Dnevnik pobunjenika #2: Srce Imperije

Postoje trenuci u kojima jednostavno ne vjerujemo u ono što nam je pred očima. Jer tko bi ikada očekivao da će Disney, korporativna mašinerija koja se hrani prodajom nostalgije fanovima, napraviti Star Wars serijal koji je u srži intimna, ljudska priča, gdje se glavni likovi bave planiranjem napada na neku sporednu imperijalnu bazu? Gdje imperijalni časnici provode vrijeme u birokratskim debatama, dok financijeri Pobune dogovaraju sljedeći korak u galeriji umjetnina. Jer upravo to, ali i mnogo više imamo priliku vidjeti u ovotjednoj epizodi Andora. Doista neka nova nada.

Dobrodošli na Coruscant

Ništa ne može bolje opisati suptilnost ovog inovativnog i realističnog serijala nego scena u kojoj misteriozni Luthien ulazi u tajnu komoru svoga svemirskog broda. U samo par (efektivnih) trenutaka, Luthien se od grubog pobunjenika pretvara u elegantnog i otmjenog trgovca antikvitetima. Ujedno ovo je odlična uvertira za povratak na jedan od najfascinantnijih planeta Galaksije. Da, riječ je o Coruscantu! Od samog dolaska u orbitu planeta-grada, centra Stare Republike, a sada sjedišta Galaktičke imperije, teško je ne osjetiti emocije, pogotovo ako ste fan proširenog svemira Star Warsa. Ali ako ste mislili da je ovo samo nostalgija, varate se. Jer umjesto elegantne art-noveau arhitekture, gledamo hladni brutalizam, kao odličnu metaforu nove imperijalne vlasti.

Andor

Što me dovodi i do najbolje scene serijala. Jer dok su prikveli pokušavali (ali nisu uspjeli) učiniti debate u Senatu interesantnim, sastanak nespretne imperijalne birokracije je užitak gledati. Ima nešto posebno u toj zakulisnoj politici, u spletkama i intrigama, duboko u utrobi Imperije. Također, ove „uredske scene“ odlično prikazuju „banalnost zla.“ Za ISB časnike eliminacija potencijalnih problema Imperije, prvenstveno je nužna da se ispune kvote i osigura promocija. To možemo vidjeti kroz lik nadzornice Dedre Meero (Denise Gough), kao ambiciozne časnice ISB-a čija ambicioznost i pretjerana revnost poslu, brine njene nadređene, budući da ugrožava njihove pozicije. A posebno bi izdvojio Partagaza, bojnika ISB-a, kojeg izvrsno glumi Anton Lesser. Da se mene pita, ja bi odmah glasao za ISB (Imperial Security Bureau) spin-off.

Andor

Mon Mothma

ISB spletke nisu jedini bitni događaji na Coruscantu. Nemojmo zaboraviti, u ovo vrijeme, Galaktički senat još postoji. A upravo jedan od senatora je i glavni lik ove priče. Upravo ta senatorica sa Chandrille dolazi u Luthienovu galeriju raspraviti detalje nadolazeće Cassianove misije (ne brinite, doći ćemo i do njega). Riječ je naravno o kultnom liku originalne trilogije, i jednoj od najbitnijih vođa Pobune – Mon Mothmi – koju izvrsno tumači Genevieve O’Reilly. O’Reilly, koja je imala malu ulogu u prikvel trilogiji, te nešto veću u „Rogue One,“ sada je konačno dobila priliku da zablista.

Što je O’Reilly i učinila, otkrivajući nove strane ove fascinantne žene koja poput Luthiena vodi  dvostruki život. Hrabra Mon Mothma, iako pod prismotrom paranoične Imperije, i dalje ustraje u svojoj misiji. A posebno je zanimljivo bilo vidjeti njen obiteljski život, budući da muž senatorice podržava Imperiju. Ovo bi moglo dovesti do zanimljivih događaja u bliskoj budućnosti. Pogotovo ako Cassian i ekipa ispune svoju misiju…što nas dovodi do…

Andor

Aldhani

U epizodi nazvanoj Aldhani, ironično, najmanje zanimljiva nit radnje smještena je na istoimenom planetu. Upravo je ovdje Luthien iskrcao našeg heroja – Cassiana Andora – prije nego što je produžio za Coruscant. Cassian se tako pridružio malom timu „pobunjenika“ koje vodi Vel Sartha (Faye Marsay). Cilj ove male skupine je bar, u ovim prapočecima, neglamurozan. Aldhani je zabačeni planet na kojem se nalazi vojna baza Imperije. Kao i plaće za cijeli sektor. Da, financijski detalji nisu nešto što bi očekivali u Star Wars serijalu. Ali ovo je „Andor,“ realistični i inovativni pristup univerzumu, i ako se prisjetimo da Mon Mothma i Luthien očajno trebaju novac, Cassianova misija postaje prvi korak u pokretu koji će nas eventualno dovesti do Bitke kod Yavina i uništenja prve Zvjezde smrti, te kasnije i same Imperije.

Andor

A tu je i vizualni kontrast između grada-planeta Coruscanta, ispunjenog brutalističkom arhitekturom, s bijelim, sterilno čistim hodnicima, pastorale zelenog planeta Aldhani. „Andor“ odlično koristi taj kontrast da ojača atmosferu i imerziju u samu priču. Jer imperijalna čizma stigla je i na Aldhani, što možemo vidjeti u povremenim preletima TIE fightera, koji se u serijalu čine više prijetećima nego u filmovima. Kao i u tragičnoj sudbini urođenika, koji su postali još jedna žrtva imperijalne kolonizacije.

Jer ponavljam, „Andor“ je realistična priča, pravo osvježenje u Star Wars univerzumu. Upravo ta želja da se proba nešto novo, nešto drugačije, izdiže ovaj serijal iz mora ostalih. Možda baš zbog toga ovo nije serijal za sve fanove, ali za mene…ovo je nešto što sam čekao godinama. Jer uvijek sam vjerovao u potencijal daleke, daleke Galaksije, i to da se upravo Disney odlučio na ovakav rizik, i da se rizik isplatio, je pravo malo čudo. A ako uzmemo u obzir čudan kraj epizode, mislim da mogu slobodno reći da s nestrpljenjem iščekujem idući nastavak ove nove originalne Star Wars priče.

Check Also

Star Trek: Lower Decks 4.0 – Izvrsna avantura na donjim palubama

Iz sezone u sezonu Star Trek: Lower Decks, animirana humoristična serija smještena na donje palube …

Dobitnici nagrade Hugo 2023.

Na 81. Svjetskoj konvenciji znanstvene fantastike (Worldcon), održanoj u Chengduu u Kini, 21. listopada proglašeni …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics