S(F)retan vam Alien dan!

“All right, sweethearts, what are you waiting for? Breakfast in bed? Another glorious day in the Corps!” – Sergeant Apone. Jedne od onih nezaboravljivih rečenica, iz jednog od najboljih filmova svih vremena. Nije bez razloga da se 26. travnja obilježava Alien dan. I iako je ove godine nešto slabija ponuda ekskluzivnih stvarčica vezanih uz franšizu, to neće umanjiti naš entuzijazam oko proslave. Stoga ćemo se ove godine više usmjeriti na manje poznate zanimljivosti ove fantastične sage. Pa krenimo redom:

1. Originalni Alien je zapravo trebao završiti s Ripley koja se uspješno ukrca na šatl s Jonesyjem, dok je xenomorph trebao umrijeti prilikom detonacije broda Nostromo. No Scott je molio Fox za još ekstra četiri dana snimanja da bi dodao četvrti čin, finale bez kojeg je sada teško uopće zamisliti film.

2. Snimajući momente kada Kane, Lambert i Dallas istražuju LV-426 se pokazalo puno težim nego očekivano s obzirom da su glumci bili u debelim odijelima s kacigama. Zbog siromašnog budžeta filma u odijela nije prolazila adekvatna količinu zraka pa su svi bili napola omamljeni. Zanimljivo upravo je to doprinjelo autentičnosti tih kadrova, ali isto tako je bilo i opasno. Tek kada su za pojedine scene ta ista odjela obukla djeca Scotta i direktora fotografije Dereka Vanlinta, i kada se jedno od njih onesvijestilo, onda su poduzete mjere zaštite. Odjela su tada bila redizjanirana da imaju bolji protok zraka.

3. Ridley Scott je namjerno glumce držao van seta Aliena dok su dizajneri i ekipa slagali scenu za Kaneov posljednji obrok. Tako da iako su bili pročitali scenarij, nitko od glavnih glumaca nije znao što će se dogoditi. Kada je chestburster iskočio iz prsa Johna Hurta s krvlju prskajući po svuda, Veronica Cartwright je dala potpuno autentičnu reakciju šoka popraćenu vrištanjem. Weaver je za tu scenu naknadno izjavila – “Svi su nosili kabanice na setu. Trebali smo biti barem malo sumnjičavi.”

4. U kino verziji Aliensa zadnja scena u kojoj vidimo Burkea je s njegovim zastrašujućim pogledom u očima dok mu se približavaju ralje Aliena. No bila je snimljena i dodatna scena koja nije završila ni u redateljskoj verziji. Ripley u njoj otkriva zakukuljenog Burkea dok traži Newt. Burke je hvata i moli za pomoć, vičući da je jedan stvor u njemu, a Ripley mu daje detonator u ruke te odlazi. Cameron je naknadno izbacio scenu kada je uvidio svoj previd jer u toj fazi bi Burke morao imati facehuggera na licu.

5. U ranoj verziji scenarija za Aliense postojala je konekcija s Terminatorom. Bishop govori kako ga je stvorio Cyberdyne Systems – korporacija odgovorna za kreiranje Skyneta u Terminator sagi. Kasnije je ipak naziv korporacije promjenjen u Hyperdyne. No veza je barem ostala s glumcem Billom Paxtonom koji je imao malu ulogu u filmu Terminator.

6. Dio razloga zašto u Alienu 3 nema oružja je zbog Weaver koja je nakon oružjem natrpanog filma Aliens zatražila da svako oružje bude izbačeno iz scenarija.

7. David Fincher se borio s Foxom oko kontrole na Alienu 3, no tu je bitku na žalost izgubio pa je studio diktirao koja će verzija izaći kao finalna. Čitava podradnja je izbrisana u kojoj Ripley i zatvorenici uspiju zarobiti stvorenje, da bi ga Golic oslobodio.

8. Sigourney Weaver je oklijevala s povratkom u franšizu za četvrti nastavak i to je skoro rezultiralo bitno drugačijim likom koji bi se povratio iz mrtvih. Joss Whedon je u toj ranijoj fazi zamislio kloniranu Newt i to radi prijašnje demonstracije njezinih vještina preživljavanja. Iako je Whedon želio nastaviti tim putem, kada je Weaver konačno pristala studio je odbacio tu ideju.

9. Mnogi od Whedonovih mogućih krajeva za Alien Resurrection su se odvijali na Zemlji. Doduše samo je jedna varijanta snimljena, samo da bi bila izbačena u zadnji tren. Tu alternativnu scenu možete pogledati ovdje.

10. Zakucavanje u filmu Alien Resurrection je Weaver uspjela iz prvog pokušaja. Režiser Jean-Pierre Jeunet nije imao ništa protiv da se scena napravi digitalno, no Weaver je vježbala dva tjedna da obavi taj zadatak. Kasnije je taj dan opisala kao jedan od najboljih u životu.

Želite li testirati vašu vjerojatnost preživljavanja u koloniji? Weyland-Yutani je razvio test putem simulatora. Ukoliko vas više zanima koja bi vam funkcija najbolje ležala u sklopu kompanije tada možete otkriti i to na sljedećem linku. S(f)retno!

Alien

Mi smo se s Inverzijinim webshopom također pridružili proslavi, pa vam nudimo 10% popusta na sve artikle vezane uz Aliena (kod za ostvarivanje popusta je: Alien i kada ga upišete za to predviđeno mjesto tada će se iznos kupovine umanjiti). Otvorili smo i posebnu kategoriju Alien Day, no nešto artikala vezanih uz franšizu ćete pronaći i u drugim kategorijama. Privjesak Aliena se nalazi pod Funko pocket POP! privjesci, posebni 8-bitni Xenomorph se nalazi u kategoriji 8-bitni Funko POP!, a čak tri vrlo cool dizajna Alien majica se nalaze u kategoriji Majice. Slobodno se počastite, mi se nećemo buniti, jer vaše vrištanje kada dođe račun od kartice sasvim sigurno nećemo čuti 🙂

Titan Books je lansirao Alien: The Cold Forge, najnoviji službeni roman autora Alexa Whitea.

Alien

Za sve fanove sladokusce objavljen je zanimljiv novi recept za Xenomorph Egg Cupcake. Ako se ne usudite okušati u receptu, barem pogledajte kratki tutorijal da vidite kako zapravo i nije tako teško napraviti ovu fantastičnu slasticu. Mi u redakciji znamo što radimo iduće godine na Alien dan, iako nam je savršeno jasno da će čokolade biti povuda, kao krvi u franšizi.

Američki online shop Mondo, najpoznatiji po ograničenim izdanjima filmskih plakata, je za ovu prigodu izdao dvije varijante Alien postera, ali i novi motiv majice.

Alien

Check Also

Prvi trailer za Netflixovu seriju Terminator Zero!

Netflix je konačno objavio prvi teaser trailer za anime seriju Terminator Zero. Serija je najavljena …

Prvi trailer za Rick and Morty: The Anime!

Za sve vas kojima nikada nije dovoljno Ricka i Mortyja Adult Swim je predstavio službeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics