Adrian Tchaikovsky, Ivana Delač i Ivica Puljak o fantastici i znanosti na 23. Rikonu aka Futuriconu!

Od 02. do 04. listopada 2020. godine brojni ljubitelji fantastike, književnosti i znanosti iz cijelog svijeta spojit će se i pratiti program koji će se tri dana emitirati u sklopu 23. konvencije Rikon, ove godine pod nazivom Futuricon, iz RiHuba. Ovogodišnja konvencija nazvana je Futuricon jer se izvodi kao godišnja Europska konvencija fantastike, čast koju su organizatori iz Udruge „3. zmaj“ osvojili na istovjetnom događanju prije dvije godine u Amiensu u Francuskoj.

Manifestacija je izvorno trebala ugostiti oko 1500 ljudi iz cijele Europe, ali u ovoj kompliciranoj godini organizatori su odlučili preseliti program u virtualno okruženje. Organizacija online događanja predstavlja nove izazove, ali i nove prilike za doseći još raznovrsniju globalnu publiku i izvođače programa.

Kako bi gledatelji mogli u potpunosti uživati u vrhunskom iskustvu nalik na tv program, prostor RiHuba pretvara se u studio kako bi se dio programa mogao izvoditi uživo pred kamerama. RiHub će također moći ugostiti i ograničen broj posjetitelja u skladu s mjerama na snazi. Program počinje u petak, 02. listopada u 17:00 h i traje do 23:00 h, u subotu, 03. listopada program se nastavlja u 10:00 h i traje do 23:00 h, a u nedjelju, 04. listopada program će trajati od 10:30 h do u 17:00 h. Iako će programu moći pristupiti isključivo registrirani članovi s plaćenim ulaznicama, svečano otvorenje (02.10. u 17:00 h), svečana dodjela nagrade Artefakt i nagrada Europskog SF društva (03.10. u 21:00 h) i svečano zatvaranje (04.10. u 17:00 h) bit će potpuno javni i besplatno dostupni za gledanje uživo preko Youtube kanala Udruge 3. zmaj.

Od okvirno 90 točaka programa, posebno atraktivne su one u kojima će sudjelovati počasni gosti Futuricona. Cijenjeni i nagrađivani britanski pisac Adrian Tchaikovsky predstavit će nam svoj rad, a o svojim mnogobrojnim kreativnim interesima i zanimacijama popričat će u kombinaciji s drugom počasnom gošćom, nagrađivanom hrvatskom spisateljicom i psihologinjom Ivanom Delač. Ona će također sudjelovati na nekoliko tribina – o povijesti kao inspiraciji za fikciju te o neanglofonoj žanrovskoj književnosti. Trojac počasnih gostiju zatvara poznati domaći znanstvenik i promotor znanosti Ivica Puljak koji će predstaviti svoj život i rad, održati predavanje znakovitog naziva “The End” koje on sam naziva “istovremeno najoptimističnijim i najpesimističnijim predavanjem ikada” te sudjelovati na tribini o mitovima i lažnim vijestima.

U skladu s europskom dimenzijom ovogodišnje manifestacije, uz tradicionalnu riječku nagradu “Artefakt” za najbolja hrvatska književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije, dodijelit će se i nagrade Europskog društva za znanstvenu fantastiku. Svaka europska država ima priliku predstaviti svoje nominacije te se potom glasovanje održava tijekom same manifestacije, u ovom slučaju virtualnim putem. Europska SF konvencija, tzv. “Eurocon”, održava se svake godine od 1972., uglavnom na drugoj lokaciji diljem Europe, a zadnji put se u Hrvatskoj održala 2012. u Zagrebu.

Za razliku od prijašnjih godina još uvijek nisu poznati dobitnici nagrade Artefakt nego samo finalisti:

Kratka kategorija: Milena Benini – Znamenja nevinosti, Milena Benini – Brod bez voznog reda, Ivan Lutz – Ajde! Još samo jedan krug, Kristijan Novak – Moji su strojevi najbolji na svijetu, Vanja Spirin – Antifašisti i vanzemaljci, Ines Vajzović – Putovanje kroz Darviliju.
Srednja kategorija: Ed Barol – Drugi čovjek, Ed Barol – Pet baba u Renaultu 5, Milivoj Galen – Bakho, David Kelečić – Trinaesti znak, Ivana Kršić – Točka sveviđenja, Torp Moniantt – Pad Shampirea, Torp Moniantt – Saluto Peregrinus i promjenjivi pas, Tajana Vujnović – Narod oba svijeta, Aleksandar Žiljak – Partizanka.
Duga kategorija: Milena Benini – Nokturno za krpelja, Ana Cerovac – Krsnik, Ivan Lutz & Gordan Sundać – 0,001: Novi poredak.
Roman za djecu: Morea Banićević – Dvojnici iz tame, Krunoslav Mikulan – Zmaj ispod Starog grada, Zoe Penn – Knjižnica tajni, Sonja Smolec – Zefir.
Roman za mlade: E. K. Botica – Nositelj elemenata, Viktoria Faust – Jackie, Tihomir Mraović – Tišina prekrivena lišćem, Sonja Smolec – Predskazivač.

Od predstavljanja i predavanja izdvajamo:

Spiders, swords and spaceships – a talk with Adrian Tchaikovsky. Razgovor s počasnim gostom Adrianom Tchaikovskyjem. Kako je započela njegova spisateljska karijera? Što ga nadahnjuje? Kako se nosi s ovom specifičnom godinom kao autor? Zašto toliko voli pauke? Za odgovore na ta i još neka pitanja, pridružite se ovom neformalnom druženju. Ukoliko još niste pročitali njegov nagrađivani roman Djeca vremena, pročitajte prvo poglavlje da znate o čemu će se između ostalog ovdje pričati, i ako vas zaintrigira što najvjerojatnije hoće nabavite svoj primjerak jer uskoro stiže i drugi nastavak serijala – Djeca propasti koji samo što nije ugledao svjetlo dana u nakladi Hangara 7.

From pegasi to iron dragons – a talk with Ivana Delač. Futuriconova počasna književna gošća Ivana Delač je nagrađivana spisateljica, ali to nije sve. Pomaže li biti psiholog u pisanju fantazije? Kako je larp postao roman? Može li vam cosplay pomoći u samopouzdanju? Saznajte u sklopu ovih pitanja i odgovora.

Cyberpunk: Return of the Future. Na predavanju će Simon Habjan predstaviti fenomen Cyberpunka; podžanra SF-a, koji se pojavio krajem 70-ih i početkom 80-ih godina 20. stoljeća.

Foundation’s End – what is left for us from the Golden Age and New Wave SF? Tijekom prošlog stoljeća znanstvena fantastika evoluirala je izvan mašte svojih pionira. Knjige autora Cixina, Wattsa ili Chianga nude nijansirane narative koji kombiniraju uvid u naš budući razvoj kao vrstu s introspektivnim i osjetljivim narativima, ali još uvijek stoje na ramenima divova. Tijekom ovog panela postavlja se pitanje “Što uistinu dugujemo prošlim velikanima SF-a?”. Jesu li “Dina” i “Fondacija” ostavile trajni utjecaj na naša svemirska carstva? Možemo li pronaći tragove “Lijeve ruke tame” u našem modernom pristupu društvu? Neki su odgovori daleko manje očiti nego što biste mislili.

Zvijezde u noći – promocija knjige. “Zvijezde u noći” Aleksandra Žiljka nova je knjiga u kojoj je sabrao svoja predavanja o filmskoj fantastici. Iscrpna i provokativna, “Zvijezde u noći” otvara brojna pitanja o nama danas i ovdje!

Past and Future of ALIEN Franchise – Will we ever really know ‘the truth’? Sažeti prikaz o podrijetlu i “kvrgavom putu” filmske franšize ALIEN koja ima milijune fanova.

Pogled s čarobnjačkog tornja – promocija dvije zbirke. Ove godine će kod nakladnika Wizard’s Tower Press izaći dvije knjige hrvatskih autora na engleskom jeziku: zbirka priča “Empress of the Housework” hrvatskih autorica koju uređuje Mihaela Marija Perković, te zbirka fantasy priča Aleksandra Žiljka “As the Distant Bells Toll”. O ovim zbirkama razgovaraju nakladnica Cheryl Morgan, Mihaela Marija Perković i Aleksandar Žiljak.

Portuguese Fiction – Cristina Alves. Portugalska znanstvena fantastika je rijetka pojava. Neki od tih naslova su vrlo dobro skriveni između polica obične fikcije. No koje su glavne razlike između portugalske i europske fantastike?

Detaljne informacije i program konvencije potražite na linku. Ulaznice su u prodaji putem interneta, zaključno s petkom, 02. listopada u 12:00 h. Tijekom konvencijskog vikenda posjetitelji koji dođu uživo u RiHub moći će kupiti ulaznicu na licu mjesta te tako ostvariti pristup cjelokupnom virtualnom programu. Vikend ulaznica iznosi 50 kuna.

Check Also

Istrakon: ovogodišnja tema konvencije je umjetna inteligencija!

Od 12. do 14. travnja u pazinskom će se Spomen domu održati Istrakon, konvencija znanstvene …

Pred vratima je 3. po redu X-e-con!

Od 18. listopada do 21. listopada održat će se 3. po redu X-e-con, brodska SF&F …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics