FZFF: Fantastični planet – o jednom kultnom filmu i jednoj kultnoj knjizi

Animirani film Divlji planet / Fantastični planet (La Planète sauvage / Fantastic Planet) iz 1973. godine danas uživa kultni status. Nastao je po romanu Oms en série francuskog pisca Stefana Wula u režiji Renéa Lalouxa. No ono što je filmu dalo osebujnost, sugestivnost i prilično originalnu vizualnost jest dizajn avangardnog umjetnika Rolanda Topora i umjetnost reducirane animacije čeških animatora iz studija Jiříja Trnke u Pragu. Produkcija je započela 1963. godine da bi 1973. film osvojio Grand Prix žirija u Cannesu, a časopis Rolling Stone ga je 2016. stavio na 36. mjesto liste najboljih animiranih filmova u povijesti.

Na jubilarnom, desetom filmskom festivalu Fantastic Zagreb, Fantastični planet će biti prikazan 17. srpnja u kinu Tuškanac. Povod za projekciju nije neka okrugla filmska godišnjica već prvi hrvatski prijevod Wulova romana. Objavio ga je nakladnik Hangar 7 u sklopu projekta “Spekulativna fikcija – prošlost, sadašnjost, budućnost” kojeg je financirala Kreativna Europa kroz natječaj namijenjen književnim prijevodima europskih pisaca. Stoga će s početkom u 18:45 h, a prije projekcije filma biti održana kratka promocija te razgovor o romanu i filmu u kojem sudjeluju filmolog Silvestar Mileta i urednik u nakladničkoj kući Hangar 7, Davorin Horak. Svako uplitanje publike je dobrodošlo, a svi zainteresirani imat će priliku roman Stefana Wula, Fantastični planet (u prijevodu Milene Benini) pribaviti po posebnoj cijeni od 50,00 kn.

Stefan Wul je pseudonim francuskog dentalnog kirurga Pierrea Pairaulta koji se posvetio pisanju sf-a objavivši u vrlo kratkom periodu od 1956. do 1959. jedanaest romana. Bez obzira na njihovu duljinu (u slobodnoj procjeni, tri Wula daju jednog prosječnog G.R.R. Martina), to je značajan pothvat i u ono vrijeme. Premda je stekao solidnu slavu, Wul nije probio granice rodne Francuske iako je slovio kao dobar poznavatelj američke žanrovske scene. Fantastični planet mu je daleko najpoznatiji roman, a iako je Lalouxov film posredstvom Rogera Cromana igrao u Americi, engleski prijevod je objavljen tek 2010. godine. Samo desetak godina kasnije doživio je i hrvatsku verziju. Želite li saznati više o Wulu, francuskom sf-u, umjetnosti Rolanda Topora, filmu Renéa Lalouxa i peripetijama sa snimanja navratite do Tuškanca u petak 17. srpnja na čašicu razgovora o jednom kultnom filmu i jednoj kultnoj knjizi pod zajedničkim imenom Fantastični planet.

Check Also

Počinje 13. Fantastic Zagreb Film Festival!

Počinje najfantastičniji filmski festival koji i ove godine nudi pregršt recentnih svjetskih žanrovskih hitova kao …

Znanstvena fantastika na Animafestu 2023.

Svjetski festival animiranog filma – Animafest Zagreb održava se u Zagrebu od 05. do 10. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics