Šesto izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala slavi animaciju Hayaa Miyazakija

 

20052016_Fantastic_Zgb2016

Znanstvena fantastika, trileri, fantasy, animirani, kultni žanrovski klasici, horori, kratki filmovi… i dodatna iznenađenja očekuju sve ljubitelje sedme umjetnosti u novom izdanju filmskog festivala Fantastic Zagreb. Filmovi će se kao i prethodne godine prikazivati u kinu Europa, CineStaru Zagreb u Branimir Centru, te ljetnoj pozornici Tuškanac. Šesti po redu Fantastic Zagreb održat će se od 30. lipnja do 9. srpnja, a u tih desetak dana trajanja publika će moći vidjeti više od 50 naslova u različitim programskim sekcijama: Orient Ekspress, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Kratki program te Sretan rođendan u sklopu koje se prikazuju neki od kultnih klasika koji slave obljetnice. Na samom kraju festivala, za one željne posebnog ugođaja, održat će se i dvije posebne projekcije na zagrebačkoj utvrdi Medvedgrad.

Ovogodišnji Fantastic Zagreb obilježit će i jedan doista poseban jubilej. Povodom 75. rođendana velikana japanske ali i svjetske animacije, Hayaa Miyazakija, bit će prikazana tri njegova dugometražna animirana filma, Princeza Mononoke (Princess Mononoke, 1997.), Avanture male Chichiro (Spirited Away, 2001.) i Moj susjed Totoro (My Neighbor Totoro, 1988.). Miyazakijeva karijera duga je više od pet desetljeća. Prvi dugometražni animirani film, The Castle of Cagliostro, režirao je 1979. godine, a zapaženi svjetski uspjeh doživio je 1984. s filmom Nausicaä of the Valley of the Wind. Godinu dana kasnije zajedno s Isaom Takahatom osnovao je Studio Ghibli koji je ubrzo postao najvažnije ime u japanskoj i svjetskoj animaciji čiji su filmovi osvojili brojne nagrade.

Doista, ovo izdanje Fantastic Zagreb Film Festivala bit će događaj koji već samo zbog Miyazakija ne bi smjeli propustiti.

Check Also

The Lord of the Rings: Amazonova prikvel serija je dobila službeni naslov!

Amazon Studios je konačno otkrio puni naslov nadolazeće prikvel serije The Lord of the Rings …

Moon Knight: prvi trailer nam želi dobrodošlicu u kaos!

Disney je konačno objavio puni trailer za seriju Moon Knight, pružajući konkretniji pogled na Marca …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics