David Prowse (1935.-2020.)

U 85. godini života napustio nas je David Prowse, britanski bodybuilder i glumac kojeg ćemo zauvijek pamtiti po tome što je utjelovio lik Dartha Vadera u originalnoj trilogiji Ratova zvijezda. Njegova karijera u filmovima i na televiziji se protezala kroz šest desetljeća. Prowse nije samo radio na originalnoj trilogiji Ratova zvijezda, već se između ostalog pojavio i u kultnom filmu Clockwork Orange i u popularnoj SF seriji Doctor Who.

Prowse je rođen u Bristolu u Engleskoj 01. srpnja 1935. godine. Sa 16 godina posvetio se bodybuildingu, a u dobi od 25 godina je radio kao spasitelj i izbacivač. U to vrijeme čak tri godine za redom, 1962., 1963. i 1964. osvaja titulu British Heavyweight Weightlifting Championshipa. Još početkom 1960-ih prišao mu je glumački agent koji ga je pozvao da tumači ulogu Smrti u Don’t Let Summer Come u kazalištu Mermaid u Londonu. Od tamo je prešao na reklame, televizijske serije i na kraju filmove. Njegova prva filmska uloga je bila u Bondovoj parodiji Casino Royale iz 1967. godine. U filmu je utjelovio Frankensteinovo čudovište, ulogu koju je kasnije reprizirao u klasičnim konceptima filmova The Horror of Frankenstein (1970.) i Frankenstein and the Monster from Hell (1974). Malo prije nego što se Lucasov film počeo snimati 1976. godine, Prowse je započeo svoj 14-godišnji rad kao “superheroj” Green Cross Code Man u popularnoj seriji reklama o sigurnosti na cestama. Kao dio ugovora s Ministarstvom prometa, obilazio je škole kao Green Cross Code Man. Prowse je izjavio kako su mu zadnje godine kao Green Cross Code Man bile najdraže razdoblje njegove karijere. “Smanjili smo prometne nesreće s djecom s preko 40 000 godišnje na 20 000, spasivši tisuće života. To je moje najveće postignuće.”

Nakon što je utjelovio kultni lik Vadera u originalnoj trilogiji Ratova zvijezda, Prowseve uloge su bile rijeđe i s većim vremenskim razmacima. Odbijen je za glavnu ulogu u Donnerovom filmu Superman iz 1987., ali je ostao raditi na projektu trenirajući Christophera Reevea: “Proveo sam šest tjedana pokušavajući ga dovesti u moju formu.” Istu stvar je napravio i za Caryja Elwesa u pripremi za ulogu u The Princess Bride iz 1987. godine.

1989. godine radi različitih problema sa zdravljem praktički prestaje raditi. No unatoč svemu tome i dalje je lobirao da bude razmatran za bilo koji budući projekt Ratova zvijezda, unatoč nesretnom spletu događaja koji je doveo da ostane bez krune svog rada na trećem filmu trilogije. Prowse je svojedobno napisao da je njegovo najgore iskustvo na snimanju bilo tijekom filma Povratak Jedija. Rekao je da mu je novinar Daily Maila prenio informaciju kako će Darth Vader biti ubijen u filmu i da drugi glumac snima tu scenu na tajnoj lokaciji. Sljedeći članak “napisan je na takav način da je izgledalo kao da su sve te informacije došle od mene.”

2005. je u intervjuu za Empire izjavio kako ne radi ništa drugo osim što je plaćen da obilazi Star Wars konvencije, zbog čega je ispalo vrlo žalosno kada je 2010. godine potvrdio kako mu je zabranjeno dalje sudjelovati na službenim Lucasfilmovim eventima. “Jedino što su mi rekli je da sam spalio previše mostova između Lucasfilma i sebe.” No i dalje je obilazio neslužbene konvencije, te je redovito na njima promo materijale potpisivao “Dave Prowse je Darth Vader.”

Zanimljivo je i to da mu je Lucas zapravo ponudio da bira izmađu dvije uloge u trilogiji: Chewbacce i Dartha Vadera. 2008. u intervjuu je otkrio zašto je odabrao Vadera. “Pa, ako se sjetite svih filmova koje ste pogledali, gdje imate dobru stranu i zlikovce… uvijek se sjetite zlikovca.”

O njemu je 2015. godine snimljen dokumentarni film I Am Your Father, nazvan po legendarnoj rečenici koju izgovara Darth Vader, pa ako želite saznati više o Prowseu i njegovoj karijeri sada je pravo vrijeme za gledanje.

David Prowse

Check Also

Prvi pogled na Appleovu seriju Time Bandits, remake kultnog filma Terryja Gilliama

Da Apple radi na remakeu Time Banditsa to već vjerojatno znate, ali možda ste propustili …

Pripremite se za kaos s novim trailerom za Beetlejuice Beetlejuice!

Warner Bros. je objavio puni trailer za film Beetlejuice Beetlejuice, originalno poznat kao Beetlejuice 2. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics