Isaac Asimov: drugo ime za modernu znanstvenu fantastiku

Drugi dan u godini rezerviran je za proslavu Dana znanstvene fantastike. Taj datum, odnosno 02. siječnja odabran je kako bi se odala počast rođenju oca moderne znanstvene fantastike, jednom od najznačajnijih i najutjecajnijih autora – Isaacu Asimovu. Često ga se spominjalo u kontekstu „velike trojke“ znanstvene fantastike, u koju spada zajedno s Arthurom C. Clarkeom i Robertom Heinleinom.

Isaac Asimov je najpoznatiji po svojim SF romanima, točnije kultnoj trilogiji Fondacija i serijalu o robotima koji se sastoji od kolekcije kratkih priča i romana. Fondacija je osvojila prestižnu nagradu Hugo 1966. godine za najbolji serijal svih vremena (Best All-Time Series). Prevedena je na sve značajnije svjetske jezike i prodana u preko 20 milijuna primjeraka. No Asimov je bio iznimno plodonosan autor koji je napisao preko 500 knjiga, te stotinu kratkih priča i eseja.

Jedna od njegovih velikih ostavština su i Tri zakona robotike, također poznati i kao Asimovljevi zakoni:

1.Robot ne smije naškoditi čovjeku ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovjeku naškodi.
2.Robot mora slušati ljudske naredbe, osim kad su one u suprotnosti s prvim zakonom.
3.Robot treba štititi svoj integritet, osim kad je to u suprotnosti s prvim ili drugim zakonom.

Originalni zakoni su mnogo puta mijenjani unutar Asimovljevih djela, kako bi autor detaljnije razvio način na koji roboti vrše interakciju s ljudima ili drugim robotima. U kasnijim djelima, gdje su roboti preuzeli odgovornost nad vladama čitavih planeta i civilizacija, Asimov je dodao i četvrti, ili nulti zakon koji prethodi drugima:

0. Robot ne smije naškoditi čovječanstvu ili svojom pasivnošću dopustiti da se čovječanstvu naškodi.

Četiri zakona, uključujući i nulti, se često koriste u znanstvenofantastičnim djelima, kako u knjigama, filmovima i ostalim medijima.

Osim postanka robota, Asimov je prije 55 godine predvidio još niz izuma kao što su gotovi zamrznuti obroci, bespilotne letjelice, komunikacijski uređaj koji će omogućiti poziv i video prikaz osobe koja se nalazi bilo gdje na svijetu, kao i 3D televizore.

Nešto je manje poznato da je Asimov imao doktorat iz biokemije, da je radio kao profesor na bostonskom sveučilištu te da je bio vrstan popularizator znanosti. Bio je i član Mense, čak je bio i njezin počasni podpredsjednik. Napisao je i filmski mjuzikl za Paula McCartneyja. Skovao je riječ robotika u svojoj kratkoj priči Liar!, referirajući se na tehnologiju koju roboti posjeduju. Svojedobno je koristio pseudonim Paul French, kada je u pedesetima napisao šest znanstvenofantastičnih romana za djecu, poznatih kao serijal Lucky Starr. Zaljubio se u znanstvenu fantastiku na svom prvom poslu, radeći u obiteljskim trgovinama slatkiša gdje su se također prodavali i magazini, koje je on naprosto “gutao”. Bio je predsjednik Američke udruge humanista. Također je bio blizak prijatelj s Geneom Roddenberryjem kojemu je davao savjete u vezi epizoda Zvjezdanih staza (nakon što ih je incijalno oštro izkritizirao za TV Guide, zbog netočnog prikaza znanosti).

Check Also

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2022. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

20 novootkrivenih priča Terryja Pratchetta biti će objavljeno ove godine

Terry Pratchett je bio odlučan u tome da se sva njegova nedovršena djela moraju uništiti …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics