SFeraKon 2022: ovaj vikend ne propustite 44. dane znanstvene fantastike u Zagrebu

U Zagrebu se na Fakultetu elektrotehnike i računarstva od petka 13. svibnja do nedjelje 15. svibnja održava SFeraKon 2022., najstarija i najuglednija znanstvenofantastična konvencija u ovom dijelu Europe. Ove godine očekuje se više od tisuću posjetitelja, mahom vjernih zaljubljenika u znanstvenu fantastiku i srodne žanrove.

SFeraKon 2022. je u znaku međunarodne suradnje, s tri počasna gosta. To su Brian Muir, koji je među najpoznatijim umjetnicima u filmskoj industriji te je u tom poslu već pola stoljeća. 1968. je u dobi od šesnaest godina počeo četverogodišnje naukovanje kiparstva i modeliranja u sklopu kompanije Elstree Film Studios. Nakon što je završio zanat, napustio je filmsku industriju i posvetio se usavršenju svojih vještina radeći na mnogo prestižnih projekata u Londonu, poput Kraljevskog grba za Kraljevski sud. 1976. je pozvan da se vrati u Elstree Studios radi rada na Ratovima zvijezda te je tako nastala danas slavna skulptura Dartha Vadera. Tada je takođe dizajnirao i oklop Stormtroopera, droida sa Zvijezde Smrti, CZ 3 i završnu verziju C3PO-a.

Drugi gost je Francesco Verso, pisac, prevoditelj i urednik, jedan od najzanimljivijih autora moderne talijanske znanstvene fantastike. Po zanimanju je ekološki ekonomist što je česta tema njegovih djela, a poznat je i kao vrsan prevoditelj. Tijekom zadnjih dvanaest godina osvojio je mnoge književne nagrade, među ostalima dvije nagrade Urania, jednu Odissea, dvije Nagrade Italije, te Zlatnog zmaja za promociju međunarodnog SF-a. 2019. je dobio nagradu ESFS-a za najboljeg izdavača, što je zaslužio dugogodišnjim radom na multikulturalnom projektu i antologiji najboljeg SF-a Future Fiction, u sklopu koje su objavljeni radovi prevedeni s više od dvanaest jezika iz trideset zemalja. Objavio je više romana, Antidoti umani, e-Doll, seriju u dva dijela I Camminatori (The Pulldogs i No/Mad/Land), te romane Livido (NexHuman) i Bloodbusters koji su objavljeni u SAD-u, UK-u i Kini.

Treća gošća je Fellight, belgijska cosplayerica i umjetnica koja se jednako dobro snalazi i u dizajniranju kostima kao i u izradi oklopa. Cosplayom se počela baviti 2015. godine i uglavnom cosplaya likove iz svijeta World Of Warcraft ili kreira vlastite likove inspirirane njime. Cosplay je za nju kreativni odušak koji joj omogućuje da izaziva samu sebe i nauči nove vještine koje inače nikada ne bi iskušala. Za SFeraKon je pripremila cosplay Taelie Fordragon, još jednog lika iz World of Warcrafta.

Središnji događaj SFeraKona je svečana skupština u subotu 14. svibnja u 20:00 h, kada se uručuju nagrade „SFERA“ te nagrade „SFERICE“, namjenjene pobjednicima
SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne, likovne i stripovske radove. Nagrade „SFERA“ će pobjednicima uručiti počasni gosti.

Cosplay natjecanje je sad već tradicionalni element svake geekovske konvencije. Natjecatelji će odmjeriti svoje vlastitim rukama izrađene kostime u pet kategorija, a najbolji će predstavljati Hrvatsku na međunarodnom cosplay kupu – ICCC. Naravno, svi koji se žele kostimirati u svoje najdraže likove dobrodošli su bez obzira žele li se natjecati ili ne.

SFeraKon ima dugu tradiciju književnog festivala stoga se treba posebno istaknuti sadržaj za čitatelje i pisce. Moći će se saznati više o domaćim i regionalnim autorima kroz njihova predstavljanja knjiga, sudjelovati u radionicama pisanja, ali i otvorenim raspravama/panelima o žanrovskoj literaturi. Budući prevoditelji mogu se upoznati s izazovima prevođenja znanstvene fantastike direktno od domaćeg urednika i izdavača, te naravno i od samih prevoditelja. Za pisce izdvajamo predavanje o uspješnoj samopromociji te pregled rada knjiških „influencera“.

Iz ostalog programa izdvajamo:

Biološki roboti – pravo lice RUR-a, Zoran Vlahović, D1 pet. 20:00 – 20:45 h
Razmatranje bioloških robota u SF literaturi i novijim naučnim dostignućima.

Izgubljeni svjetovi, Danijel Štriga, D2 pet. 21:00 – 22:00 h
Svi znamo za Atlantidu i El Dorado. No, da li ste čuli za Lemuriju i Hy-Brasil? Za divove iz Patagonije i ljudoždere sa Formoze? Možda i bitnije pitanje: kako to da su izmišljena mjesta poput Atlantide postala dio opće kulture? U vrijeme kada je putovanje bilo opasno, a svijet pun nepoznanica, ljudi su često zamišljali zemlje, otoke i čitave kontinente. Potom su ih smještali u prazne dijelove geografskih karata. Ovo je predavanje kratki putopis po izgubljenim svjetovima zapadne povijesti.

SF (je) filozofski koncept, Davorin Horak, Siva soba pet. 22:15 – 23:00 h
Pokušaj u nastanku (s puno rupa) da o SF-u promišljamo onkraj izlizanih žanrovskih kategorija i uputimo se u potragu (možda uzaludnu) za ontološkim izvorom (da, bit će gadno).

Romantika u spekulativnoj fikciji s autoricom Vesnom Kurilić, Shtriga Books: Vesna Kurilic i Antonija Mežnarić, Siva soba sub. 14:00 – 15:00 h
Romantični zapleti idu ruku pod ruku sa spekulativnom fikcijom još otkako postoje i jedni i drugi. Od antičkih mitova preko AO3, višetomnih urban fantasy serijala i modrokožih aliena, pa sve do naše male, cvatuće, domaće žanrovske scene, presuda je jasna: oboje je bolje! O tome kako i zašto čitati i pisati romantične podžanrove, što sve pisci romantičnih zapleta mogu ponuditi čitateljima i fanovima, te koje su najčešće “nevidljive” greške kad se bacimo naglavačke s balkona kuće Capuleti direktno među zvijezde, razgovarat će Vesna Kurilić, autorica serijala Ranger Paraversum, i njena urednica, Antonija Mežnarić.

Izazovi prevođenja SF-a, Davorin Horak/ Domagoj Čavrak/Adrian Cvitanović/Manuela Zlatar, D2 sub. 14:00 – 15:00 h
Je li prevođenje vještina ili rutina? Koji su izazovi prevođenja književnog teksta, pogotovo onog žanrovskog? U razgovoru s prevoditeljima koji su radili na prijevodima Stanislawa Lema, Chine Mievillea i Wolfganga Jeschkea pokušat ćemo odgonetnuti u čemu se krije “tajna dobrog prijevoda”, što bi bilo poželjno znati ako se želite okušati u prevođenju žanrovskih književnih tekstova i zašto smo kao čitatelji skloni prijevode kritizirati premda o tome nemamo pojma.

SFeraKon

Predstavljanje 28. sferakonske zbirke BIO jednom jedan PUNK, Mirko Karas/Marija Serdar, Siva soba sub. 15:00 – 16:00 h
Upoznajte autore i urednike ovogodišnje zbirke! Koliki je omjer punka i biologije? Piše li nam se crno ili je budućnost ipak svjetla?
9 jahača… spisatelja biopunka i urednici predstavit će priče i otkriti sočne detalje sakrivene iza korica zbirke.

In the Shadow of Vader, Brian Muir, D1 sub. 15:00 – 16:00 h
An insight into the magic of the film industry from behind the scenes with legendary sculptor Brian Muir. (Predavanje je na engleskom jeziku bez prijevoda.)

Frank Frazetta – nastanak i karijera revolucionarnog ilustratora fantastike, Marko Fančović, D1 sub. 17:00 – 18:00 h
Život i karijera jednog od najboljih crtača te stvaranje naslovnih ilustracija koje su redefinirale žanr fantasyja i postale pojam za sebe.

Biopunk – Anatomy of Future Bodies, Francesco Verso, D2 sub. 21:00 – 22:00 h
In 5 novels and more than 15 short stories, Francesco Verso has explored different ways to achieve a sort of “Human Enhancement” – both physical, emotional and intellectual – that could lead to a Posthuman condition. Using diverse SF technologies like cyberpunkish implants, 3D printed prosthetics, mind-uploading, bio-mimetic artificial bodies and nanotech, his stories have questioned the very nature of human beings and the often ambiguous relationship that they have with technology as a tool to overcome our current biological limits.

Urbana fantastika od New Yorka do Rijeke: razgovor s autorom Igorom Rendićem, Shtriga Books: Vesna Kurilic i Igor Rendić, D1 ned. 13:00 – 14:00 h
Kako od ljubitelja urbane fantastike nastane pisac iste? Ima li mjesta za jednu malu Rijeku na svjetskoj karti slavnih, velikih, magičnih gradova? Svi putevi možda vode u Rim, ali na ovom SFeraKonu, višestruko nagrađivani autor Igor Rendić, u razgovoru sa svojom nakladnicom, odvest će vas na magično putovanje tajnim urbanim sredinama i putem preporučiti nove knjige za vaš TBR.

Workshop with Brian Muir, Brian Muir, Siva soba ned. 14:00 – 15:00 h
A detailed discussion on the techniques of sculpting that are used in the film industry. (Predavanje je na engleskom jeziku bez prijevoda.)

Laserska korekcija pogleda na europski SF, Davorin Horak, D2 ned. 14:00 – 14:45 h
Što je to, pobogu, europski SF? Postoji li tako nešto ili je to tek “američki” SF koji se ‘klonira’ u Europi. Pogled na povijest onoga što nazivamo SF-om na Starom kontinentu, uz anegdote i poučne priče o nekima od najzanimljivijh tvoraca, Čapeka. Lema, Mievillea…

Sve u svemu sadržaja ima na pretek, pa se nadamo da se vidimo tamo jer Inverzija je kao i obično, prisutna sa svojim štandom. Više o programu, kao i kompletnu satnicu potražite na službenim stranicama.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

9. izdanje konvencije Pandakon

Ovogodišnji Pandakon održava se 14. i 15. rujna, na vanjskim i u unutrašnjim prostorima zagrebačkog …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics