GISKO tjedan Harryja Pottera

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek drugu godinu za redom održava GISKO tjedan Harryja Pottera, koji je već startao jučer 28. kolovoza i trajat će do 02. rujna 2017. godine. Projekt je namijenjen svim zainteresiranim korisnicima Knjižnice – kako djeci i mladima, tako i odraslima. Preduvjet za djecu je da su starija od 9 godina te da su čitali, odnosno gledali nastavke iz serijala o malom čarobnjaku. Tijekom projekta održat će se različite kreativne, likovne i čitateljske radionice i događanja, koja imaju cilj potaknuti čitateljske navike, prvenstveno kod djece i mladih, te pridonijeti razvoju Knjižnice kao mjestu kulturnih susreta, zabave i društvenih događanja.

U srijedu 30. kolovoza dan počinje s prvim predavanjem – Starim runama. Zavirite u tajanstveni svijet ovog drevnog pisma, uz to obveznom predmetu na polaganju O.Č.I.-ju (za bezjake – Opaki Čarobnjački Ispit). Nakon što u prijepodnevnoj radionici naučite čitati rune, poslijepodne možete u potragu za horkruksima u skrovitim predjelima knjižnice.

Četvrtak, 21. kolovoza započinje s još jednim predavanjem – Satom proricanja. Pridružite se Satu proricanja i saznajte što listići čaja za vas spremaju. Donosi li vam budućnost zmaja, gnoma ili vilenjaka, možda upoznate nekog novog bezjaka. Stoga dođite i demonstrirajte, jeste li upravo vi Sveznajući, ili ćete predavanje prespavati kao Harry i Ron. Poslijepodne se u ekipama igra Pictionary, a zadatak je najbrže prepoznati i nacrtati pojmove kao što su pivoslac, metloboj, Vrištava daščara, dementor i Albus Dumbledore. Nakon toga slijedi prava poslastica Tjedna – čarobnjački šah. S velikim figurama Osječkog šahovskog saveza obarat će se pješaci, lovci, topovi i na kraju matirati kralj.

Prvi dan rujna započinje metlobojem. Pripremite se za lovce, tragače, maljce i balune na osječkom metlobojskom terenu. Poslijepodne slijedi uvježbavanje čarolija u Duelantskom klubu, dom protiv doma, dok se navečer u dvorištu knjižnice provjerava koliko zaista znate o svijetu magije u Harry Potter pub kvizu.

Za one nešto starije kao šećer na kraju pripremljen je LARP (Live action role-playing game) kojeg pod nazivom “Harry Potter: Mračna vremena” organizira Terrible Creations. Ako ste odrastali zamišljajući kako se nalazite u ulozi Harryja, Rona, Hermione ili nekog drugog polaznika Hogwartsa i marljivo vježbate mahanje čarobnim štapićem, ovo je prilika da na kratko postanete jedan od vaših omiljenih likova. Igra traje oko dva sata. U njoj može sudjelovati pet do 12 igračica i igrača. Ne morate znati glumiti, ali je jako važno da li ste pročitali sve knjige ili barem pogledali sve filmove. Kostimi nisu obvezni, no više su nego dobro došli. Sve ostalo potrebno za igru dobit ćete tamo na licu mjesta. Sudjelovanje je besplatno.

Na samom kraju Tjedna podijelit će se i bogati nagradni fond kojeg su osigurali šaroliki sponzori, a moramo se pohvaliti da smo među njima i mi, odnosno Inverzijin webshop.

Prijaviti se na radionice možete osobnim dolaskom ili telefonski na Posudbenom odjelu za odrasle 031/211-233.

Sve ostale detalje potražite na eventu događanja.

GISKOHP

GISKOHP

GISKOHP

GISKOHP

Check Also

Natječaj za SF/F/H zbirku Priče o Davoru Šišoviću (FFK 2024.)

Natječajem se traže priče iz žanrovskog spektra znanstvene fantastike – fantasyja – nadnaravnog horora koje …

Počeo je Animafest Zagreb 2024.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 03. do 08. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics