Na današnji dan se 1917. rodio autor Paklene naranče Anthony Burgess

Na današnji dan, 25. veljače 1917. godine rodio se britanski pisac, lingvist i glazbenik John Anthony Burgess Wilson, koji je svoje romane potpisivao kao Anthony Burgess. Iako je pisao i izvan žanra, njegov najpoznatiji roman ostao je antiutopijska Paklena naranča (A Clockwork Orange) objavljen 1962. godine. Prema romanu, ali američkom izdanju iz kojeg je izbačeno zadnje poglavlje, Stanley Kubrick je 1971. godine snimio istoimeni kultni film. Sam Burgess je izjavio da knjiga nikada ne bi bila toliko popularna da poznati filmaš nije napravio film, premda je verziju scenarija koju mu je Burgess dao Kubrick odbacio zbog previše nasilja.

Paklena naranča ironijski je pogled na distopijsku budućnost u tradiciji sličnih djela kao što su Zamjatinov Mi ili Orwellova 1984. Burgess je napisao i kazališni komad za koji je sam skladao glazbu. Ako još niste, svakako pročitajte roman koji je kod nas objavila Zagrebačka naklada (Paklena naranča) i pogledajte izvrstan Kubrickov film. Ma i ako ste ga već gledali, pogledajte ponovo to distopijsko filmsko remek-djelo.

Check Also

Nakladnik Hangar 7 vas ovaj petak poziva na mini event!

Nakladnička kuća Hangar 7 poziva vas na druženje povodom privođenja kraju njihovog projekta Spekulativna fikcija …

Dobitnici nagrade Locus za 2022. godinu

Tijekom virtualnog Locus Awards Weekenda otkriveni su dobitnici jedne od najprestižnijih žanrovskih književnih nagrada – …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics