Napustio nas je legendarni Sean Connery (1930.-2020.)

U 91. godini života preminuo je legendarni glumac Sean Connery, koji se proslavio ulogom Jamesa Bonda. “The name’s Bond… James Bond.”

Connery je dugo smatran jednim od najboljih glumaca koji su utjelovili kultnog špijuna. Kraljica Elizabeta II proglasila ga je vitezom 2000. godine. Connery je bio ljubimac publike više od 40 godina i slovio za jednog od najpouzdanijih i najkarizmatičnijih glumaca. Kada se istaknuo s ulogom famoznog Agenta 007, gotovo jednako se nastavio isticati i u drugim tipovima filmova, klasicima poput Čovjek koji je htio biti kralj, Ime ruže, Indiana Jones i posljednji križarski rat te Lov na Crveni oktobar. Uloga irskog policajca Jima Malonea u filmu Nedodirljivi redatelja Briana De Palme donijela mu je i Oscara za najboljeg sporednog glumca. A uloga u filmskoj adaptaciji Ime ruže donijela mu je i nagradu BAFTA za najboljeg glumca. No Connery je primio još jednu nagradu BAFTA, i to onu za životno djelo 1998. za doprinos svjetskoj kinematografiji.

Zanimljivosti oko uloge Bonda koja ga je i proslavila je da su za ulogu razmatrani Richard Burton, Cary Grant, Rex Harrison, pa čak i Lord Lucan. I iako Bondov tvorac, Ian Fleming nije incijalno želio Conneryja u toj ulozi, žena producenta Cubbyja Broccolija je smatrala da je idealan i da će se svidjeti ženama, a ostalo je kako se kaže povijest.

Što se tiče samog žanra imali smo ga prilike gledati u pristojnom broju filmova. Tu je zloglasni, relativno loš ali kultni SF Zardoz iz 1974. godine koji se činio da će naštetiti Conneryjevoj karijeri. Zatim je uslijedio Meteor iz 1979. godine u kojem je Connery glumio nasuprot Natalie Wood. Kritičari niti publika nisu doživjeli film, jer je patio od previše dosadnih dijaloga, a premalo akcije i scena uništenja. No već 1981. je stigao Outland, vestern u svemiru kojeg i dan danas možete pogledati i uživati u atmosferi. Ta mu je uloga osigurala i nominaciju za Nagradu Saturn. Iste godine je Connery tumačio i kralja Agamemnona u klasiku Terryja Gilliama – Vremenski banditi. 1974. godine je na žalost tumačio ulogu Zelenog viteza u filmu Sword of the Valiant kojeg ako niste pogledali savjetujemo da niti ne pokušavate. Nakon toga uslijedila je uloga u svima poznatom Highlanderu iz 1986. godine, a glumio je i u njegovom nastavku iz 1991. godine. U međuvremenu je ostvario ulogu u filmu Indiana Jones i posljednji križarski rat gdje je tumačio Indyjevog tatu. Kombinacija Conneryja i Harrisona Forda kao oca i sina je upalila barem što se tiče kino blagajni i uprihodovala gotovo pola milijarde dolara. 1998. godine je glumio zlikovca Sir Augusta de Wyntera u filmu Osvetnici, spin-offu istoimene kultne britanske serije. No taj film je gotovo u svakom pogledu bio podbačaj. I za kraj nam preostaje spomenuti njegovu ulogu Allana Quatermaina u filmu Družba pravih džentlmena iz 2003. godine. To je ujedno bio i posljednji film kojeg je snimio. Voljeli bi reći da je to dobar film, i često ga iznova pogledamo razmišljajući što bi bilo da je bilo, no iako je materijal bio obećavajući fantastičnu premisu je jednostavno ubila loša izvedba. No Connery je u filmu bio odličan kao i gotovo uvijek, a i vizuali su divni, tako da ako ga uhvatite za ponovno gledanje to neće biti u potpunosti bačeno vrijeme.

Još jedna zanimljivost, ovaj puta povezana sa žanrom je ta da je Connery odbio ulogu Gandalfa u Gospodaru prstenova iz 2006. godine, proglasivši se umornim od glume i bolesnim od “idiota koji sada snimaju filmove u Hollywoodu”.

No još jedna luđa zanimljivost je ta da je Shatner jako želio Conneryja da tumači ulogu Syboka, Spockovog ludog polubrata u filmu Star Trek V: The Final Frontier, kojeg je William Shatner režirao. Što je još zanimljivije Connery je bio zainteresiran, ali je morao odbiti radi konfliktnog rasporeda snimanja na filmu Indiana Jones i posljednji križarski rat. Ta uloga u Indiani Jonesu je također interesantna, jer incijalno je Connery odbio tu ulogu, navodeći kao razlog da je bio svega 12 godina stariji od Harrisona Forda, a trebao je tumačiti njegovog oca. No na kraju je sudjelovao u preoblikovanju njegove uloge sa Spielbergom i čini se da smo u konačnici svi povjerovali kako bi mu on doista i mogao biti otac.

Također treba spomenuti kako je Connery odbio priliku da tumači Arhitekta u filmovima Matrix Reloaded i Matrix Revolutions. Uloga je na kraju pripala Helmutu Bakaitisu.

“Moja glumačka snaga leži u tome što sam ostao blizu svoje srži, što ima neke veze s glasom, glazbom, melodijom koja je u velikoj mjeri povezana s mojom pozadinom.” – svojedobno je Connery izjavio za The New York Times.

Check Also

Prvi trailer za Rick and Morty: The Anime!

Za sve vas kojima nikada nije dovoljno Ricka i Mortyja Adult Swim je predstavio službeni …

Prvi trailer za Marvelov film Captain America: Brave New World!

Marvel Studios je konačno objavio prvi teaser trailer i poster za Captain America: Brave New …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics