Captain’s log #2.4: Stari drugovi

Nakon pomalo razočaravajuće prethodne epizode, Star Trek: Picard nam je s novom epizodom pružio bolje iskustvo. Iako su se (nažalost neizbježne) nimalo suptilne metafore nastavile, četvrta epizoda – Watcher – imala je onaj prepoznatljiv Trek feeling. Tako smo imali priliku iskusiti prepoznatljivu okolinu kroz oči vremenskih putnika, sresti starog znanca, ali i neočekivanu figuru, čiji će povratak razveseliti mnoge, ali i prouzročit kontroverzu.

Nešto drugačija Guinan

Za početak, dilema sa skrivanjem La Sirene od znatiželjnih očiju, riješena je na zadovoljavajuć način. U ovoj izmijenjenoj vremenskoj liniji nije bilo Algeronskog sporazuma, tako da konfederacijski brodovi imaju mogućnost cloakinga. To dopušta Jean Luc Picardu i doktorici Jurati kratak tour po vili admiralovih predaka. Šetnja obiteljskim posjedom, neizbježno vodi povratku Picardovih trauma iz djetinjstva. Nešto mi kaže da će se ova nelagodna tematika nastaviti u narednim epizodama. Puno važnije, Picardov „povratak“ u prošlost, rezultira novim komadićem slagalice. Čini se da je spajanje Jurati s Borgovom kraljicom ostavilo dublji trag. Tako smo dobili i datum u kojem se dogodila vremenska intervencija – 15. travnja 2024. To je dobra vijest. Loša vijest je da Picard i njegov mali tim imaju točno tri dana da spriječe vremenski razlom. U nemogućnosti da stupi u kontakt s away timom, Picard je prisiljen napustiti brod i ostaviti Jurati samu s Borgovom kraljicom. Nešto mi govori kako to nije bila najbolja ideja.

Picard tako završava gdje drugdje nego pred barom 10 Forward, koji je posljednji put posjetio u prvoj epizodi. I da, bar vodi nitko drugi nego Picardova stara prijateljica, Guinan, iako u mlađem obliku. Ipak je ovo 21. stoljeće. Prije nego nastavim trebam razjasniti jednu stvar. Da, Ito Aghayere koja glumi mlađu verziju kultnog lika koji je utjelovila Whoopi Goldberg, ne prepoznaje Picarda. Mnogim fanovima to će biti čudno jer su se Picard i Guinan prvi put sreli u TNG „Time Arrow“, u 19. stoljeću. Ali nemojmo zaboraviti, ovo je drugačija vremenska linija, u kojoj Picard nikada nije zapovjedao USS Enterpriseom, te nije imao priliku otići u 19. stoljeće gdje će i sresti El Aurianku. Stari dobri vremenski paradoks.

Star Trek: Picard

Pronaći „Promatrača“

Također, Guinan iz 21. stoljeća drugačijeg je temperamenta nego njena starija i mudrija verzija. Svjesna problema koje čovječanstvo predstavlja planetu i samom sebi, Guinan je pred odlaskom. I kad se čini da je Picard opet pred slijepom ulicom, vremenski paradoks uskače u pomoć. Iako nije prepoznala admirala, Guinan ne može izbjeći „vremensku bolest“, nakon što Picard ponovi one iste riječi koje mu je tri stoljeća kasnije rekla starija verzija El Aurianke. Ali na Picardovo iznenađenje, Guinan nije „Promatrač“ kojeg traži. Srećom za admirala, Guinan zna gdje pronaći misterioznog „Promatrača“.

Ovo nas vodi do najzanimljivije scene epizode. „Promatrač“, naime, ima fenomenalnu sposobnost. Ovaj alien može ući u tijelo svakog čovjeka, te tako odvesti Picarda do svoje lokacije, bez da bude primjećen. Istovremeno, ljudi koji igraju ulogu „domaćina“, nisu svjesni svoje uloge. Gledati kako Picard prati bijelo-oke „domaćine“ je pomalo nelagodno, jezivo iskustvo. No to nije ni blizu onome što Picarda čeka na cilju. Jer misteriozni „Promatrač“ je ni više ni manje nego Laris (!). Ili netko tko podsjeća na Romulanku budući da „Laris“ nema šiljaste uši. Tko je „Laris“ i koja je njena zadaća na Zemlji 21. stoljeća, kao i njena uloga u nadolazećem razlomu vremena, otkrit ćemo u narednoj epizodi.

Star Trek: Picard

Potjera

Dok Picard traži „Promatrača“, Sedma i Rafi traže nestalog Riosa. Ovo je prilika za dobre stare trope vremenskih putnika. Od posjeta policiji pa do krađe policijskog auta, imamo priliku vidjeti kako se likovi iz budućnosti snalaze (ili ne snalaze) u nama prepoznatljivom settingu. Nažalost, ovo je i prilika za nastavak nimalo suptilnih metafora koje graniče s klišejem. Rios je tako imigrant u zatvoru, bez papira, kojeg terorizira bijeli policajac. Zvuči poznato? Ovo je nažalost, još jedna scena koja čini moderni Trek amero-centričnim, iako bi trebao predstavljati globalnu zajednicu. Srećom za gledatelje, većina vremena ipak je posvećena policijskoj potjeri, koja je ako zanemarimo vještinu vožnje Sedam, odlično izvedena akcijska scena.

Istovremeno, Jurati pokušava uspostaviti kontrolu nad La Sirenom, te uspostaviti kontakt s away timom. Ovo vodi do „ugovora sa vragom“. Iako je Jurati još jednom nadmudrila Borga, bojim se da će Jurati platiti cijenu. Kraljica, čak i u ovom oslabljenom stanju, i dalje predstavlja prijetnju. Razinu prijetnje saznat ćemo u bliskoj budućnosti. U ovom trenu, Jurati uspijeva teleportirati Rafi i Sedmu, te ih dovesti ravno pred Riosov jureći bus.

Teleportacija iz policijskog auta i to tijekom potjere, mogla bi prouzročiti probleme koje je Picard htio izbjeći. A tu je i nadolazeće spašavanje Riosa iz zarobljeništva. Leptirov efekt, prvo pravilo kod putovanja kroz vrijeme, već je prekršeno. A da stvar bude gora, kako otkrivamo u posljednjoj sceni, svemoćni Q, koji je sve ovo i zakuhao, izgubio je svoje moći. Ne, ovo nije nimalo zlokoban razvoj događaja.

Dodatne opservacije:

  • Vožnja busom Sedme i Rafi homage je istoj takvoj vožnji Spocka i Kirka u „The Voyage Home“. Da nostalgija bude veća, u obje scene se pojavljuje panker s radijom, kojega tumači isti glumac – Kirk Thatcher.
  • Čini se da je Chateau Picard u 21. stoljeću, napušten i prepušten sili prirode. Naime, za nacističke okupacije, obitelj Picard napustila je Francusku i naselila se u Engleskoj. Ovo ujedno objašnjava zašto Jean Luc Picard govori tečnim engleskim jezikom.
  • Sedma se pokazala kao solidan vozač vozila iz 21. stoljeća. Iako nismo dobili objašnjenje za njenu vještinu, pretpostavljam da je ovo rezultat holo-instrukcija njenog kolege s Voyagera, koji je prisjetimo se bio opsjednut tehnologijom i voznim parkom 20. stoljeća.
  • „Laris“ je poznata kao „Nadzornik“. Njena titula, te oblik portala u koji je ušla s Picardom, sugerira da „Promatrač“ može biti pripadnik iste vrste kao Gary Seven iz TOS „Assigment Earth“.
  • Mlada žena koju Q promatra je najvjerovatnije Renee Picard, ista ona osoba koju je Jean Luc spomenuo tijekom svog obraćanja novopečenim kadetima u prvoj epizodi.
  • Logo projekta Europa na odijelu Q-a daje naslutiti da će ova svemirska misija igrati bitnu ulogu u nastavku radnje. Isti logo pojavljuje se ranije, na reklami na busu.

Check Also

Nominacije za nagradu Hugo 2024.

Objavljeni su finalisti za prestižnu žanrovsku nagradu Hugo 2024., Lodestar Award za najbolju knjigu za …

Nominacije za nagradu Nebula za ostvarenja objavljena 2023. godine

Science Fiction and Fantasy Writers of America (SFWA), iliti američko udruženje SF&F pisaca objavilo je …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Web Statistics