Signali s posljednje granice #2: Dobrodošli na USS Discovery, na kraj početka

Nakon prošlotjednog dvosatnog pilota, Star Trek: Discovery nas je ostavio s više pitanja nego odgovora. Započeo je brutalni rat s Klingoncima, izgubili smo kapetanicu Georgiou, USS Shenzou je uništen, a Michael Burnham je zbog svojih postupaka ostala bez čina, i završila u doživotnom zatvoru. Ta, neočekivana tragedija, više je sličila nečemu iz filmova J.J. Abramsa, nego tradicionalnom optimističnijem TV Treku. Ali bilo bi pogrešno gledati prve dvije epizode pilota, kao novu direkciju Treka. Bilo bi ih pogrešno gledati i kao pilot. One su bile više uvod u radnju, spektakularni teaser koji je pomogao u razvoju glavne junakinje i njenih motiva. Treća epizoda Context Is For Kings, je taj glavni događaj, ono što smo čekali – tradicionalni pilot – gdje upoznajemo brod, posadu te temelje radnje koje ćemo pratiti u narednim tjednima.

Star Trek: Discovery

Misterij USS Discovery, NCC-1031

Radnja treće epizode počinje šest mjeseci nakon Bitke kod binarnih zvijezda. Pratimo Michael Burnham, osuđenicu, na zatvoreničkom transportu u kažnjeničku radnu koloniju. Njen put naglo je prekinut nakon što shuttle zadesi nesreća, te ga u zadnji čas (minus pilota) spasi USS Discovery. I upravo ovdje vidimo razliku između prijašnjih Trek serijala, i Discoveryja. Titularni brod nema spektakularnu uvodnu scenu polaska iz drydocka, niti 10 minuta panoramskih snimaka broda. A budući da glavni lik nije kapetan, niti služi na mostu, i za nju i za gledatelje Discovery je strani agent – za Burnham to nije dom (iako je na putu da postane), te njeno iskustvo na brodu odiše nelagodom i misterijem. Poput samoga broda, i posada Discoveryja je prikazana na drugačiji način nego što smo inače navikli. Od slijetanja u brodski hangar gdje ju dočekuje zapovjednica osiguranja Landry (Rekha Sharma) pa do inženjera Paula Stametsa (Anthony Rapp) koji provodi misteriozne eksperimente u strojarnici, posada je neprijateljski rapoložena prema Burnham. Taj isti osjećaj dijeli i njen bivši podređeni, a sada prvi časnik broda – Saru. Ni sama Burnham ne pomaže smirivanju tenzija. Njena smirenost i hladnoća posljedica je njenoga vulkanskog učenja, ali sav trening ne može sakriti ljudsku prirodu što će se pokazati tijekom njene agresivne obrane u kafeteriji. Neprijateljska i tenzijama nabijena atmosfera će iznenaditi brojne Trek fanove, koji su naviknuti na topliju, obiteljsku atmosferu među članovima posade. Ali, ako uzmemo u obzir da na Discovery Burnham dolazi kao zatvorenik, kao prva pobunjenica u Zvjezdanoj floti, kao osoba koja je započela rat, takva reakcija posade je logična i očekivana.

Star Trek: Discovery

Dojam Discoveryja kao nešto drugačijeg broda, i drugačije posade, drugačijeg Treka na koji smo se navikli, zaokružuje kapetan Gabriel Lorca (Jason Isaacs) – prokušani zapovjednik, čovjek s velikim planovima i idejama, koje se nužno ne podudaraju s planovima Flote. Lorca nije tradicionalni kapetan moralist i idealist na kakve smo navikli, i biti će zanimljivo pratiti daljni razvoj i postupke njegova lika. Ironično, upravo je Lorca osoba koja prepoznaje važnost Burnham i nudi joj privremenu poziciju na brodu. Sumnjičavost naše glavne junakinje prema ovoj neočekivanoj ponudi potpuno je opravdana budući da se Discovery našao u pravo vrijeme na pravom mjestu da pomogne upravo shuttleu s najpoznatijom zatvorenicom u kvadrantu. No izbora nema jer regrutacija nije ponuda već prisila. Jedini prijateljski raspoložen lik je kadetkinja Sylvia Tilly (Mary Wiseman), inteligentna ali zbunjena znanstvenica koja s Burnham dijeli radno mjesto i sobu. Tilly je ujedno i rijedak izvor humora u ovoj zasad ozbiljnoj i mračnoj seriji, iako čak i brbljiva Tilly izbjegava odgovoriti Burnham što se zapravo događa s brodom i koja je svrha misterioznih crnih uzbuna. Čak i neodobreni upad u tajanstveni arboretum donosi više pitanja nego odgovora. Discovery je uistinu brod misterij.

Star Trek: Discovery

Dolje je gore

Misterij se produbljuje tijekom ekspedicije na nesretni brod blizanac USS Glenn. Odmah pri dolasku na brod postaje očito da je nešto pošlo po zlu. Dolaskom na Glenn ova mračna epizoda postaje još mračnija te se pretvara u mini SF horor. Svi elementi su ovdje: od napuštenog svemirskog broda, mračnih hodnika, treptavih flourescentnih svjetala, sve do izobličenih masakriranih tijela posade, hrpe mrtvih Klingonaca i bizarnog čudovišta koje patrolira hodnicima. No upravo ovaj najmračniji dio ima i najvažniju ulogu. Osim što je ponudilo neke od odgovora (Stamets je astromikolog, a Discovery pogoni organska energija, koju proizvode fungi), put na brod strave omogućio je Burnham da uskoči u svoju staru ulogu i počne iskupljenje za svoje pogreške, privukavši pozornost čudovišta na sebe i tako omogućivši ostatku tima (minus neimenovanog zastavnika) da se domogne shuttlea. Također, njen bijeg od čudovišta dao nam je priliku za bolji uvid u njenu hibridnu vulkansko-ljudsku prirodu, dok recitira odlomke iz „Alise u zemlji čudesa“ i pokušava se podsjetiti da pravi svijet ne funkcionira uvijek po pravilima logike.

Star Trek: Discovery

Konačno, akcije Burnham tijekom horor ekspedicije uvjeravaju Lorcu u ispravnost njegove odluke, te u impresivnoj sceni konačno dobivamo odgovor barem na dio misterije koja okružuje Discovery. Fungi, tj. organska energija nije samo način pomoću kojeg se mogu postići velike brzine, fungi mogu pomoći i u instantnoj teleportaciji, koja bi omogućila posjet svakom mjestu u kvadrantu, pa i galaksiji. Istraživanje koje vodi Stamets je ključ za pobjedu u ratu protiv Klingonaca. A budući da je Burnham započela taj rat, Lorca želi njenu pomoć u nastojanju da ga završi. “Universal law is for lackeys,” Lorca kaže Burnham, dajući joj do znanja da se slaže s njenom odlukom donesenom na brodu USS Shenzou. Burnham je tako našla priliku ne samo za iskupljenje, već za povratak u Zvjezdanu flotu. No pitanje je koliko se Lorci može vjerovati, i koliko je taj „povratak“ njegov plan, budući da on sada od sada nadalje kontrolira sudbinu Burnham. A sudeći po zadnjoj sceni u kojoj vidimo da je Lorca uz pomoć zapovjednice Landry u tajnosti na brod doveo onu bizarnu zvijer, Discovery i dalje čuva svoje misterije.

I tako nakon tri epizode, stigli smo do kraja početka. „Context is For Kings“ postavio je tematski i stilski predložak za ostatak sezone. Čeka nas mračnija atmosfera kakvu nismo imali prilike vidjeti od Dominijskog rata u DS9 i završnog dijela treće sezone Enterprisea. No čeka nas i nada za optimističniju budućnost iz budućih iteracija. Završna scena daje nam nadu, s Burnham ne više kao zatvorenicom, već osobom na novom početku, na putu da se priključi disfunkcionalnoj obitelji Discoveryja, koja također traži samu sebe. Na tom putu i Burnham i posada trebat će prijeći preko teških etičkih dilema i pitanja te pronaći rješenje za završetak rata kao i razriješenje misterije. Jer ponekad moramo ići dolje da dođemo do vrha.

Star Trek: Discovery

 

Dodatne opservacije:

  • Mogu zamisliti neke od fanova kako se zgražaju na samu pomisao spomena federacijske kažnjeničke kolonije. Ali iako je tonalno i tematski Discovery mračnija iteracija TV treka, kažnjenička kolonija je bila spomenuta ranije, a najpoznatiji (bivši) član je Tom Paris.
  • Kao supertajni znanstveni brod, Discovery (i vjerojatno njegov brod blizanac) je najnoviji dodatak Zvjezdanoj floti, što znači da je noviji od brodova klase Constitution koji su već u uporabi.
  • Jedan od najvažnijih likova u Star Treku je brod. Kao središnji hub, svemirski brod je mjesto na kojem naši likovi provode najviše vremena i na kojem se odvija većina događaja. Discovery možda nije imao dugi vizualni uvod, ali je njegova intro scena bila jako impresivna. Budući da je Discovery u cjelini CGI, ovo će omogućiti razne kutove kamere, što znači da ćemo za razliku od prethodnika vjerojatno vidjeti uvijek novi kut broda.
  • Dok je USS Shenzhou bio razmjerno mračno mjesto unutrašnjost Discoveryja je svjetlija, i time ugodnija za oko.
  • Osim strojarnice koja je razmjerno mračna, jedino uistinu mračno mjesto na brodu je kapetanov ready room i njegova tajna soba. Lorca je predstavljen kao osoba s oštećenim vidom, što mu je vjerojatno osiguralo zapovjedništvo nad brodom daleko od fronte. No pitanje je kako je oštetio vid. Očekujemo odgovor u jednoj od narednih epizoda, vrlo vjerojatno kao važan dio radnje.
  • Svi dosadašnji kapetani imali su nešto po čemu su se isticali. Picard je imao Earl Grey, Janeway kavu, Lorca ima kolačiće sreće i tribla.
  • U prvoj sceni u kojoj Burnham sreće Lorcu, tribl prede zadovoljno na njegovom stolu. Osim što je poznat po brzoj reprodukciji, tribl može prepoznati Klingonce. Je li njegova glavna uloga da posluži za prepoznavanje klingonskih špijuna zaraženih augment virusom? I je li Lorca svjestan koliko moćno oružje mu prede na stolu?
  • Pažljivi gledatelj primjetit će digitalni prikaz karte Federacijsko-klingonske fronte u Lorcinom ready roomu. U ranijim intervjuima napomenuto je da će se granica mijenjati iz epizode u epizodu pa obratite pogled.
  • Iako je Discovery drugačiji brod od kojih smo navikli, s drugačijom posadom, epizoda izričito navodi da se ne slažu svi s ratom. Stamets je najbolji primjer, budući da u shuttleu govori Burnham da se ne slaže s Lorcom i Zvjezdanom flotom u preuzimanju njegovog istraživanja za ratne svrhe. Također on izravno naziva Lorcu ratnim huškačem.

Star Trek: Discovery

  • Epizoda nastavlja referencirati kanon. Tako Stamets daje Burnham žuti podatkovni disk, što je izravna referenca na obojane pravokutne pločice koje se koriste u TOS-u.
  • Još jednom su spomenuti Andorijanci, iako ih još nismo imali prilike vidjeti.
  • „Reakcijska kocka“ koja je ključni dio tehnologije instantnog teleporta podsjeća na ikonijsku tehnologiju koja je prvi put viđena u serijalu TNG „Contagion“, te kasnije u DS9 „To the Death“. No budući da je nismo vidjeli u službi Federacije u kasnijim iteracijama, kao ni „novi način leta“, za očekivati je da će u jednom trenutku to istraživanje propasti ili biti zavijeno velom tajnosti.
  • Kad smo kod tajnosti, pri dolasku na brod Burnham ima priliku vidjeti osoblje Zvjezdane flote s crnim insignijama. Ne bi nas iznenadilo da su te crne delte u službi Članka 14, Sekcije 31 Povelje Zvjezdane flote.
  • Omiljeno piće prvog časnika Saru je, zanimljivo, čaj sa soli.

Star Trek: Discovery

 • Osim Saru, Burnham susreće još jednog bivšeg časnika s USS Shenzhou, Keylu Detmer. Detmer je čini se pretrpila ozljedu tijekom Bitke kod binarnih zvijezda i sada nosi kibernetički implantat.
 • U upečatljivoj sceni, Burnham otkriva Tilly da je „Alisu u zemlji čudesa“, Amanda čitala njoj i njenom sinu. Time je potvrđeno da su Michael i Spock živjeli zajedno na Vulkanu. Također ovo je referenca na TOS epizodu u kojoj Spock kaže da je Amanda voljela Lewisa Carrolla.
 • Trepnite i promaknuti će vam. U svojoj tajnoj sobi Lorca ima kolekciju kosti izvanzemaljaca, uključujući i one Gorna. Također, čini se da Lorca i Landry imaju nešto dublju vezu nego što to na prvi pogled izgleda.

Osvrt na prošlu epizodu potražite na linku.

Check Also

Ekskluzivne fotke i novi detalji iz Marvelove serije Secret Invasion!

Vanity Fair je netom objavio galeriju ekskluzivnih fotografija iz nadolazeće Marvelove serije Secret Invasion, koje …

House of the Dragon: 2. sezona će imati manji broj epizoda nego prva

Otkriven je broj epizoda druge sezone HBO-ove fantasy serije House of the Dragon iliti Zmajeve …

6 komentari

 1. Kog’ je briga za bezvezni STD, ‘ajmo mi malo o novom Blade Runneru 🙂

  • Davorin Horak

   Prvo neka ga svi pogledaju, dajmo ekipi fore još koji dan. I mi na Inverziji moramo obaviti još jedno gledanje prije osvrta. Ovaj puta ćemo biti pametniji te se zaputiti na 2D projekciju.

   • “I mi na Inverziji moramo obaviti još jedno gledanje prije osvrta.”

    Možda i dva.

    “Ovaj puta ćemo biti pametniji te se zaputiti na 2D projekciju.”

    Upravo tako. Koji mi je vrag bio… 🙂

 2. Mogu progutati doista svakakvu umjetničku slobodu, preskočiti manje scenarističke rupe i pohvaliti epizodu da je odlična; mogu čak i odškiljiti na sve lens flareove, ali ne mogu shvatiti da se ONA zove Michael?! Completely illogical. Completely ill.

  • e vidiš, to je bio i moj problem. Ali sa druge strane. Jer unisex imena su postala normalna stvar u zadnjim godinama. I za Trek da izabere takvu opciju je bilo pohvalno. Ali sad su sve poništili time da je Michael ipak normalno muško ime u 23. stoljeću. To im nije trebalo.

   A inače izbor muškog imena za ženski lik je Fullerov zaštitni znak. U svim njegovim serijama.

 3. nije me baš nešto oduševila ova epizoda,…zapravo me zabrinula 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics