Premijera: Trailer za prvu hrvatsku sf seriju ‘Jugoistočno od razuma’

U domaćem tv podneblju koje uspješno proizvede tek pokoji zanimljiv sitcom i k’o blata katastrofalnih sapunica, teško je je očekivati produkciju dramske/akcijske serije u sf žanru. Ako se i dogodi, bit će to rezultat moćne gomilice entuzijasta i volontera, a ne neke tv i/ili jake producentske kuće. E pa da znate, upravo se to događa. U nastanku je prva domaća sf serija, neobična naslova Jugoistočno od razuma (www.jugoistocno.com).

Pogledajte trailer za prvu epizodu koji je upravo doživio svoju online premijeru, a potom pročitajte kako je ideja za seriju stasala, tko su ljudi koji stoje iza projekta i zašto baš sf:

Idejni začetnik, scenarist i redatelj serije, Ratimir Rakuljić nam je otkrio kako se upustio u avanturu izrade prve domaće sf serije. Od malena voli kameru i znanstvenu-fantastiku. Nekakav prirodni tijek kombinacije takvih interesa, da se rodio u SAD-u, doveo bi ga možda i do Hollywooda (Super 8 i J. J. Abrams su dobar primjer). U Hrvatskoj je priča potpuno drukčija, ali entuzijazma i volje ne nedostaje.

Počeci … i zašto sf?

Početkom devedesetih na domaćoj televiziji puštali su dokumentarni serijal “Movie Magic” (“Filmske čarolije”), pa su me zainteresirali vizualni efekti. Priče mi odjednom više nisu trebale biti smještene u okvir sobe ili stana u kojem živim… ili čak rodnog grada – mogle su biti na drugim svjetovima! Dok sam se po malo bavio vizualnim efektima, snimajući samostalno izrađene modele na analognim kamerama, pisao sam priče koje sam planirao pretočiti u filmove. Naravno, u tim bi se godinama svaki ambiciozniji pokušaj raspao čim bi nekom od prijatelja malo popustila koncentracija, ali – iako tada nisam tako na to gledao – sve je to bio proces prikupljanja vrijednih iskustava.

Znanstvena fantastika je nešto što me oduvijek zanimalo, teško je odrediti kad je to krenulo. Oduševljavali su me filmovi poput Aliena, Forbidden Planeta, War of The Worldsa (1953.), Star Warsa, 2001. A Space Odyssey, Blade Runnera, Star Treka (pogotovo The Wrath of Khan), Abyssa, Close Encounters of the Third Kind, Jurassic Parka itd. Kako do 1997. godine na našoj televiziji nije išla nijedna Star Trek serija, putem kablovske televizije sam – uz njemačku sinkronizaciju – odgledao dobar dio Star Trek serijala. Ono što je danas internet, meni je tada bio SAT1… Raumschiff Voyager, Das nachste Jahrhundert, Raumschiff Enterprise.

Dakle, zašto baš SF? Isto kao što nikome ne bih ispričao neki vic koji mi nije naročito smiješan samo jer bih možda nekoga nasmijao, tako ne bih niti snimio nešto što i s

am ne bih gledao. SF seriju bih rado gledao, a kako dobro poznajem taj žanr imam i dovoljno samopouzdanja kao autor da se upustim u projekt koji uvelike nadilazi tehničke i financijske mogućnosti u ovim krajevima.

Ideja za seriju nastala je 2006. godine, a kako Ratimira ne zanimaju klasični sitcomi, a još manje sapunice, svjestan da sf ne možeš prodati domaćim tv kućama, odlučio je razrađivati priču “…u smjeru nekakve quirky dramedije (nešto kao Wonderfalls Bryan Fullera i Todda Hollanda). Tako je prva sezona JiOR-a osmišljena kao moderna serija za mlade s dosta humora i ponešto drame, te popriličnim brojem sitnih misterija koji se slažu jedni na druge te na kraju sezone otkrivaju pravu prirodu serije, kao i njezin daljnji smjer: znanstveno-fantastična avantura. Naravno, ako bi uopće bilo druge sezone.”

Naslov sam osmislio tijekom razrade epizoda prve sezone serije, u vrijeme kad je JiOR bio planiran kao potencijalna TV serija. Ovako, površno, “Jugoistočno od razuma” zvuči kao igra riječima koja opisuje naš geografski položaj i kao takav mi se uklopio u ideju prikrivanja SF elemenata. S druge strane, naslov se na važan način veže uz neke elemente iz glavne priče serije, Andreine avanture. S obzirom na to da je zanimljivije – kako za mene kao autora, tako i za gledatelje – takve detalje otkriti prateći seriju, ovom prilikom o značenju ne mogu u detalje.

Pilot

jior_teaser_poster
Teaser poster za seriju.

U kolovozu 2009. godine započela je predprodukcija pilot epizode i okupljanje ekipe. Projektu se prva priključila montažerka, Monika Drahotuski. Zajedno smo krenuli u potragu za glavnom glumicom koja će utjeloviti lik Andreje, a nizom sretnih okolnosti brzo smo došli do fantastične Doris Teur. Potom smo angažirali direktora fotografije, Filipa Starešinića i organizirali audicije za likove Damira i Marijane. Na audiciji je za ulogu Damira angažiran Ivica Gunjača, a za Marijanu smo – van audicije – odabrali Dinku Vuković.

Tako je do listopada 2009. okupljena jezgra ekipe i započeli smo sa glumačkim probama, odabirom lokacija i prikupljanjem rekvizita. Sve to – kao i samo snimanje epizode – moralo je biti organizirano tijekom vikenda zbog drugih obaveza cjelokupne ekipe. Glavnina snimanja pilot epizode obavljena je u tri izuzetno dobro organizirana dana (petak, subota i nedjelja). Sad mi nevjerojatno zvuči da smo u tri dana gotovo bez ikakvih problema snimili sve planirane scene na lokacijama u dva grada (Samobor i Zagreb).

Tijekom montaže pilot epizode organizirali smo još neka kratka snimanja dodatnih kadrova, te snimanje voiceovera glavne junakinje, koja svoja iskustva piše u dnevnik. Početkom 2010. godine sve je bilo gotovo i spremno za prikazivanje. Originalnu glazbu za pilot epizodu realizirao je skladatelj Ozren K. Glaser, dok je tekst i glazbu za naslovnu pjesmu napisao Ivan Šibenik. U epizodi je, uz dopuštenje autorice, korištena i pjesma “Iznad krovova” Nikoline Romić, a prvotni plan mi je bio koristiti njezine pjesme kao svojevrsni lajtmotiv JiOR-a, barem kroz prvu sezonu.

Vizualne efekte sam realizirao uglavnom samostalno, dok je za neke stvari zaslužan i Aleksandar Faraguna. Svoj glas posudio je i Miljenko Kokot, koji je pročitao tekst fiktivnog dokumentarnog filma o fauni Australije. Tijekom 2010. serija je predstavljena na više sastanaka, kao i na Danima hrvatskog filma u sklopu Pitching foruma, no unatoč odličnim reakcijama serija ipak nije zaživjela na televizijskom programu.

Sluha među onima koji odlučuju o tv programu za prvu domaću sf seriju očigledno nije bilo. Za daljnji razvoj JiOR-a bio je potreban sponzor, financijer ili strateški partner. Prema Ratimirovim riječima, evo što je dalje bilo: “Godinu i pol nakon završetka rada na pilot epizodi serija još nije pronašla svoje mjesto na televiziji. U većini slučajeva to bi bilo to za projekt u pitanju i išlo bi se u nove radne pobjede, međutim JiOR je ipak poseban po ambiciji – prva domaća SF serija. Pilot epizoda, kao i planirana prva sezona, nije odavala SF-ičnost projekta. To je bila strateška odluka kako se ne bi preplašile TV kuće. No to je značilo i kako nije predstavljen puni potencijal projekta.”

Prva epizoda

Kao izazov postavio sam si pisanje nove epizode koja prekoračuje događaje prethodno planirane prve sezone, ali se nadovezuje se na događaje iz pilot epizode. Pilot epizoda ostala bi dijelom kanona, no ova nova epizoda bi funkcionirala kao službena prva epizoda (u  trajanju od pola sata). Kad sam bio zadovoljan scenarijem, predstavio sam ga ekipi pilot epizode i za čas smo svi opet bili na okupu, ovog puta pod okriljem novoosnovane Filmske udruge “Nulta gravitacija”. Novi scenarij je mnogo veći (po svemu) od scenarija pilot epizode – više je likova uključeno u priču, sve se događa na puno više lokacija u različitim godišnjim dobima, a vremenska razdoblja (flešbekove od preko deset godina) da ni ne spominjem.

Pilotka je snimana bez budžeta, ali s tim na umu je pisan i scenarij. Prva epizoda je također snimana bez budžeta, ali scenarij je pisan kao da imamo sve tehničke uvjete veće produkcije. Često bi dotakli samu granicu onog što se može izvesti u danim uvjetima, ali onda bi pronašli neko suludo kreativno rješenje i otišli preko te granice. Glumačkoj postavi JiOR-a pridružili su se još Mladena Gavran, Sreten Mokrović, Asim Ugljen, Luka Juričić, Alan Katić, Pero Popović, Nina Pili, Emma Teur i Matija Martinac, a u ulozi samog sebe pojavljuje se i Krešimir Mišak. Svi navedeni glumci ujedno su i prvi izbor za ulogu u seriji, pa mi je pogotovo drago da su ovom projektu podarili svoje slobodno vrijeme, volju i talent.

Scena iz prve epizode.
Scena iz prve epizode.

Nova epizoda snimljena je u šest uzastopnih vikenda, a snimanja su ponovno bila precizno isplanirana. Dobro planiranje dozvolilo nam je snimanje na lokacijama na području Zagreba, Samobora i Zaprešića. U postprodukciji je zvučna podloga JiOR-a dobila pojačanje u vidu dizajnera zvuka Andreja Smoljana i skladatelja Vinka Borčića, a kostime i šminku je odradila Nika Ban. Vizualne efekte sam ponovo realizirao uglavnom samostalno, dok je za neke fantastične stvari s kraja epizode zaslužan Boris Raguza.

Vjerujemo da budućnost serije nije upitna, koliko god daljnji put bio trnovit. Trenutno se traže potencijalni sponzori: “Rad bez budžeta i snimanja vikendom zbližila su ekipu, svi smo radili na nečemu u što vjerujemo, ali to nisu održivi uvjeti za rad na ovako velikom projektu. Veći dio postprodukcije odvio se u jednoj dnevnoj sobi na dva – preko pola desetljeća stara – laptopa koja ne bi mogla dugoročno izdržati jednu ovako vizualno bogatu SF seriju. Ako Andreine avanture neće pronaći svoje mjesto na televiziji, možda budućnost leži u novim medijima. JiOR je prva hrvatska SF serija, a ozbiljno razmišljamo da ga nastavimo i kao prvi hrvatski webshow, koji bi mogao biti financiran i od strane privatnih investitora.”

Ekipa razmišlja i o crowdfundingu, iako su skeptični prema takvom izvoru financiranju, gledano globalno, prvenstveno zbog jezične barijere. Možda je odgovor u regiji, zato podržite ideju, proširite priču o prvoj domaćoj sf seriji, ponudite pomoć ako možete. Ekipa JiOR-a to svakako zaslužuje.

Galerija fotografija 1: Iza scene prve epizode (autorica fotografija je Marta Klarić)

Galerija fotografija 2: Iza scene pilot epizode (autorica fotografija je Marta Klarić)

Galerija fotografija 3: Scene iz pilot epizode

Check Also

Amazonova serija Fallout službeno je obnovljena za 2. sezonu!

Amazon MGM Studios obnovio je postapokaliptičnu seriju Fallout za drugu sezonu. No, i prije nego …

Netflixova serija The Witcher završava s 5. sezonom!

Pripremite se za velike vijesti s Kontinenta! Netflix je potvrdio da će njihova fantasy serija …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics