Zapisi iz Prostranstva #5: O politici i ljudima (i Protomolekuli)

 

04032017_the_expanse_post_1

Nakon emotivnog i monumentalnog finala prošlog tjedna u kojem smo se oprostili od detektiva Millera, ProtoJulie i odmetnutog asteroida Erosa, The Expanse nastavlja iznenađivati i u šestoj epizodi, prikladno nazvanoj „Paradigm Shift“. Umjesto da nam pruži trenutak predaha i refleksije, Expanse mijenja tematiku i refokusira radnju. Jer ova je epizoda bila prvenstveno (dobra) politička drama.

Da će tematika biti drukčija, pokazala je već prva scena koja nas je vratila 137 godina u prošlost. Epstein pogon, koji pokreće brodove u svijetu Expanse spomenut je nebrojeno puta, a sada smo konačno svjedočili njegovom (slučajnom) epohalnom otkriću. Epstein nam je dao i lajmotiv za ovu epizodu kao i za nastavak sezone: prednosti tehnološkog napretka ne dolaze bez svoje cijene. Otkriće pogona koštalo je života njegova tvorca Solomona Epsteina, ali je ispunilo njegovu želju i omogućilo Marsu (tada još Zemljinoj koloniji) da se izbori za nezavisnost bez prolivene krvi. Upravo je Epstein neznajući pomogao stvoriti kompleksnu političku situaciju između Zemlje, Marsa i Pojasa. Njegovom izumu može konkurirati jedino Protomolekula, koja je poput Epstein pogona korištena izvan svoje izvorne namjene. No kakve će pak ona posljedice imati za čovječanstvo? Odgovor na to pitanje trebali bi vidjeti u ostatku sezone.

04032017_the_expanse_post_2

Nakon kratkog izleta u prošlost vraćamo se u sadašnjost, na Zemlju gdje, nakon izbjegnute katastrofe, vodstvo UN-a (neuspješno) pokušava riješiti misterij iza Erosa. UN nema informacija o Erosu, izgubili su svaki kontakt sa Holdenom i Fredom Johnsonom, a da stvar bude gora, 30 nuklearnih raketa su nestale s radara. I dok vodstvo pokušava bezuspješno pohvatati konce i naći krivca za incident, Avasarala se na svoju ruku sastaje sa Dr. Iturbijem, poznanikom iz mlađih dana, kojega namjerava ubaciti u ekspediciju na Veneru kao svog agenta. Za razliku od ostalih visokih dužnosnika UN-a koji za Eros krive Mars ili OPA, Avasarala i Iturbi su jedini koji vide mogućnost vanzemaljskog djelovanja. Za sukob unutar Sustava UN ima stotine stranica strategije. Ali za prijetnju izvan Sustava, UN ima tri stranice, koje počinju rečenicom: „Nađite Boga“.

To nije jedini primjer visoke politike na Zemlji. Nešto kasnije, Avasarala se nalazi sa svojim šefom Errinwrightom u na prvi pogled normalnom razgovoru o mjestu skrivanja magnata Pierre-Jules Maoamasterminda koji stoji iza Protogena. No takva nas opuštena atmosfera ne smije zavarati, pogotovo kad se radi o Avasarali. Jer njena maska vrlo brzo pada, i u dosad za nju najagresivnijem istupu Avasarala prijeti svome nadređenom da će napraviti sve u svojoj moći i uništiti obitelj Mao, ukoliko se Jules-Pierre ne preda vlastima. Chrisjen Avasarala je bila kultni lik još od prve scene, ali njen proračunati govor ispunjen bijesom je definitvno njen najkultniji trenutak. Ona je svjesna ogromnog bogatstva i moći koju Mao ima, i dvoličnosti svoga šefa, ali isto tako zna da je vrijeme za konačni obračun prije nego što za Zemlju (ali i za Sustav) šteta bude još i veća.

04032017_the_expanse_post_3

U međuvremenu, Roci se vratila na postaju Tycho, te je posadi pripremljen herojski doček. No stvari nisu idilične kako se na prvi pogled čini. Još na Rociju, posada je postala svjesna da su 30 nuklearnih raketa UN-a nestale s radara, a na postaji, Fred Johnson Holdenu otvoreno govori da su te rakete sada u njegovu vlasništvu. Eros je bio svojevrstan poziv na uzbunu i ujedinjenje čovječanstva, ali opasnost je (zasad) prošla, a podjele su ostale. Kao što Johnson objašnjava idealistu Holdenu, posjedovanje first-strike nuklearnih raketa može Pojasu donijeti važnije mjesto na pregovaračkom stolu svih frakcija u Sustavu. Da stvar bude gora, Johnson i dalje podržava Cortazarovo istraživanje, te otvoreno ispituje Holdena o njegovu „off the records“ zadržavanju u određenom asteroidnom polju. Sjećate li se uzorka protomolekule koji je pred par epizoda Roci ostavila negdje u asteroidnom polju? E pa i dalje je tamo, i upravo argument o njegovoj sudbini dijeli posadu. Nemojte zaboraviti, iako je Holden kapetan Roci, on je na toj funkciji samo voljom ostalih članova posade koja je sama nastala silom prilika. Dok su se utrkivali s Protomolekulom vremena za podijele nije bilo, ali sada kad su se stvari smirile, postaje očito da su to ljudi s različitim političkim uvjerenjima. Holden je idealist koji želi uništiti protomolekulu, Amos ga poslušno slijedi (jer to je ono što Amos inače radi), ali Alex kao stanovnik crvenog planeta želi uzorak dati Marsu, a Naomi ga kao pojasanka želi predati Johnsonu, za svaki slučaj. Nakon debate uspiju se dogovoriti da je najbolje rješenje njegovo uništenje, ali čini se da je Naomi na kraju ipak promijenila mišljenje i lažirala lansiranje torpeda.

04032017_the_expanse_post_4

Također, iza leđa ostatka posade, odlučila je pomoći Johnsonu s UN raketama. “Belters have to help each other; no one else will.” Vidjet ćemo kakve će to posljedice imati za daljnju suradnju s posadom, a pogotovo Holdenom, s kojim je u vezi. Situacija nije idilična ni među ostalim članovima posade što se vidi u nerazumijevanju Alexa i Amosa nakon što mu inženjer priskoči u pomoć u baru na Tychou. Mogli bi reći da je Roci mikrokozmos Sunčeva Sustava. Amos kao predstavnik Zemlje želi zaštititi Marsijanca Alexa, iako Alex tu pomoć smatra uvredom i želi pokazati da je sam sposoban riješiti svoje probleme. Naomi pak smatra da kao pojasanka treba pomoći Pojasu, budući da nitko drugi neće. A Holden je idealist kojega nitko ne sluša.

04032017_the_expanse_post_5

Holdenove ideje bi definitvno našle najmanji odaziv kod marsijanskih marinaca koje srećemo dok patroliraju njihovom stranom DMZ-a na agrarnom Ganimedu. Bobbie je još ljuta na Zemlju, i željna je borbe. Pazi što želiš, Bobbie. Jer idilični mir patrole Jupiterova satelita i zujanje obližnjeg drona naglo prekida dolazak vojnika sa UN strane. Ili bolje reći njihov bijeg od nečeg. Vremena za analizu nema, budući da istovremeno dolazi do kaosa u orbiti gdje dolazi do izmjene vatre između MRCN Scirocco i UN broda. Stvari se odvijaju prebrzo dok krhotine orbitalnih ogledala padaju na bojište. Nakon klasičnog zamračenja (u kojem propuštamo sve zanimljivosti borbe), vraćamo se da vidimo masakrirane marince i Bobbie, s napuknutom kacigom. I dok ona bespomoćno leži i mjeri kisik koji joj je preostao nad njom se nadvija obris plavooke proto-kreature, dok iznad njega sablasno lebdi onaj isti dron… Bobbie je čini se dobila ono što je željela, ali je završilo poptpuno drukčije nego što je očekivala. Tko je započeo sukob? Što se uopće dešava? Što je pobilo UN-ove i marsijanske marince, i što je uopće to što promatra Bobbie? Saznat ćemo u idućoj epizodi.

04032017_the_expanse_post_6

Dodatne opservacije

  • Još jednom Expanse briljira s vizualijama. Posebno je lijep bio „transition effect“ panorame Marsa, zajedno s promjenom Deimosa, krhotina u sadašnjosti do cijelog mjeseca prije 137 godina.
  • U prošloj recenziji spomenut je pomalo neuvjerljiv efekt djelovanja jake g-sile na posadu Roci dok su jurili za Erosom. Takvih zamjerki nema u scenama sa Solomonom Epsteinom, koje nam realno prikazuju silinu pritiska u uvjetima izuzetno jake gravitacije.
  • Oklada Amosa i Alexa o vezi Holdena i Naomi više je nego dobrodošao dašak humora, koji doprinosi prikazu posade kao obitelji.
  • Amos (o Naomi): “I mean, don’t get me wrong, I’d do her if she let me.” Holden: “I’m glad we had this talk. Amos ne prestaje iznenađivati.
  • Diogo je čini se stvorio OPA kult u spomen na svog izgubljenog partnera, Millera. S obzirom da je Miller pokušavao sve da spriječi Dioga da se pridruži OPA, ovo je ultimativna ironija. Biti će zanimljivo gledati kako će se taj pokret razvijati u idućim epizodama.
  • Naomi koja želi objaviti istinu cijelom Sustavu u spomen na Millera i Julie Mao je lijep trenutak.
  • Ne znam tko je primjetio, ali prije početka borbe na Ganimedu, Bobbie je zumirala na UN zgradu, gdje je jedna osoba mahala marincima (zvala u pomoć). Vjerojatno prvi znak da je nešto krivo krenulo na UN strani.
  • I možda jedina veća zamjerka ovoj epizodi. Osim neprikazivanja same borbe (koja će vjerojatno biti prikazana kroz gun cam u idućoj epizodi), taktika marsijanskih marinaca ostavila je dojam amaterizma. Više je puta rečeno da je ovo ne samo najelitnija postrojba na Marsu, već i u cijelom Sustavu. Ali njihovo postavljanje prije borbe ostavilo je dojam da gledamo Napoleonske ratove, a ne taktiku 23. stoljeća.
  • Pozorno gledajte kad Bobbie zumira na UN vojnike koji se približavaju. Prvo ih vidi šest. A kad pogleda drugi put, i oni otvore vatru, vidi i sedmog, na kojeg je otvorena vatra. Što nas dovodi do…

A sad pogledajte preview iduće epizode „The Seventh Man“ (prigodno, nije li?)

Osvrt na prošlu epizodu možete potražiti na linku.

Check Also

Awake: prvi trailer za Netflixov apokaliptični triler!

Netflix je netom objavio prvi službeni trailer za apokaliptični triler Awake. Redatelj filma je Mark …

Marvel je objavio prvi pogled na film The Eternals

Godinama je prvi vikend u svibnju bio rezerviran za veliko filmsko superherojsko ostvarenje, i dok …

Web Statistics