Pozdravi s čudnih novih svjetova #2.8: Srce tame

Iz tjedna u tjedan Star Trek: Strange New Worlds nastavlja iznenađivati. Jer svaka nova epizoda je novi žanr SF-a. A da o tonalnom odmaku ne govorimo. Jer smo nakon izvrsne komedije dobili epizodu koja možda nije u istom rangu, ali je definitivno inspirirana najboljim i najmračnijim DS9 epizodama. A tu je i neočekivan backstory za dvoje članova posade, sestru Chapel i doktora M’bengu. Plus plot twist s Klingoncem u glavnoj ulozi. I još neočekivaniji kraj. Da, mogu slobodno reći da je Under the Cloak of War ponajbolja epizoda serijala, ali i samog Star Treka.

Rat koji smo čekali

Od samog početka osme epizode jasno je da nas očekuje nešto jako zanimljivo i intrigantno. Prvo, tu je Klingonac mirotvorac (da, dobro ste ovo pročitali), ambasador Dak’Rah (Robert Wisdom), kojeg Enterprise prevozi na mirovnu konferenciju. Dak’Rah iliti sada Rah, je prebjeg, koji je prešao na stranu Federacije nakon brutalnog Klingonskog rata. Sjećate se, to je onaj  sukob iz „Discoveryja“ o kojem se puno pričalo, ali se vidjelo skoro ništa, i koji je završio prije nego što je imao priliku započeti.

E pa, „Strange New Worlds“ odlučio je konačno prikazati bar djelić ovog rata. I to na, moram priznati, dosta brutalan način. Kroz oči dvoje članova posade koji su iz prve ruke iskusili užas rata. Riječ je naravno o sestri Chapel i doktoru M’Bengi. Jako me veseli da se kreativni tim odlučio za „show, don’t tell“ pristup, tako da je radnja epizode smještena i u sadašnjost, na palube i dvorane Enterprisea. Ali i u prošlost, tako da imamo priliku vidjeti dolazak Chapel na mjesec J’Gal, mjesto koje se našlo na prvoj liniji Klingonskog rata. Mjesto gdje je Christine upoznala doktora M’Bengu, ali i otkrila njegovu mračnu stranu.

Star Trek: Strange New Worlds

Neželjeni gost

Od samog dolaska Raha na Enterprise, jasno je da stvari neće dobro završiti. Dok kapetan Pike, Una, Spock i Uhura prema ambasadoru postupaju kao prema uvaženom gostu, M’Benga, Chapel i Ortegas pokazuju prezir i neprijateljstvo. Ne treba dugo da otkrijemo razlog. Rah je tijekom rata bio general koji je zapovjedao klingonskim ratnicima tijekom bitke za J’Gal. Da stvar bude zanimljivija, Rah je ubio svoje časnike te prebjegao u Federaciju, što mu je među Klingoncima zaradilo titulu „mesara J’Gala“. Sramotu u Klingonskom Carstvu iskoristio je da postane ambasador i mirotvorac, te da se pokuša iskupiti za grijehe prošlosti.

No za razliku od kapetana Pikea i dijela posade koji nije sudjelovao u ratu, koji pokazuju iskrene simpatije (pomalo naivne) prema ambasadoru, za M’Bengu i Chapel, koji su proveli vrijeme na fronti, Rah je neželjeni gost. To pogotovo vrijedi za doktora koji od samog početka pokazuje neprijateljstvo prema Klingoncu, i koji uporno odbija prihvatiti maslinovu grančicu. U flashbacku vidimo i zašto. Mjesec J’Gal bio je pakao, u kojem su ginuli i vojnici i civili. Zapravo, na J’Galu se pri kraju rata dogodio masakr civila koji je rezultirao Rahovom izdajom. Ili nije?

Star Trek: Strange New Worlds

Mračna tajna J’Gala

Kapetanu Pikeu je pomalo teško shvatiti traume koje su preživjeli njegovi časnici. No zahvaljujući flashbacku mi možemo „iskusiti“ rat, i to iz vojne ambulante – u M.A.S.H stilu (ali bez humora). Dok eksplozije u daljini osvjetljavaju mrak, „robotski zvuk“ upozorava na nadolazeću teleportaciju, i to non stop. A iako smo u 23. stoljeću, blokada planeta negira sve futurističke metode liječenja. I dok Chapel pokušava napraviti najbolje što može s limitiranim resursima, otkrivamo da je M’Benga prije prihvaćanja Hipokratove zakletve služio u specijalnim postrojbama. Ovaj zanimljiv detalj objašnjava doktorove izvrsne borbene vještine viđene u prošlim epizodama.

Godinama kasnije pakao rata nastavio je proganjati M’Bengu i u sigurnosti Enterprisea. A ovaj PTSP pojačao je dolazak Raha, koji unatoč doktorovom izbjegavanju Klingonca, pokušava uspostaviti dijalog. Prvo u borilačkom ringu, a kasnije u ambulanti. Što kulminira otkrićem da je M’Benga, a ne Rah ubio Klingonske časnike, postavši „mesar J’Gala.“ Ali i puno važnijeg saznanja. Masakr civila na J’Galu nisu naredili ti časnici nego sami Rah, koji je poput kukavice pobjegao, pa iskoristio M’Benginu eliminaciju svojih časnika da izbjegne odgovornost za ratne zločine, a titulu „mesara“ za stvaranje novog identiteta heroja mirotvorca. Dok je M’Benga morao živjeti s tim ubojstvima.

Star Trek: Strange New Worlds

Zamagljeno staklo

Ovo otkriće rezultira sukobom u kojem doktor M’Benga ubija Raha. I to u fenomenalnoj sceni, gdje sestra Chapel gleda borbu i njen ishod kroz zamagljeno staklo ambulante, koje nju (ali i nas gledatelje) spriječava da shvati što se točno dogodilo. Stvar se dodatno komplicira nakon što Pike, koji i dalje ne shvaća težinu doktorovih trauma, odlučuje cijelu stvar stavit pod tepih. A M’Benga ne priznaje istinu. Biti će zanimljivo vidjeti kakve će posljedice ovakva rezolucija imati na doktora u budućnosti, a posljedica će zasigurno biti.

Ali do tada, cijela epizoda može se promatrati samo kroz zamagljeno staklo, gdje ovaj sukob, kao i ono što je M’Benga počinio tijekom rata nije ni crno ni bijelo. Već mutno, zamagljeno i dvosmisleno. Patnje našeg heroja koji i dalje živi rat koji je završio, i koji kako Chapel primjećuje, je nemoguće napustiti.

Zvjezdana prašina:

 • Epizoda je ponudila dosta odgovora na pitanja koja su nas mučila tijekom sezone. Jedno od njih je bio misteriozni preparat koji je omogućio M’Bengi i Chapel da nadjačaju puno brojnije teroriste u premijernoj epizodi. Sada smo otkrili da je ovaj serum „Protokol 12“ izmislio upravo M’Benga tijekom njegovog služenja u specijalnim postrojbama. Upravo taj serum mu je omogućio da eliminira sve klingonske zapovjednike, osim generala Dak’Raha.
 • Zanimljivo je kako je epizoda prikazala horor rata kroz nemoć Chapel da pomogne teškim ranjenicima. Ovo jako podsjeća na DS9 „The Siege of AR-558“ gdje se nešto slično dogodilo doktoru Bashiru.
 • Odluka M’Benge da pohrani genetski kod teškog ranjenika u međuspremnik teleportera lijepo se uklapa s kasnijim spašavanjem svoje teško bolesne kćeri na isti način. Ovo također čini odluku da eliminira tog ranjenika još težom.
 • M’Benga i Chapel nisu jedini koji su iskusili strahote Klingonskog rata. Ortegas je također provela vrijeme na fronti te je neprijateljski nastrojena prema ambasadoru Rahu, što daje priliku scenaristima da nas podsjete na početak „Discoveryja“ i izreku „Ostani Klingonac“, bojni poklič kojim je praktički rat i započeo.
 • Iako nije spomenuto, je li moguće da je crna uniforma M’Bengina starog suborca, Andorijanca Traska, koji kasnije nastrada, povezana sa Sekcijom 31? Ako je to slučaj, M’Bengina mračna prošlost postala je još mračnija.

Check Also

Pozdravi s čudnih novih svjetova #2.10: Na rubu

I naposljetku to se dogodilo. Prigodno s eksperimentalnom tematikom, druga sezona serije Star Trek: Strange …

Good Omens, druga sezona: dobre vibracije ne čine seriju dobrom

Otrgnimo ovaj flaster brzo, jer će tako manje boljeti: druga sezona Amazonove i BBC-jeve serije …

4 comments

 1. Vrlo dobra epizoda (sigurno jedna od boljih u serijalu Strange New worlds) ali po meni nedorečena.
  Svakako je trebala biti u 2 dijela kao što su nekad imali TNG, DS9 itd.

 2. Nem šanse da je najbolja prije ono pokušali su nešto moralizirati ali su failali. Ovo bi možda bila dobra priča da je ispričana u nekom manjem arc-u od dvije tri epizode gdje bi se mogla razviti tematika čitava i priča. Ovak u jednoj epizodi je ono jedva probavljiva polumonotona priča u kojoj se priča oko protagonista uopće nije razvila sve nekako zbrzano. Zapravo ako se bolje pogleda to nije problem samo ove epizode to je problem čitavog ovog novog formata od 10 epizoda di ono je nemoguće za stvoriti malo kompleksniju radnju/priču.

 3. ‘Under the Cloak of War ponajbolja epizoda serijala, ali i samog Star Treka.’
  you must be joking

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics