Zapisi iz Prostranstva #3: Protomolekula

 

17022017_the_expanse_post_1

Postoje trenutci u kojima gledatelji shvate da je ono što misle da gledaju nešto malo drugačije od onog što što se zapravo događa pred njima. U Igri Prijestolja to je bila scena s rođenjem zmajeva u finalu prve sezone, u Westworldu to je bila scena u kojoj Bernard doznaje da je on android, a u seriji „The Expanse“, to je scena u kojoj shvatimo da Eros nije samo komad stijene u svemiru. Nego nešto puno, puno kompleksnije. No za razliku od prva dva primjera, gdje su mnogi gledatelji već unaprijed pomislili da bi se tako nešto moglo dogoditi, u Expanse je taj doživljaj pravi, jer do tog trena baš ništa nije upućivalo na takav razvoj događaja. Također postoji trenutak kad teške odluke ne donose nužno rezultate koje očekujemo. Upravo takve odluke koje donose naši heroji u četvrtoj epizodi „Godspeed“ dovesti će do prijelomnog trenutka čiji bi ishod mogao zauvijek promijeniti ne samo sudbinu naših heroja već i Sunčevog sustava.

Iako većinu epizode provodimo u Pojasu, „Godspeed“ počinje na Zemlji, gdje Chrisjen Avasarala, nakon analize podataka koje joj je poslao Fred Johnson, pokušava posložiti dijelove kompleksne slagalice koji povezuju korporaciju Mao-Kwikowski i stealth brod u  vlasništvu njihove podružnice, Protogen. Budući da je CEO korporacije, Jules Pierre Mao, moćni magnat, zaštićen od njenog šefa, podtajnika UN-a Errinwrighta, Avasarala je prinuđena donijeti tešku odluku i staviti sve karte na stol. Nakon što je vješto uredila da se stealth brod dovuče na jednu od službenih ruta UN-a i tako slučaj postane dostupan javnosti, Avasarala je konfrontirirala Maoa, koji je porekao sve veze s Protogenom. No iz njegovog kasnijeg razgovora s Errinwirgthom, vidimo da je Mao svjestan opasnosti koju Avasaralina istraga predstavlja njemu, njegovim saveznicima, ali i čitavom projektu. Biti će zanimljivo vidjeti što čovjek poput Maoa može napraviti da spriječi otkrivanje zavjere, a sudeći po njegovom ogromnom bogatstvu i vezama, Avasarala bi se mogla naći u velikim problemima. Ne zaboravimo, Avasarala je već preživjela jedan napad, a svijet Expansea rijetko dozvoljava drugu priliku.

Istovremeno, na postaji Tycho, Miller upoznaje Holdena sa svojim luđačkim/odvažnim planom (ovisno kako ga gledate). Plan je da se mormonima zaplijeni generacijski brod Nauvoo, te da se masivni brod upotrijebi kao udarni ovan da izbaci Eros s njegove putanje i uputi ga prema Suncu, koje će uništiti asteroid zajedno s protomolekulom i opasnosti koju predstavlja. Prije udara, Johnsonovi ljudi postaviti će i aktivirati bombe na površini Erosa koji će zapečatiti otvore na površini i spriječiti curenje protomolekule, dok će im Roci pružiti zaštitu. Holden isprva ima zamjerki, ali nakon što ga Miller i Johnson razuvjere, plan je odobren. Ono što slijedi je jedna od najspektakularnijih scena na televiziji, u kojoj Nauvoo konačno kreće na svoj dugoočekivani put (Mormoni su naravno bijesni), ali prema našem Suncu.

17022017_the_expanse_post_2

Nakon neugodnog spacewalka, na Erosu, Miller i skupina OPA „stručnjaka“ (uljučujući njegovog frenda Dioga), su počeli s postavljanjem eksploziva. Iako u napetoj situaciji (budući da je Nauvoo na putu) Expanse nam je ponudio neočekivanu dozu humora u prijateljskom prepucavanje između Dioga i Millera, koji je razvio skoro pa mentorski odnos prema mladom pojasancu. I iako se Milleru i dalje nastavlja priviđati Julie, u tom humornom momentu činilo se da su za detektiva konačno nastupili bolji dani, budući da je čak i Holden tijekom operacije otklonio svoje probleme s Millerom. No Expanse nije show o prijateljstvu i sreći. Kao i svemir koji prikazuje, Expanse je okrutan i nepredvidiv. Jer, dok su Miller i Diogo završavali postavljanje eksploziva, Roci je na površini asteroida, otkrio Marasmus, čija je posada (svojevrsna buduća verzija „Médecins Sans Frontières“) došla u pomoć nesretnicima na Erosu ne znajući koji je razlog karantene. Još jednom, Expanse nam je ponudio nadu, nakon što je Holden pod krinkom marsijanskog kapetana uspio natjerati Marasmus da napusti Eros. No nakon što je Miller otkrio zaraženo tijelo člana posade Marasmusa u jednom od hodnika na Erosu, i nakon što je postalo očito da Marasmus planira podijeliti otkriće s Erosa s ostatkom Sustava, ostalo je samo jedno riješenje. U trenutku ultimativne ironije, kakav nam samo Expanse može prirediti, James Holden – nepopravljivi idealist, koji se nakon uništenja Canterburya našao u sličnoj situaciji kao i posada Marasmusa te je ne misleći na posljedice poslao poruku koja je dovela Sunčev sustav na rub rata – prisiljen je uništiti humanitarni brod. Da stvar bude gora, iako je njegova odluka, obzirom na situaciju, ispravna, u tome nije ništa bolji od Millera, kojeg je do nedavno krivio zbog vrlo slične odluke (s time da je Miller ubio beskrupuloznog znanstvenika, a Holden humanitarce). Trenutak u kojemu je ispalio torpedo i zapečatio sudbinu Marasmusa, još je jedan prijelomni moment, u kojemu Holden od idealista konačno postaje vođa, tip osobe kakvu je do nedavno bio spreman okriviti, osoba koja je spremna donostiti teške odluke i preuzeti odgovornost za njih. Biti će zanimljivo pratiti rezultat ove teške odluke na Holdena u idućim epizodama.

Ali taj teški trenutak nije najvažnija prijelomnica u ovoj vrlo dramatičnoj epizodi. Kao što smo više puta do sada napomenuli, svijet Expanse funkcionira po zakonima fizike. Svaka akcija ima reakciju, i nakon uništenja broda u vakuumu svemira, krhotine će se nastaviti kretati dok ih nešto ne zaustavi. To nešto, u ovom slučaju je Eros, gdje su Miller i Diogo završavali s postavljanjem zadnjeg eksploziva. I dok su Miller i njegov partner uspijeli pronaći zaklon od ubojitih krhotina, bomba nije. Ne samo da je oštećen detonator zadnje bombe,  već je svakih 60 sekundi nužan ručni reset da se spriječi prijevremena detonacija. I naravno, osoba koja je odlučila ostati i dočekati zlatnog anđela Nauvoo je nitko drugi nego Miller. Ovdje je potrebno naglasiti da Miller, bar iz onoga što smo vidjeli, nema mentalitet samoubojice. Upravo ga je njegova želja da učini ono što je ispravno dovela do Julie na Erosu, i kasnije na Tycho. No, njegove neprekinute halucinacije, odluka da se vrati na Eros, da se po prvi put u životu zaputi na spacewalk, kao i priznanje Naomi da ne zna šta će nakon povratka s Erosa, upućuju da Miller nema nužno jak poriv za preživljavanjem. Ironično, upravo zbog propasti plana, na Erosu, cinični radoholičar Miller konačno nalazi svoju svrhu. Kao i Julie, on je spreman donijeti sudbonosnu odluku i žrtvovati se za dobrobit ostalih. Ali, dok se masivni obris Nauvaa približava, čudni glasovi s postaje pojačavaju svoj intenzitet, i Miller vidi Nauvoo kako prolazi pored Erosa. Iznenađen, Miller pita Holdena zašto je Nauvoo promijenio kurs? Nije, Miller, nije. Kurs je promijenio Eros!

17022017_the_expanse_post_3

Iznenada, Expanse više nije samo show o ljudima i njihovim odlukama, i posljedicama koje imaju za limitirano prostranstvo Sunčeva sustava. Od sada nadalje, Expanse je show i o Protomolekuli. Eros je i dalje netaknut, a po svemu sudeći ovo je bio samo maleni primjer moći Protomolekule. Konačni dokaz da čovječanstvo nije jedina inteligenta vrsta u svemiru. I svojevrsni alarm svim glavnim stranama, da postoji nešto važnije od njihovih međusobnih problema. Pitanje je, da li će oni to shvatiti, prijeći preko međusobnih razlika i odlučiti se za suradnju prije nego što bude prekasno.

Dodatne observacije

  • Prije neuspješne misije na Erosu, Miller je podsjetio Naomi (kao i gledatelje) na uzorak protomolekule koju je posada Rocija ostavila skrivenu u asteroidnom pojasu. Nešto mi govori da ćemo je ubrzo vidjeti.
  • Mormoni su definitvno bijesni, ali nisu se odlučili za ozbiljnu konfrontaciju. Božja volja? Ali moglo bi se dogoditi da ponovno vide Nauvoo. Expanse je pun iznenađenja. Udar u Eros je izbjegnut. S druge strane, Nauvoo je i dalje pod full burnom i kreće se prema Suncu.
  • Već je više puta spomenuto, ali Expanse je bez konkurencije u vizualnim efektima. Kakva je to bila spektakularna scena u kojoj je Nauvoo napustio Tycho. A tek scena u kojoj su stotine automatskih potisnika usmjerili gigantski brod prema Suncu. Definitvno jedna od najspektakularnijih scena viđena na TV-u u zadnjih nekoliko godina. I bolja od mnogočega viđenog na velikim platnima.
  • “I’m more of a city Belter”: Miller je pun kontrasta. Pripadnik Pojasa, odrastao je i živio na Ceresu čitav život i do odlaska na Eros nikad nije napustio asteroid. S druge strane, njegova nelagoda pred spacewalk kao i podsmjeh njegovih sunarodnjaka koji žive i rade u dubokom svemiru.
  • Expanse je show koji unosi inovacije u žanr. To je pogotovo vidljivo kod vizualnog efekta promjene perspektive (refokusiranja) sa Erosa na Nauvoo i obratno, koja podsjeća na nešto iz video igri.
  • Joše jedan podsjetnik kako Expanse odlično i realno prikazuje prostor je scena s prikazom pozicija marsijanske i zemaljske flote oko Jupitera. Neka druga serija bi zanemarila udaljenost i dovela flote do Erosa brzinom radnje, samo da začini situaciju. Expanse nije takav show.
  • Holden je najpoznatija ličnost u znanom svemiru. Kako je onda moguće da ga liječnik na Marasmusu nije prepoznao?
  • Možda ste obratili pažnju na Millerovu kacigu, punu naljepnica i grafita. Millerov tim na Erosu nisu profesionalni stručnjaci. Pažnja na detalje je još jedan element koji izdiže Expanse iznad ostalih serija.
  • „God, maybe we should get these people on our payroll.” Avasaralina sarkastična reakcija na Maovo „neznanje“ o Protogenovim operacijama u njegovu vlasništvu je briljantna (velikom zaslugom još briljantnije glumice Shohreh Aghdashloo).
  • “Med bays on pirate ships are usually just open airlocks.” i “Bombs away. I’ve always wanted to say that.” Oh, Amos. Od hladnokrvnog i nestabilnog ubojice, Amos bi mogao lako postati jedan od najomiljenijih likova u seriji.

Check Also

Netflixova serija The Witcher završava s 5. sezonom!

Pripremite se za velike vijesti s Kontinenta! Netflix je potvrdio da će njihova fantasy serija …

Teaseri za otkačeni, animirani web SF serijal Mothership

Uskoro nas očekuje animirana, antologijska web SF serija kratkih filmova Mothership, čiji teasere možete pronaći …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics