The Electric State: prvi pogled na Netflixovu filmsku adaptaciju

Konačno smo dobili prvi pogled na Netflixov film The Electric State, temeljen na ilustriranom romanu Simona Stålenhaga. Knjiga je dobila pohvale kritičara i fanova zbog uvjerljive priče i prekrasnih ilustracija, a NPR ju je proglasio jednom od najboljih knjiga 2018. godine. Iako je Netflix film najavio još u lipnju 2022., do sada je otkriveno jako malo detalja, s tim da je upravo s netom objavljenim prvim fotografijama stiglo najviše novosti.

Radnja se odvija u alternativnoj povijesti 1994. godine, nakon bitke između čovječanstva i umjetne inteligencije koja je završila devastirajućom pat pozicijom. Ljudi koji su umrli su pokopani, a automati koji su uništeni hrđaju gdje su pali. Poraženi roboti protjerani su u “zonu isključenja” u jugozapadnoj pustinji, dok se ljudsko društvo pokušava obnoviti bez pomoći mehaničkih bića koje je stvorilo. To je pozadina priče novog avanturističkog filma redatelja Joea i Anthonyja Russoa (The Avengers: Endgame, The Gray Man).

Millie Bobby Brown tumači Michelle, mladu ženu koja traži izgubljenog brata za kojeg je nekoć vjerovala da je mrtav. Kako priča počinje, čini se da ju je on našao preko bota na daljinsko upravljanje koji izgleda kao verzija limene igračke u prirodnoj veličini njegovog omiljenog znanstvenofantastičnog junaka, Kida Cosma (izvorna kreacija za ovu priču, iako ima retro vibru). Robot može govoriti samo frazama, ali pokušava je odvesti do mjesta gdje se doista nalazi. Iako izgleda i zvuči poput stroja, unutar ovog prividnog drona ona vidi dušu brata za kojeg je mislila da je zauvijek nestao.

Chris Pratt tumači Keatsa, ratnog veterana koji je postao kamiondžija na dugim relacijama, uključen u operaciju krijumčarenja s jednim od svojih bivših neprijatelja – građevinskim strojem Hermanom (glas posuđuje Anthony Mackie, koji je poput ruske lutke matrjoške/babuške, sposoban uskočiti u više različitih veličina sebe. Njih su dvoje jedini koji mogu pomoći Michelle da se kreće kroz neprijateljski teritorij i pronađe nestalog dječaka, dok također rješavaju misterij zašto je uopće otet.

Woody Harrelson posuđuje glas Mr. Peanutu, svjesnom uređaju nekoć stvorenom za marketinške svrhe, koji je evoluirao u starijeg državnika umornog od bitke. On predvodi svoju grupu strojeva, od kojih je većina slično dizajnirana da ima vanjštinu crtanog lika, dok su programirani stvarnim umovima, emocijama i snažnim instinktom preživljavanja.

Ostali roboti koji zauzimaju središnje mjesto u priči uključuju Jenny Slate koja posuđuje glas Penny Pal, veselom poštanskom robotu i Briana Coxa koji posuđuje glas Popflyju, neispravnom stroju za bacanje bejzbol loptica. Iako Michelleinog nestalog brata tumači Woody Norman u ljudskom obliku, njegovom Cosmo robotskom avataru glas posuđuje Alan Tudyk. Glumačku ekipu zaokružuju Ke Huy Quan kao dr. Amherst, ključna figura u odiseji za lociranje izgubljenog dječaka; Stanley Tucci kao Ethan Skate, tehnološki poduzetnik čiji su uređaji virtualne stvarnosti koji izazivaju ovisnost nenamjerno paralizirali čovječanstvo i Giancarlo Esposito kao pukovnik Bradbury, heroj robokalipse koji sada koristi hodajućeg drona da daljinski lovi i ubija strojeve umjetne inteligencije koji zalutaju preko granice. Martin Klebba utjelovio je niskog, ali čvrstog građevinskog robota koji ima kompliciran volim/mrzim odnos s Prattovim Keatsom.

Film The Electric State na Netflix stiže u ožujku 2025. godine.

Check Also

Getting LOST: trailer za dokumentarac o kultnoj seriji LOST

Objavljen je puni, službeni trailer za dokumentarac o seriji Lost (Izgubljeni) pod naslovom Getting LOST. …

FX je naručio seriju The Beauty Ryana Murphyja!

FX je naručio seriju The Beauty, adaptaciju istoimenog stripa Jeremyja Hauna i Jasona A. Hurleyja. …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics