The Expanse izgleda bolje nego ikad, prvi pogled iza scene za 5. sezonu

Prije dvije godine, svaki fan kvalitetnog SF-a imao je trenutak nevjerice i beznađa kada je objavljeno da je Syfy ukinuo jedan od najboljih SF serijala koje smo imali priliku gledati na malim ekranima – The Expanse. Ova hvaljena adaptacija, književnog dvojica Daniela Abrahama i Tyja Francka – poznatijih pod pseudonimom James S. A. Corey jedan je od najoriginalnijih recentnih SF uradaka koji pokazuje blisku budućnost čovječanstva u relativno realističnoj interpretaciji. Ovo nije utopija slična onoj Star Treka, već je jedna od možemo reći optimističnijih verzija, naše pesimistične budućnosti. Dakle, klimatske promjene nas nisu zaobišle, ali uspjeli smo kolonizirati Sunčev sustav, samo da predrasude sa Zemlje preselimo u svemir. Tako su nastali novi tipovi nacionalizma, rasizma, ekonomske nejednakosti, a i religija je uspjela preživjeti. A ako ovome pridodamo radnju prepunu intriga, rata, ali i vanzemaljske prijetnje, kao i odličnu glumačku postavu ne treba čuditi da je „The Expanse“ dobio ogromnu podršku fanova koji su pokrenuli dosad neviđenu kampanju za spas omiljenog serijala, i…uspjeli. Ne samo da su uspjeli, već su i privukli pozornost najbogatijeg čovjeka svijeta i ogromnog fana žanra Jeffa Bezosa, te je „The Expanse“ dobio novi dom na Amazon Primeu, gdje ćemo gledati četvrtu sezonu.

A sudeći prema recentnim trailerima, to će vjerojatno biti i vizualno najraskošniji „The Expanse“ do sada. No to nije sve, jer Amazon je odobrio i petu sezonu, koja je već krenula u produkciju. Snimanje je započelo u listopadu, a ta prilika je obilježena cool videom koji se nalazi podno teksta. Mi smo se obvezali na drevni zakon šutnje u kojemu zbog spoilera ljudi nestaju u noći, ali možemo vam reći sljedeće. Ako ste fanovi serijala (a ako ovo čitate a) ili već jeste ili b) ćete to postati), svijet će vam se u petoj sezoni okrenuti naglavačke. Recimo samo da je „krvavo vjenačanje“ iz Igre prijestolja ništa prema onome što nas čeka iduće godine. A ovih dana smo dobili i mali aperitiv za spektakl u nastajanju, jer je režiser Breck Eisner (koji radi na serijalu od druge sezone), na svom twitteru objavio nekoliko videa iza scene, koji daju naslutiti razmjere naredne sezone. Tako imamo impresivni snimak ogromnog krana za snimanje, s kamerom koja se spušta s velike visine, te bez ikakvog prekida transformira u kadar iz zemljane perspektive. Sudeći po okolišu, ovo bi trebala biti scena koja se odvija na Zemlji. Tu je i nešto manje impresivna scena hoda u beztežinskom stanju kao i scena u kojoj Thomas Jane slavi vijest o odobravanju pete sezone u „Dr. Strangelove“ stilu, jašući na bombi.

Za sada su to svi dostupni mali aperitivi, ali sudeći po razini promocije koju je Amazon pokazao za „The Expanse“ (za razliku od Syfy-ja), trebali bi se pripremiti za nove vijesti u bliskoj budućnosti. Svakako prvo nas 13. prosinca, čeka četvrta sezona, dok su za početnike na Amazon Primeu dostupne i prve tri sezone. Tu su naravno i knjige od kojih su prve tri prevedene na hrvatski, a četvrta – Cibola u Plamenu će biti dostupna na ovogodišnjem Interliberu. Ali to nije sve. Za one koji vole spoilere (ali ih ne vole dijeliti), Hangar 7 je pripremio za skorašnje lansiranje i petu knjigu, koja je i izvornik za eksplozivnu petu sezonu – „Nemesis Games“. Tako da nemate isprika 😉 Prostranstvo vas čeka.

Check Also

The Walking Dead: Dead City: otkriven je prvi teaser, službene fotke i datum premijere!

Danas je otkriven datum premijere za nadolazeći spin-off serije The Walking Dead (Živi mrtvaci) u …

Strange New Worlds je trenutno jedina igrana Trek serija s budućnošću, ali novosti nas očekuju uskoro!

Nakon što Discovery završi sa svojom petom i ujedno posljednjom sezonom planirom za početak iduće …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics