Stigle su prve reakcije na AMC-ovu adaptaciju romana NOS4A2

U veljači je izašao prvi teaser za AMC-ovu nadnaravnu seriju NOS4A2, a početkom ovog mjeseca objavljen i novi teaser koji potvrđuje iznimno jezivi ton tv adaptacije popularnog horor romana, autora Joea Hilla. Sada su stigle i prve rekacije na pilot koji je premijerno prikazan na SXSW Film Festivalu. Ukoliko je suditi po prvim osvrtima na pilot, AMC je uspješno i hrabro zagazio u ovu adaptaciju. Mi smo kao polazište uzeli dva izvora, koji se slažu u tome da ovaj pilot nije standaradna verzija. Nije riječ o urednom predstavljanju u svijet i likove, nego je gledatelj odmah spušten u dubine kompleksnog svijeta, izazivajući ga s terorom s kojim će se ključni protagonisti naći licem u lice. Dakle ovo će biti osvježenje gdje oni koji nisu upoznati s pričom neće dobiti uobičajeno objašnjenje što, kako i zašto, nego će se pilot gotovo tvrdoglavo braniti od detalja. Ne očekujte da će vam bilo što biti jasno podcrtano, ili da će vam se sinopsis rastvoriti jasno i pitko. “NOS4A2 je zainteresiran da priču ispriča svojim tempom s gotovo prekrasnom samouvjeronošću da će gledatelj s vremenom uhvatiti korak.” – Slash Film

Ono što će čitatelje romana vjerojatno jako zanimati da je pilot otkrio kako i serija poput romana egzistira u dijeljenom Kingovom svemiru. Na 692. stranici romana nalazi se mapa koja otkriva skrivene ceste koje Manx koristi za dolazak u Christmasland. Mapa otkriva intrigantne lokacije koje ovo djelo povezuju s ostalim Hillovim i Kingovim djelima poput It, Horns i Locke & Key.

Za one koji ne znaju gotovo ništa o romanu, a koje zanima da li je pilot dobar Slash Film je objavio da nas bazirano na jačini prve epizode očekuje jako dobra serija. Da je vrlo zagonetna i jezivo propulzivna, te da je najveći problem dočekati još. Slash Film je pilotu dao ocjenu 9/10.

“Postoji ogroman nivo talenta involviranog s ovom serijom, kako ispred tako i iza kamere, i to je vrlo očito. Premijerna epizoda je posvećena tome da nas zainteresira za ovaj svijet i u tome uspjeva.” – Bloody Disgusting, koji je pilotu dao ocjenu 4,5/5.

Seriju produciraju AMC Studios i Tornante Television. Tvorac i showrunner serije je veteran Jami O’Brien (Fear The Walking Dead, Hell On Wheels). Hill i O’Brien su i izvršni producenti, zajedno s Lauren Corrao, dopredsjednicom kuće Tornante Television. Prvu sezonu čini 10 epizoda koje na male ekrane stižu u ljeto ove godine. Kari Skogland (The Handmaid’s Tale) režira prve dvije epizode.

NOS4A2 nas upoznaje s Vic McQueen, mladom umjetnicom koja otkriva da ima nadnaravne sposobnosti. Ona će ukrstiti puteve s još jednom osobom s “darom”, Charliejem Manxom, koji za razliku od nje koristi svoje darove kako bi sijao užas i ostvario svoje ciljeve. On otima djecu u svom Rolls Royceu – naziv romana je tablica njegovog auta – te se hrani njihovim dušama kako bi zauvijek ostao mlad. Ono što ostane od dječjih tijela ostavlja u Christmaslandu, izobličenoj Manxovoj verziji Božićnog sela, gdje je svaki dan Božić, i nezadovoljstvo je strogo zabranjeno. Vic mora poraziti Manxa i spasiti njegove žrtve, bez da izgubi razum ili postane i sama njegovom žrtvom.

Ashleigh Cummings glumi glavnu heroinu serije Vic McQueen, koja samo što nije započela svoju posljednju godinu srednje škole u Massachusettsu. “Ona je djevojka iz radničke klase koji ima tako kreativan um da joj zapravo daje neku vrstu supermoći”, izjavio je showrunner Jami O’Brien. “Charlie Manx postaje svjestan njezinih mogućnosti i shvaća da ona za njega može biti pogubna, pa mora brzo odgonetnuti što će učiniti u vezi nje.”

Iako Quintov lik ima vampirske sklonosti, naslov serije aludira na ime horor filma F.W. Murnaua Nosferatu što izravno upućuje na tablice na Manxovom automobilu, Rolls-Royce Wraith iz 1938. godine. “Automobil ima vrlo posebnu povezanost s Charlijem Manxom”, izjavio je O’Brien. “Opisao bih ih kao partnere u zločinu.”

Glavne uloge tumače već spomenuti Zachary Quinto (Star Trek, American Horror Story) kao Charlie Manx i Ashleigh Cummings (The Goldfinch, Hounds of Love) kao Vic McQueen, te Olafur Darri Olafsson (Lady Dynamite) kao Bing Partridge, Virginia Kull (The Looming Tower) kao Linda McQueen, Ebon Moss-Bachrach (The Punisher) kao Chris McQueen, Jahkara Smith (aka Sailor J) kao Maggie Leigh i Ashley Romans (Shameless) kao detektivka Tabitha Hutter.

Check Also

Igrani film Masters of the Universe konačno ima datum premijere!

Konačno je postavljen datum za dugoočekivani igrani film Masters of the Universe (Gospodari svemira), na …

Prvi trailer za SF horor film Lumina

Objavljen je prvi trailer za SF horor film Lumina. Redatelj, scenarist i producent je Gino …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics