James Earl Jones: 1931.-2024.

U 93. godini života preminuo je legendarni glumac James Earl Jones, jedan od najprepoznatljivijih glasova u filmskoj povijesti, čija je karijera trajala više od šest desetljeća. S početkom u malom kazalištu u malom gradu u sjevernom Michiganu, napredujući sve do Hollywooda.

1977. Jones je debitirao u svojoj legendarnoj glasovnoj ulozi Dartha Vadera u blockbusteru Georgea Lucasa Star Wars: A New Hope, koju će reprizirati za nastavke The Empire Strikes Back 1980. godine i Return of the Jedi 1983. godine.

U filmskoj trilogiji Dartha Vadera u kostimu je tumačio David Prowse, a Jones je sinkronizirao Vaderov dijalog u postprodukciji jer je redatelj George Lucas Prowseov jaki naglasak smatrao neprikladnim za tu ulogu. Na vlastiti zahtjev, Jones nije bio kreditiran za prva dva filma Ratova zvijezda, iako će to biti za treći film i na kraju također za ponovno izdanje “Specijalnog izdanja” prvog filma iz 1997. godine.

James Earl Jones bio je američki glumac poznat po svojim kultnim glasovnim ulogama i po svom radu u kazalištu. Tijekom svoje karijere dobio je tri nagrade Tony, dvije nagrade Emmy i nagradu Grammy.

Primljen je u American Theater Hall of Fame 1985. godine. Dobio je i National Medal of Arts 1992. godine, the Kennedy Center Honor 2002. godine, the Screen Actors Guild Life Achievement Award 2009., a 2011. primio je počasnog Oscara za životno djelo.

“James Earl Jones jedan od najsvestranijih i najtalentiranijih glumaca našeg vremena, s kultnim opusom na filmu, pozornici i televiziji. Fanovi će zauvijek voljeti njegov prijeteći bariton koji je donio Darthu Vaderu, kao jednim od najvećih zločinačkih izvedbi u kinu. Njegova moćna prisutnost na ekranu i topla osobnost izvan ekrana, jako će nam nedostajati.” – izjavila je Kathleen Kennedy.

“Toliko toga se može reći o njegovoj ostavštini, pa ću samo reći koliko sam zahvalan što dio toga uključuje i ‘Field of Dreams’. Ako ste ga gledali, znate da taj film ne bi bio isti s nikim drugim u toj ulozi. Samo je on mogao unijeti takvu magiju u film o bejzbolu i polju kukuruza u Iowi. Zahvalan sam što sam bio svjedok kako je on činio tu magiju.” – izjavio je Kevin Costner.

Check Also

Prvi trailer za SF film Mickey 17!

Prvi teaser za SF film Mickey 17 dobili smo još u prosincu 2022. godine, a …

Ekskluzivni isječak iz animiranog Netflixovog filma The Witcher: Sirens Of The Deep

Netflix je najavio kako će njihov animirani fantasy film The Witcher: Sirens of the Deep …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics