padalica djeluje kao da je pokra… posuđena iz računalne igre Diablo. Da pogađam, to je mladi Gandalf? Sve u svemu ‘ajde, gledljivo, s tim što je od Tolkiena ostalo otprike T, ali ne baš veliko.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics